Na patnáctikilometrovou trať doprovodí biatlonistky jarní počasí

15. února, 2017

Lucie Charvátová 40, Gabriela Koukalová 51, Veronika Vítková 58, Eva Puskarčíková 69, tak jsou rozdány karty českým biatlonistkám pro dnešní vytrvalostní závod na 15 km. Mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu se tak dostává přesně do své poloviny, alespoň co se počtu závodů týká.

O nominaci na závod trenér Zdeněk Vítek vůbec neváhal. „Trojice Gabča, Eva a Verča byla jasná. Byla jasná, zde jsem nepřemýšlel ani chvilku. Jsou to už zkušené závodnice. Pro Lucii rozhodla slušná střelba, kterou se tady zatím prezentuje, a také kvalitní běh,“ vysvětluje trenér proč Jessica Jislová zůstává nadále v roli náhradnice. Její tvář a hlas se však objeví před startem ve studiu České televize.

Otazník visí nad formou Veroniky Vítkové. Sprint se jí nepovedl po střelecké stránce, byť v něm ukázala dobrou běžeckou formu. Žádnému závodníkovi nepřidá, když na světovém šampionátu stojí. V pondělí měla Veronika rychlejší trénink, spíše kontrolní závod, aby se udržela v tempu a rytmu.“ Podstatné podle trenérových slov bude, jak zvládne vytrvalostní závod v hlavě. Veronika Vítková se stále může chlubit nejlepším českým výsledkem této sezóny na 15 km trati, kterým bylo deváté místo v Oestersundu.

Čeští fanoušci v Hochfilzenu nechybí ani dnes

Čeští fanoušci v Hochfilzenu nechybí ani dnes

Největší české naděje se samozřejmě spojují se jménem Gabriely Koukalové, která v Hochfilzenu závodí ve velké formě. Tříkilometrová trať je však mnohem náročnější, než například dvoukilometrový okruh ze stíhačky. Biatlonistky překonají v každém kole ještě dalších 20 výškových metrů navíc. „Bude záležet na tom, jak to Gabče v daný okamžik sedne, ale ona dokázala najet na soupeřky hromadu vteřin i na té dvojce. Obecně to vypadá, že jí tratě v Hochfilzenu sedí, a snad to tak bude pokračovat dál.“

Na severovýchodě Tyrolska je před startem slunečno, ale především teplo, teploměr už ukazuje předpovídaných 12°C. „Dny dopředu už jsme testovali lyže v době závodu. Věřím, že jsme připraveni,“ říká za český servisní tým Tomáš Žídek.