Korejské vzpomínky: golfové jamky i první úspěchy

28. února, 2017

Český tým odletěl v pondělí na asijskou misi. V jihokorejském Pchjongčchangu čeká biatlonisty VII. kolo Světového poháru, které je současně testem dějiště olympijských her 2018. Dvacetičlenná výprava, která čítá deset sportovců, čtyři trenéry, čtyři servismany, masérku a fotografa, absolvovala přelet do Amsterdamu, pak let do Soulu a následně autobusový přesun napříč korejským poloostrovem ze západu na východ.

Z pohledu biatlonu není „okres“ Pchjongčchang neznámým pojmem. Oblast hostila Světový pohár už roku 2008 a o rok později také mistrovství světa. Ve výpravě je i několik pamětníků šampionátu 2009.

Takový byl pohled na biatlonový areál Alpensia Biathlon Centre v roce 2009

Takový byl pohled na biatlonový areál Alpensia Biathlon Centre v roce 2009

Nejlepších výsledků dosáhla tehdy věkem ještě juniorka Veronika Vítková, jež byla desátá ve stíhacím závodě a závodě s hromadným startem. V patnáctikilometrovém vytrvalostním závodě pak dokonce útočila na medaili. O tu ji připravila až jediná chyba při závěrečné položce. „Byly to moje první závody, kde jsem si zajela opravdu pěkné výsledky. Osobně si toho ale z Koreji už moc nepamatuji. Ráda se tam ale podívám znovu. Bude dobré si to před olympiádou oživit,“ vrací se Pchjongčchangu 2009 Veronika Vítková. Tehdy přiletěla do Soulu přímo z MSJ v Kanadě. Když se vrátila po šampionátu domů, měla za sebou “cestu kolem světa”. “Nerada létám, bojím se, takže jsem to ani moc neprožívala. Byla jsem ráda, že to mám za sebou.”  

Veronika Vítková a její páté místo z vytrvalostního závodu. Čtvrtá tehdy skončila Anna Karin Zideková. Vyhrála Kati Wilhelmová.

Veronika Vítková a její páté místo z vytrvalostního závodu. Čtvrtá tehdy skončila Anna Carin Olofsson-Zideková, manželka našeho šéfa servisu. Vyhrála Kati Wilhelmová.

Svého do té doby nejlepšího výsledku dosáhl Jaroslav Soukup. Ten ve vytrvalostním závodě doběhl jedenáctý. Stejně jako Veroniku Vítkovou i jeho dělila jedna rána od stříbra. „Měl jsem tehdy z výsledku radost, nečekal jsem to. Jsem moc zvědavý, zdali se to tam změnilo a jako moc. Protože už tehdy to Korejci měli na olympijské hry hodně připravené,“ vzpomíná Jaroslav Soukup, který se nyní po pauze do českého týmu vrací. „Snažil jsem se jednak co nejlépe připravit na poslední část sezóny. Navíc se mi i povedlo zařídit spoustu věcí doma,  což mi čas bez závodů umožnil.“

Michal Šlesingr už pamatuje mnohé, včetně cesty do Korejské republiky. Ve Světovém poháru se pohybuje už od roku 2003...

Michal Šlesingr pamatuje mnohé, včetně cesty do Korejské republiky. Ve Světovém poháru se pohybuje už od roku 2003…

Třetím a stále ještě aktivním pamětníkem MS 2009 je Michal Šlesingr. Tehdy neprožíval právě vydařené období. Jeho nejlepším výsledkem byla 19. příčka ze stíhacího závodu. „Vybavuji se golfové jamky kolem trati. Vůbec golfových hřišť bylo v Koreji plno na každém kroku. Jedno hned vedle sjezdovky u našeho hotelu. Spousta lidí tam sbírala míčky. A třeba v Soulu jsme projížděli kolem víceúrovňových odpališť, tam jede golf asi ve velkém.“ Tratě nejsou v dějišti olympijských her 2018 vůbec jednoduché. „To mě tehdy docela překvapilo. Ze všeho nejhorší byl příjezd na střelnici prudkou pravotočivou zatáčkou, hodně lidí tam padalo.“

Skokanský můstek, biatlonové tratě, golfový green a les, který v Koreji neroste, nýbrž se staví...

Skokanské můstky, biatlonové tratě, golfový green a les, který v Koreji neroste, nýbrž se staví…

Mistrovství světa 2009 se aktivně zúčastnil i stávající trenér žen Zdeněk Vítek, v trenérské rolu u týmu už tehdy působil i jeho současný asistent Jiří Holubec. Shodou okolností právě ženy tehdy trénoval současný šéftrenér Ondřej Rybář. U kanadské reprezentace už tehdy působil v roli servismana Tomáš Žídek, vlastně Tom Zidek.

Naopak žádnou zkušenost s Koreou nemá mistryně světa ze sprintu 2017 Gabriela Koukalová. „Slyšela jsem, že je tam hodně větrná střelnice. To bude zajímavá zkušenost. Snad mi to pomůže lépe se mentálně připravit na příští rok,“ vzhlíží k olympijské sezóně. Právě sprint žen na 7,5 km odstartuje ve čtvrtek 2. března VII. kolo Světového poháru 2016/2017.

Nejvyšším vrcholem pohoří Tchebek je s 1708 metry hora Soraksan

Nejvyšším vrcholem pohoří Tchebek je s 1708 metry hora Soraksan

Nominace na VII. kolo SP v Koreji – ženy: Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková. Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Adam Václavík.

 

Tomáš Hermann