Českému biatlonu dorůstá generace perspektivních závodníků

01. března, 2017

S velkými nadějemi i medailovými sny vzhlíželi čeští junioři, juniorky, dorostenci a dorostenky k mistrovství světa svých věkových kategorií, které hostilo slovenské Osrblie. Nemoci, jež většinu z nich ale týden před šampionátem skolily, měly zcela odlišný názor… Ze Slovenska se však česká výprava mohla i přesto vrátit se vztyčenou hlavou. Nemocem a někdy i smůle navzdory. Štěstí si totiž české mládí už zřejmě vybralo při evropském šampionátu v Novém Městě na Moravě.

To nejpodstatnější, co MSJaD v návaznosti na MEJ potvrdilo, je skutečnost, že v Česku dorůstá generace velice slibných, perspektivních závodníků.

Simona Maříková prožívá parádní sezónu po 5. a dvou 6. místech na MEJ, nyní šestá na MSJaD!

Simona Maříková prožívá parádní sezónu po 5. a dvou 6. místech na MEJ, nyní šestá na MSJaD a přítí sezónu možná v reprezentaci!

Juniorky
Předloni bylo jejich nejlepším výsledkem 16. místo Jessici Jislové, loni 36. příčka Simony Maříkové a Eriky Jislové. Letos byl pohled do výsledkové listiny růžovější. Do dvacátého místa jezdily totiž nachlazené české juniorky opakovaně. Vzhledem ke konstelaci tak má například 6. místo Simony Maříkové ze sprintu téměř medailovou hodnotu. „Simča byla vždy výbornou střelkyní, ale za poslední rok se ohromně zvedla i běžecky. Přesto bych si nevsadil na to, že ve sprintu skončí do desítky. Opravdu mě příjemně překvapila,“ chválil letohradskou biatlonistku trenér juniorek Jindřich Šikola, jenž navíc skončila 17. ve vytrvalostním závodě.

Markéta Davidová se na MSJ mohla spolehnout na běh, nikoliv na střelbu

Markéta Davidová se na MSJ mohla spolehnout na běh, nikoliv na střelbu

Nejvíce se čekalo od dvojnásobné šampiónky z MEJ Markéty Davidové, která asi nejvíce trpěla nachlazením. „Nebylo mi nejlépe, ale protože jsem na Slovensku neměla teploty, chtěla jsem závodit. Jak se ukázalo, mým kamenem úrazu ani ve finále nebyl běh, ale střelba. Tuto část biatlonu jsem na šampionátu moc nezvládla,“ uvědomuje si sama. Přesto má na kontě 14. místo ze sprintu nebo 18. pozici ze stíhačky. Mile překvapila také excelentní střelkyně Natálie Jurčová, 16. ve vytrvalostním závodě i ve sprintu, 19. ve stíhačce. „Natka má zatím velký limit, a tím je běh. Pokud bude mít vůli jej zlepšit, udělá českému biatlonu ještě hodně radosti,“ myslí si Jindřich Šikola, který musel zcela oželet účast nemocné Anny Tkadlecové.

Milan Žemlička a Ondřej Šantora

Milan Žemlička a Ondřej Šantora

Junioři
Vzorem Natálii Jurčové může být její oddílový kolega z Letohradu Milan Žemlička. Kvalitní střelec dokáže být konkurence schopný také v běhu. A výsledek? Devátý ve vytrvalostním závodě, 6. ve sprintu, 5. ve stíhačce a finišman 4. štafety! „To jsou krásná umístění. Milan si zaslouží šanci v reprezentaci,“ je přesvědčený trenér Vlastimil Vávra. Zdali to bude v případě mistry Evropy ze stíhacího závodu „A“ nebo „B“ tým se teprve uvidí.

Jakub Procházka ví, co musí zlepšit: Ach ta střelba!

Jakub Procházka ví, co musí zlepšit: Ach ta střelba!

Po podobné cestě by mohl kráčet také pražský rodák a člen SKP Kornspitz Ondřej Šantora na Slovensku 11. ve sprintu a 15. ve stíhačce, ve které je současně vicemistrem Evropy. „Ondra je o něco silnější v běhu, ale trpí nevyrovnaností střelby,“ doplňuje Vlastimil Vávra. Perspektivu určitě má i šestý muž MEJ ve stíhacím závodě Jakub Procházka, kterého ale MSJaD nezastihlo v dobrém rozpoložení. „Kuba je chytrý a přemýšlivý kluk. Paradoxně ale právě vlastní hlava je jeho největším soupeřem. Sám na sebe si vytváří tlak, který pak neustojí,“ poukazuje trenér Vávra na chyby při střelbě. Lukáš Joukal, účastník Univerziády v Almaty, už upřednostňuje vysokoškolské studium.

Tereza Vinklárková je jednou z tváří české biatlonové budoucnosti

Tereza Vinklárková je jednou z tváří české biatlonové budoucnosti

Dorost
Tato kategorie se z pohledu MSjaD hodnotí poněkud složitěji, protože mnozí naši špičkoví závodníci startovali na EYOF v tureckém Erzurumu a museli tak světový šampionát v Osrblí oželet. Týká se to například Elišky Svobodové i její jmenovkyně Teplé, Vítězslav Horniga nebo Mikuláše Karlíka. Svoji perspektivu před přechodem mezi juniory ukázali Tereza Vinklárková, osmá ve vytrvalostním závodě, a Jakub Štvrtecký devátý ve sprintu. „Terka v létě dva měsíce stála kvůli zranění kotníku a ke konci šampionátu už jí došly síly, což byl přímý důsledek. Potenciál má však velký,“ upozorňuje Jindřich Šikola. Jakub Štvrtecký má vynikající „motor“. „Kuba už je běžecky na úrovni juniorů, střelecky ale zatím zůstává u dorostenců,“ připomíná Vlastimil Vávra. „Střelbu potřebuje stabilizovat, pak o něho nebudu mít obavy.“ Kvalitním, tedy rychlým a přesným, střelcem je Dominik Štulík. Jeho běžecká výkonnost byla poznamenána  jednak lednovou nemocí, a také skutečností, že biatlonu se věnuje teprve krátce.  Jeho 14. místo z vytrvalostního závodu každopádně dodává naději.

Další účastníci šampionátu sbírali především zkušenosti v soubojích se svými vrstevníky z celého světa. Týká se to Ivy Křižovičové, Veroniky Mackové, Tomáše Mikysky nebo Davida Volka. „Třeba už za rok budou schopni tyto zkušenosti využít,“ věří oba trenéři.

 

Tomáš Hermann