Evropská medaile byla v singlu na dohled. V cestě stála trestná kola

29. ledna, 2017

S cílem vybojovat medaili postavili trenéři Marek Lejsek a Marian Málek českou dvojici pro štafetový závod pro „singl“ ME v polských Dusznikách-Zdróji. Nejmladší biatlonovou disciplínu si tak poprvé v kariéře vyzkoušela Veronika Vítková, jejím parťákem se stal Tomáš Krupčík. Češi běželi po třetí předávce první, dvě trestná kola Tomáše Krupčíka po ležce ale nakonec přinesla osmé místo. V závodě mixů český kvartet Lea Johanidesová, Jessica Jislová, Jaroslav Soukup a Lukáš Kristejn potěšil pátým místem.
„Postavili jsem ty nejlepší, které jsme měli,“ říká za oba trenéry Marek Lejsek. „A Verča závodu jednoznačně kralovala,“ doplňuje jej Marian Málek. Zkušená česká biatlonistka byla jednoznačně nejrychlejší ženou na trati a při svém druhém úseku i na střelnici. „Ležku i stojku jsem zvládla pět na pět. Z toho mám velkou radost a je to pro mě i povzbuzení,“ dodává sama aktérka, kterou singl bavil. ” “Závod mě neuvěřitelně rychlý průběh a pauza byla krátká: obléknout, proběhnout, svléknout a znovu na trať,” shrnuje jej do pár slov.

Předávka singlu mezi Veronikou Vítkovou a Tomášem Krupčíkem

Předávka singlu mezi Veronikou Vítkovou a Tomášem Krupčíkem

Místo radosti ale prožíval českým tým v cíli zklamání. Tomáš Krupčík svůj druhý úsek nezvládl. Vleže musel absolvovat dvě trestná kola. „Tomáš měl nejprve štěstí, protože mu padaly i kalibry. Potom ale přišel kolaps. Celou druhou ležku měl dole, včetně dobíjení. Je to škoda, protože celý tým by si za práci v Polsku medaili zasloužil.“ Češi nejenže neudrželi první místo, ale vypadli i z boje o jiný z cenných kovů. Výsledkem totiž byla osmá příčka. „Potom krásném průběhu jsme z výsledku samozřejmě smutní,“ krčí rozpačitě rameny Marian Málek.

Naopak mix překvapil. V souboji s mnoha týmy, které měly ve svém středu závodníky s velkými zkušenostmi ze Světových pohárů, drželi Češi krok. „Pro mě bylo obrovským zážitkem, jak třeba Lukáš Kristejn dokázal bojovat s Bulharem Ilievem,“ jmenuje Marian Málek Bulhara, který v této sezóně skončil už dvakrát v Top Ten závodů SP. „Kvalitní výkony však dnes podali všichni čtyři,“ upozorňuje trenér.

Úspěšný mix - zleva: Lea Johanidesová, Lukáš Kristejn, Jessica Jislová, dole Jaroslav Soukup

Úspěšný mix – zleva: Lea Johanidesová, Lukáš Kristejn, Jessica Jislová, dole Jaroslav Soukup

Co českou reprezentační zálohu čeká dále? Už příští týden je na Slovensku na programu další kolo IBU Cupu. V kategorii žen se jej zúčastní Lída Horká, Jessica Jislová a Lea Johanidesová, kdežto Veronika Vítková a mírně nachlazená Lucie Charvátová budou pokračovat v přípravě na světový šampionát doma v Jablonci. Sestava mužů pro Osrblie ještě není stoprocentně známá. Na start se určitě postaví Lukáš Kristejn, Matěj a Tomáš Krupčíkovi či Tomáš Vojík. Pátý startující vzejde z dvojice Ondřej Hošek a Jaroslav Soukup. Kardinální otázka totiž zní: Bude se Jaroslav Soukup připravovat na MS 2017 nebo bude muset o šampionát ještě bojovat? „Tento bod budeme ještě diskutovat s šéftrenérem Ondrou Rybářem, který je nyní Univerziádě v Kazachstánu,“ dodává Marek Lejsek.

 

Výsledky závodu smíšených dvojic – singly

Výsledky závodu smíšených štafet – mixy

 

Tomáš Hermann