Ondřej Rybář: „Vzpomínky stavím výše, než medaile!“

11. února, 2017

Druhý den světového šampionátu v Hochfilzenu a český tým vidí rozdíl. „Už je to jiné než v Oslu,“ pronese šéftrenér Ondřej Rybář s narážkou na rok 2016. Loni se Češi vraceli z Norska bez medaile. Po sprintu žen se český tým těší ze zlata Gabriely Koukalové, a také na nedělní stíhací závod, který nabídne další drama. Tím byl ostatně už sprint.

Trenéři se rozhodli nasadit česká esa Gabrielu Koukalovou a Evu Puskarčíkovou do poslední, čtvrté skupiny. „Trať by mohla trochu přimrznout, zrychlit se, a také jsme si ověřili, že vítr se později vždy trochu utiší,“ vysvětluje taktiku trenér žen Zdeněk Vítek. Každopádně čekání bylo dlouhé, než se na start postavila Gabriela Koukalová, byly všechny favoritky s výjimkou obhájkyně titulu Tirill Eckhoffové na trati, nebo už v cíli. „Nervozita tam byla,“ nezastírá Ondřej Rybář. „Důležité však bylo, že Gabča mohla pracovat s informacemi, jak si na tom stojí soupeřky a Laura především.“

Trenéři Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek přemýšlejí do detailu o každém tréninku, o každém závodě

Trenéři Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek přemýšlejí do detailu o každém tréninku, o každém závodě

Do závěrečného 2,5 km dlouhého okruhu vyrážela s náskokem 10 sekund na německou soupeřku. Na prvním mezičase její náskok narostl, ale pak se začal rychle tenčit. „Víme, že Laura finiše umí, jezdí velice frekvenčně. Pochyby se dostavily, přál jsem si, aby tu rovinku dokázala jet jako během podzimního soustředění, kdy jsme trénovali na kolečkových lyžích.“ Před cílem už to bylo jen sedm sekund, v cíli čtyři. „Povedlo se to, je krásné, když se to sejde,“ ulevilo se i Ondřeji Rybářovi. Věděl, že Gabriela za sebou měla mix štafety, ve kterých předvedla úžasnou stíhací jízdu. Ze všech žen byla nejrychlejší. Současně jí však její výkon sebral hodně sil.

Stěžejní pár českého biatlonu Ondřej rybář a Gabriela Koukalová

Stěžejní pár českého biatlonu Ondřej rybář a Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová už před sezónou tvrdila, že se chce soustředit na dva vrcholy. Světový pohár v Novém Městě na Moravě a mistrovství světa v Hochfilzenu. „Dokázala se připravit na to, co slíbila. Už je závodnicí absolutní světové špičky. Zejména však její psychika je jiná,“ připomíná Ondřej Rybář. „Našla si k biatlonu takový přístup, že v něm nachází uspokojení a radost. To jí společně přináší uvolněnost. Loni toho už měla plné zuby. Jela všechno, myslela na glóbus. Vlastně už na šampionátu v Norsku byla vyždímaná.“ Teď byl přístup trenérů jiný. Gabriela třeba vynechala štafety v Anterselvě. A obhajoba křišťálového glóbu? „O tom tato sezóna není,“ podotýká Ondřej Rybář.

Zlato, české zlato

Zlato, české zlato

Gabriela Koukalová je dvojnásobnou mistryní světa, vítězkou celkové klasifikace Světového poháru i sedmnácti jednotlivých závodů SP, včetně toho včerejšího. Na svém kontě má i dvě stříbrné medaile ze Soči 2014. Ale jak sama podotýká: „Pod olympijskými kruhy mám ještě nedodělanou práci.“ V této souvislosti Ondřej Rybář připomíná: „Pochopila, že je potřeba závodit pro radost a ne proto, že si bude vytyčovat nějaké cíle.“

Již zmiňovaná uvolněnost, která však neznamená méně práce, je základem jejího „nového“ přístupu. „Tím, že to bude dělat dobře, budou přicházet i ty úspěchy,“ myslí si Ondřej Rybář a dodává jedno přirovnání: „Podívejte se na Jardu Jágra. Hokejistům počítají body, přihrávky a vedou další statistiky. A on podle nich stoupá stále vzhůru. Tím chci říci, že když budu dělat sport, jak mám, budu dobře závodit, tak budu vysoko i v tabulkách. A Gabča stále stoupá.”

Preciznost patří k nejvýraznějším přednostem Gabriely Koukalové

Preciznost patří k nejvýraznějším přednostem Gabriely Koukalové, i v tom se podobá Jaromíru Jágrovi

Nejen šéftrenér si uvědomuje, že Gabriela Koukalová je výjimečnou osobností. „Preciznost je její nejsilnější stránkou. To ukázala při stojce, na poslední ránu si počkala, neunáhlila se. A pak je tu její motor, díky kterému je neuvěřitelně silná na trati. V neposlední řadě to je její život mimo biatlon, který není jen o sportu. Prostě se jí to sešlo, přejme jí to,“ dodává Ondřej Rybář. Ví, že pak radost mají všichni. Úplně všichni.

...a radují se všichni

…a radují se všichni

Jako trenér vystoupení svých svěřenců Ondřej Rybář hodně prožívá, Gabriely Koukalové speciálně. „Když se závodníkovi něco povede, vyždíme se a ukáže to nejlepší, co v něm je to je pak pro tremnéra velká radost. Přitom se nemusí jednat ani o vítězství, ani o mistrovství světa. Ale když se podaří výsledek jako Gábině v pátek, jsou to okamžiky, na které člověk nezapomene. Osobně stavím vzpomínky výš, než medaile.“

 

Chcete si přečíst reportáž ze zlatého závodu Gabriely Koukalové? Můžete na našem partnerském webu iDNES.

 

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík