Reprezentační naděje otestovaly před MEJ v NMNM formu při Junior IBU Cupu

30. ledna, 2017

Junior IBU Cup ve slovinské Pokljuce 27. – 29. ledna byl pro část české juniorské reprezentace testem formy před nadcházejícím evropským šampionátem v Novém Městě na Moravě 1. – 5. února. Český výběr se zúčastnil pátečních štafetových závodů a sobotních sprintů. Nedělní program už junioři a juniorky vynechali. A jak test dopadl?

Ve skvělém světle se představil zejména Ondřej Šantora, který doběhl druhý ve sprintu a smíšenou štafetu, ve které čeští junioři nakonec skončili pátí, zvládl pouze s jedním dobíjením. „Ondra podával nadstandardní střelecké výkony, ale především závodil ve výborné běžecké formě. Věřím, že ta mu vydrží až do Vysočina Areny,“ říká trenér juniorů a předseda komise mládeže Českého svazu biatlonu Vlastimil Vávra.

Ondřej Šantora a jeho stříbrná radost po sprintu Junior IBU Cupu v Pokljuce. Uprostřed vítězný Rus Kirill Strelcov, vpravo třetí Anton Dudčenko z Ukrajiny

Ondřej Šantora a jeho stříbrná radost po sprintu Junior IBU Cupu v Pokljuce. Uprostřed vítězný Rus Kirill Strelcov, vpravo třetí Anton Dudčenko z Ukrajiny

Milan Žemlička podal dva rozdílné výkony. Na svém druhém úseku v mixu nezvládl kvůli zamrzlému průhledítku střelbu vleže, a musel na trestné kolo. „Hodně s tím bojoval, neviděl, na střelnici byl minutu a čtvrt, a navíc musel na trestné kolo,“ povzdychl si Vlastimil Vávra. „Vstoje pak průhledítko vyčistil, ale už to stačilo jen na čtvrté místo.“ Naopak ve sprintu podal bronzový medailista z MSJ 2016 ve štafetách perfektní výkon. „Střílel bezchybně. A jen v běhu možná trochu doplatil na to, že startoval v první skupině, která ještě běžela na přemrzlém pomalejším sněhu.“

Milan Žemlička střílel ve sprintu bezchybně. Společně s kvalitním během bylo výsledkem páté místo

Milan Žemlička střílel ve sprintu bezchybně. Společně s kvalitním během bylo výsledkem páté místo

Třetím do party juniorů byl Jakub Procházka, který se závody v Pokljuce protrápil střelecky. Ve smíšených štafetách musel absolvovat celkem čtyři trestná kola, další tři pak ve sprintu. „Věřím ale, že Kuba na evropském šampionátu ukáže v závodech to, co umí v tréninku,“ dodává Vlastimil Vávra.

Oporou juniorské výběru děvčat byla ve Slovinsku Simona Maříková. Rozjížděla smíšenou štafetu a předávala ji na třetím místě. „Simča je excelentní střelkyně, a tak je velká škoda jejího dvojnásobného zaváhání při stojce sprintu. Vždy spustila ránu dříve, než měla.“ Přesto byla v 7,5 km dlouhém závodě na dvanáctém místě nejlepší z české trojice.

Simona Maříková vybojovala ve sprintu 12. místo

Simona Maříková vybojovala ve sprintu 12. místo

Ve výborné střeleckém formě je Natálie Jurčová, ze šesti položek, které v Pokljuce absolvovala, zvládla pět bez chyby! Pouze v singlech musela při druhé ležce dvakrát dobíjet. Ve sprintu pak doběhla na slušném třináctém místě. „Věřím, že se ještě zvedne běžecky. Vysoká nadmořská výška Pokljuky jí totiž moc nesvědčí,“ upřesňuje Vlastimil Vávra.

Anna Tkadlecová trochu bojovala se střeleckou stabilitou. Ve smíšených štafetách šestkrát dobíjela a jednou musela na trestné kolo. I přes to stále držela české kvarteto na čtvrté pozici, a tedy ve hře o medaili. „Ve sprintu se pak Anička střelecky zvedla, chybovala pouze jednou vstoje, ale na druhou stranu jí závod nechutnal běžecky,“ říká Vlastmil Vávra. Výsledkem byla patnáctá příčka.

„Cílem účasti našeho zúženého výběru na Junior IBU Cupu v Pokljuce bylo se rozzávodit před evropským šampionátem. Z tohoto pohledu náš start splnil očekávání. Věřím, že forma sportovců se vyvíjí správným směrem a v závěru týdne bude v Novém Městě na Moravě gradovat,“ uzavírá Vlastimil Vávra.

Ne všechny opory reprezentace se zúčastnili junior IBU Cupu. Markéta Davidová pilovala formu v domácích podmínkách pod vedením Jindřicha Šikoly, junior Jakub Štvrtecký se zúčastnil běžecké „Karlovské 50“, když suverénně vyhrál závod na poloviční trati!

 

Výsledky závodu smíšených dvojic – singly

Výsledky závodu smíšených štafet – mixy

Výsledky sprintu juniorek na 7,5 km

Výsledky sprintu juniorů na 10 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Vlastimil Vávra