Nová generace naznačila na MEJ ve Vysočina Areně svoje možnosti

06. února, 2017

Tři tituly mistrů Evropy, stříbro a bronz k tomu. To je parádní výsledek českých biatlonistů z Otevřeného mistrovství Evropy juniorů, které ve dnech 2. – 5.- února hostilo Nové Město na Moravě. Vedlo toho české naděje posbírali dalších osm umístění v elitní desítce! To vše sledovaly nejprve stovky a pak i tisíce fanoušků. Na „dětském“ biatlonu věc nevídaná. Vždyť víkendová klání navštívilo v NMNM více fanoušků, něž některé závody Světového poháru v Oestersundu!

Markéta Davidová, která byla na základě svých předchozích výsledků, jednou ze spolufavoritek šampionátu, zvládla svoji roli s neuvěřitelnou grácií. „Tlak na Markétu opravdu nebyl malý. Mě samotnému se ulevilo hned po vytrvalostním závodě. Měli jsme medaili a napětí bylo ta tam,“ přiznal trenér juniorek Jindřich Šikola.

Markéta Davidová už se novinářských mikrofonů nebojí

Markéta Davidová už se novinářských mikrofonů nebojí

Jeho svěřenkyně pak přidala navíc ještě dva kovy nejcennější. „Těžko se mi hledají slova, lepší už to asi opravdu být nemohla. Toužil jsem po medaili a mám tři, to je neskutečné,“ říká sama Markéta Davidová. Nohama se snaží zůstat na zemi. „Vím, kde je moje místo, a to stále ještě v juniorské kategorii. Mezi dospělé je to velký skok, na který si, myslím, ještě nejsem úplně připravená,“ uvědomuje si rodačka z Janova nad Nisou a vypočítává, kde má velké rezervy: „Potřebuji zapracovat na přesnosti i rychlosti střelby. Nedostatky má také v technice běhu.“

Radostný pohled na pódium juniorek. První Markéta, šestá Simona

Radostný pohled na pódium juniorek. První Markéta, šestá Simona

A jaké další příjemné zjištění šampionát na Vysočině přinesl? Skutečnost, že Markéta Davidová v tom není sama, že talentovaní závodníci v Česku rostou. „Stejně velký, ne-li větším, překvapením jako medaile Markéty, pro mě byly výkony Simony Maříkové,“ pokyvuje uznale hlavou nad výsledky letohradské biatlonistky Jindřich Šikola. Simona Maříková obsadila v NMNM páté a dvě šestá místa. Zaskočená byla i ona sama. „Vůbec jsem nečekala, že bych tady mohla takhle sekundovat Markétě, se mnou se opravdu nepočítalo. Vždyť dosud jsem na velkých akcích končila v průměru nebo podprůměru,“ říká dívka, které udivuje jak excelentními střeleckými výkony, tak i zaujetím pro biatlon.
V záloze jsou navíc i další, jako Anna Tkadlecová, Natálie Jurčové, Tereza Vinklárková (ročník 1998), …

Zlato a stříbro Aneb Milan a Ondřej

Zlato a stříbro Aneb Milan a Ondřej

Samostatnou kapitolu pak představují junioři vedení trenérem Vlastimilem Vávrou. V jejich týmu explodovala skutečná běžecká síla. Jen namátkou, ve sprintu měl nejrychlejší běžecký čas Jakub Štvrtecký (ročník 1998!), ve stíhacím závodě pro změnu na trati exceloval Ondřej Šantora. Mezi nejrychlejší běžce patřil i Jakub Procházka. Naopak Milan Žemlička udivoval střeleckou stabilitou, když z deseti položek, tedy padesáti ran, minul jen čtyři terče! “Na střelbu jsem se totálně soustředil, raději jsem střílel pomaleji, ale na jistotu,” prozradil svoji taktiku čerstvý mistr Evropy.

„Kluci se tady vyburcovali k obdivuhodným výkonům. Vlastně byli lepší závod o závodu. Věřil jsem, že doma předvedou kvalitní výkony, ale jeden vedle druhého mě překvapili. Stíhačka, ve které čtyři skončili do osmého místa, byla v jejich podání excelentní,“ usmívá se spokojena Vlastimil Vávra. Škoda, že nemoc a antibiotika poznamenaly běžeckou formu jinak vynikajícího střelce Dominika Štulíka. Na druhou stranu svoji šance se chopil další talent Tomáš Mikyska (ročník 2000!).  Mezi až o čtyři roky staršími borci zvládl jak sprint, tak i stíhačku.

Trenér Vlastimil Vávra se svými medailovými "hochy"

Trenér Vlastimil Vávra se svými medailovými “hochy”

Co bude s českými nadějemi dále? Nejprve je čeká další vrchol sezóny, kterým bude ve druhé polovině února MS juniorů a dorostu ve slovenském Osrblie. A pak? Někteří už po sezóně zamíří mezi dospělé. Šanci v „B“ týmu by mohli dostat Simona Maříková, Anna Tkadlecová, Milan Žemlička, Ondřej Šantora či Jakub Procházka. Ostatní ještě zůstanou v juniorské kategorii. Česká základna je však mnohem širší. Řada dorostenců a dorostenek, která by jinak  v NMNM zřejmě startovala, se totiž připravovala na EYOWF 2017 v Turecku!

Nepřehlédnutelnou skutečností byl ve Vysočina Areně fakt, že český tým těžil z vynikající práce servisního týmu vedeného Tomášem Žídkem. Sportovci se shodovali na jednom: “Na tak kvalitně připravených lyžích jsme dosud nezávodili.“ Bylo dobře, že „doma“ dostal juniorský tým k dispozici i tyto špičkové podmínky. Závodníci se pak celému týmu, ale i nadšeným fanouškům, odvděčili svými výkony. Věřme, že český biatlon se o svoji budoucnost obávat nemusí.

Trenér Jindřich Šikola nedává emoce příliš najevo. Spokojenost lze z jeho tváře ale vyčíst!

Trenér Jindřich Šikola nedává emoce příliš najevo. Spokojenost lze z jeho tváře ale vyčíst!

Vybrané výsledky českých juniorů na MEJ v NMNM

1. MÍSTO
2x Markéta Davidová – sprint a stíhací závod
1x Milan Žemlička – stíhací závod

2. MÍSTO
1x Ondřej Šantora – stíhací závod

3. MÍSTO
1x Markéta Davidová – vytrvalostní závod

5. MÍSTO
1x Simona Maříková – vytrvalostní závod
2x Milan Žemlička – vytrvalostní závod a sprint

6. MÍSTO
2x Simona Maříková – sprint a stíhací závod
1x Jakub Procházka – stíhací závod

8. MÍSTO
1x Jakub Štvrtecký – stíhací závod

9. MÍSTO
1x Jakub Procházka – sprint

 

Tomáš Hermann

Foto: Miloš Lubas, Jiří Vacek, Tomáš Hermann