Mimořádný Kongres IBU mnoho nerozhodl. Ťumeň, ale zřejmě zůstane bez MS

08. února, 2017

Ve středu 8. února se v rakouském Fieberbrunnu nedaleko Hochfilzenu uskutečnil mimořádný Kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Kongresu, který vyvolal tlak sportovců a mnoha národních federací bojujících proti dopingu, se zúčastnili zástupci 46 členských federací IBU. Delegáti nejprve hlasovali o třech návrzích sportovců, které exekutiva IBU obdržela dopisem ze dne 13. ledna 2017. Podepsáno pod ní bylo 157 sportovců a 56 trenérů i dalších členů jednotlivých týmů. Stanovisko sportovců tlumočila delegátům Kongresu Aita Gasparinová ze Švýcarska, členka Sportovní komise.

 

O jaké body se jednalo?
1. Delší tresty pro sportovce proviněné proti dopingových pravidlům, a to až v délce zákazu činnosti na osm let.
2. Vyšší pokuty pro národní federace, z jejichž řad budou sportovci usvědčení z dopingu. Výše pokuty může dosáhnout až 1.000.000 €.
3. Snížení kvót (počtu startujících) pro Světového poháru, mistrovství světa a zimních olympijských her soutěží pro členské federace s jedním nebo více sportovci usvědčenými z porušení dopingových pravidel.

Michal Šlesingr chce férový biatlon, proto bojuje aktivně proti dopingu

Michal Šlesingr chce férový biatlon, proto bojuje aktivně proti dopingu

Kongres iniciativu sportovců podpořil, současně však upozornil na dopis Světové antidopingové agentury WADA, ze dne 27. ledna 2017. IBU na tomto základě nemůže změnit svá antidopingová pravidla takovým způsobem, jenž by umožňoval uložení sankcí přísnějších než ty, které zahrnuje kodex WADA. „Myšlenku sportovců však podporujeme,“ řekl prezident IBU Anders Besseberg bez bližšího upřesnění.

V případě bodů Ad2., Ad3. Kongres uložil výkonnému výboru IBU zřídit speciální pracovní skupinu, jež připraví jejich řešení s cílem realizace od sezóny 2017/2018. V této skupině by měl být i zástupce sportovců, přičemž padlo jméno Američana Lowella Baileyho. Konkrétní návrh podléhá v první fází schválení výkonného výboru IBU.

Jiří Hamza

Jiří Hamza, prezident ČSB

V případě mistrovství světa v biatlonu 2021 a jeho odebrání Ťuměni v Rusku, delegáti Kongresu o této záležitost nehlasovali. Odpovědnost tak na své „bedra“ vzal výkonný výbor IBU. Ten rozhodl, že ruská strana se do 24. února vzdá pořadatelství MS 2021 nebo jí bude odebráno. „Myslím, že k této situaci vůbec nemuselo dojít, pokud by IBU ctila doporučení Mezinárodní ho olympijského výboru i WADA. Ťumeň totiž neměl být ke kandidatuře na Kongresu v září 2016 vůbec přizván,“ vysvětlil prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza a dodal: „Je dobře, že výkonný výbor našel odvahu rozhodnout.“

Ruská strana se však bude bránit. Pro agenturu TASS prezident Ruské biatlonové unie Alexandr Kravcov prohlásil: „Uvažujeme o žalobě, a to nejen směrem ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS.“

O novém pořadateli mistrovství světa 2021 by se mělo hlasovat na řádném Kongres IBU v chorvatské Poreči 2018. Český svaz biatlonu však nebude o mistrovství světa 2021 usilovat. „Naše rozhodnutí je, že kandidovat na rok 2021 nechceme. A za tím si budeme stát.“

Mimořádný Kongres IBU se vůbec nezabýval tzv. McLarenovou zprávou, které podrobně popisuje dopingové praktiky v Rusku, a podle níž existuje v Ruské federaci minimálně 31 dopingových případů v biatlonu. Očekává se, že tato skutečnost nezůstane bez reakce sportovců.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík