Junioři vykopali na šampionátu bramborovou medaili. Natálie Jurčová v péči lékařů

28. února, 2017

Český kvartet Ondřej Šantora, Jakub Procházka, Jakub Štvrtecký a Milan Žemlička vybojoval na Mistrovství světa juniorů a dorostu ve slovenském ve slovenském Osrblí čtvrté místo, když se několikrát v průběhu závodu pohyboval na medailových pozicích. V cestě na stupně vítězů ale českým mladíkům zabránila tři trestná kola na jejich kontě. Vyhráli Rusové, před Nory a Němci. V závodě juniorek doběhly české biatlonistky Natálie Jurčová, Markéta Davidová a Simona Maříková jedenácté, což není až tak důležité, protože podstatnější je zdravotní stav Natálie Jurčová, která v cíli I. úseku zkolabovala. První lékařské vyšetření prodělala přímo na stadionu, další v nemocnici v Breznu.

 

„Se čtvrtým místem jako takovým jsme určitě spokojení, ale z pohledu průběhu závodu jsem současně i trochu smutní. Kluci výborně běželi, bojovali, měli vynikající lyže, o to více je škoda jejich chyb ve střelbě,“ povzdychl si trenér juniorů Vlastimil Vávra.

Ondřej Šantora svoji práci na prvním úseku zvládl

Ondřej Šantora svoji práci na prvním úseku zvládl

Jak se závod vyvíjel? Ondřej Šantora svoji roli na prvním úseku splnil. Po třech dobíjeních předával třetí Jakubu Procházkovi. Ten parádní ležkou třetí místo nejen udržel, ale začal dýchat na záda vedoucím Rusům. Po stojce však musel na trestné kolo a Češi byli na předávce pátí. Jakub Štvrtecký na třetím úseku zvládl ležku také excelentně „pět na pět“ a vrátil svoji štafetu na medailovou pozici. Vstoje však musel na dvě trestná kola. A Češi byli rázem až sedmí, na předávce pak šestí. Finišman Milan Žemlička se posunul nejprve na páté místo a ve finiši vykopal bramborové „placky“ o jednu desetinu sekundy před Finskem.

„Oběma Jakubům trochu vyčítám, že před stojkami na trati zbytečně moc závodili, nedrželi se svého tempa ani našich trenérských pokynů. Vlastně dopadli podobně, jako Tomáš Krupčík na světovém šampionátu,“ připomněl Vlastimil Vávra štafetové zaváhání českého reprezentanta na MS v Hochfilzenu.

Natálie Jurčová se dostala do péče lékařů...

Natálie Jurčová se dostala do péče lékařů…

Ve štafetě juniorek se odehrál zcela jiný příběh. Natálie Jurčová zahájila štafetu výborně a po ležce se dostala do vedení. Na trati se však trápila, stejně jako následně při stojce, po které musela na dvě trestná kola. S vypětím vše sil svůj úsek dokončila. „Do cíle se sotva dostala. Hned se jí chopili lékaři a následně ji záchranná služba ji odvezla do nemocnice. V tuto chvíli je v doprovodu rodičů ještě stále v nemocnici,“ doplnil nejdůležitější zprávu dne Jindřich Šikola.

 

Výsledky štafetového závod juniorů na 4×7,5 km

Výsledky štafetového závodu juniorek na 3x 6 km

 

Tomáš Hermann