Nejlepší českou závodnicí v korejském sprintu byla 16. Eva Puskarčíková

02. března, 2017

Sprint žen na 7,5 km, který byl úvodní disciplínou VII. kola Světového poháru v jihokorejském Pchjongčchangu, nezastihl české biatlonistky, zdá se, v nejlepším rozpoložení. Únavu po více než 30 hodinové cestě ještě zcela nesetřásly, jako potvrdil i trenér Zdeněk Vítek: „Myslím, že náš hodně pozdní příjezd do Koreji byl znát. Možná už jsme se tím dostali za hranu. Uvidíme, v jakém stavu budou děvčata v sobotu a v neděli.“ A výsledky sprintu? Eva Puskarčíková vybojovala po bezchybné střelbě 16. místo, Gabriela Koukalová skončila 21. a Veronika Vítková obsadila 53. příčku. Do stíhacího závodu nepostoupily 61. Jessica Jislová a 70. Lucie Charvátová. Vyhrála vedoucí žena průběžného pořadí SP Laura Dahlmeierová.

Ještě během nástřelu zely tribunu prázdntou

Ještě během nástřelu zely tribunu prázdntou

Střelnice v Pchjongčchangu má „větrnou“ pověst. V samotném sprintu žen, ale až tolik nefoukalo. „Vítr byl spíše stabilní jak v síle, tak ve směru,“ řekl trenér Zdeněk Vítek, proto šly chyby na vrub závodnic, nikoliv povětrnostních podmínek. „Gabča například ránu vleže spustila brzy. Skončila dole na šest hodin. Stojka to byla těsná rána. Tady scházelo jen více štěstí. Podobně na tom byla vstoje i Veronika, také šlo o dvě těsné rány.“ Radost měl trenér samozřejmě ze střeleckého výkonu Evy Puskarčíkové, která ani jednou nechybovala. „Přitom Eva měla dlouhý nástřel, 50 ran. To u ní není normální,“ pokyvoval uznale hlavou Zdeněk Vítek. „Smůlu měla Jessica, které scházelo k postupu do stíhačky jen půl sekundy. Lucie bohužel ležku nezvládla. Rány měla po celém terči, takže ani u ní nehrál vítr žádnou roli. To byla podle jejich slov nervozita,“ uzavřel hodnocení svých svěřenkyň trenér.

 

Sprint žen na 7,5 km, VII. kolo SP

Eva Puskarčíková
16. místo, odstup 1:28,5 min, střelba – 0-0, 42. běh (+1:27,8 min.), 22. střelba (+8,7 s)

Eva Puskarčíková finišuje, v pozadí česká vlajka!

Eva Puskarčíková finišuje, v pozadí česká vlajka!

„Dnes mi závod na trati moc nechutnal. A proto jsem ráda, že jsem si dokázala pohlídat střelbu. Jak mě potvrdil Zdeněk Vítek, tak mi foukalo stále stejně, a to bylo možná i mé štěstí. Štěstí, které mi přálo, když už jsem na sobě měla číslo Jardy Jágra. Jo, když to neběhá, musí to alespoň střílet. Doufejme, že už jsem Hochfilzen definitivně hodila za hlavu a střelba se mi bude dařit a snad se brzy přidá i běh. Teď na mě, věřím, ještě dolehla únava z dlouhého přesunu z Evropy a v sobotu to bude o poznání lepší.“

 

Gabriela Koukalová,
21. místo, odstup 1:43,4 min, střelba – 1-1, 12. běh (+46,8 s), 65. střelba (+17,9 s)

Gabrielu Koukalovou překvapila náročnost tratí.

Gabrielu Koukalovou překvapila náročnost tratí.

„Tratě mi přijdou náročnější než v Oberhofu. Nový sníh se brzy umydlil a chvílemi jsem si připadala, že lyžuji poprvé. Co mě ještě překvapilo, tak nepříjemná zima. Bylo sice jen -1,8°C, ale při té obrovské vlhkosti mi to pocitově přišlo na -10°C. Oblečená jsem byla jako v sibiřském Chanty-Mansijsku. Laura vyhrála naprosto zaslouženě. Letos je opravdu neskutečně připravená a je prostě lepší než já. Proto jí úspěchy ze srdce přeju. Budu se teď koncentrovat na souboj o druhé místo.
Diváků na stadionu moc nebylo a většina jich dorazila z Ruska. Prostě biatlon tady není takovým fenoménem, jako v Evropě. Zahlédla jsem i jednu českou vlajku, ale nestihla fanoušky pozdravit. Snad mi to vyjde příště. A můj výsledek? Nebyla to bedna, ani nejlepší desítka, přesto jsem ráda, že si to tady mohu osahat před olympiádou osahat.“

 

Veronika Vítková
53. místo, odstup 2:40,0 min, střelba – 0-2, 55. běh (+1:43,6 min.), 12. střelba (+6,3 s)

Veronika Vítková ještě nesetřásla únavu z dlouhé cesty

Veronika Vítková ještě nesetřásla únavu z dlouhé cesty

Jessica Jislová,
61. místo, odstup 2:53,8 min, střelba – 0-2, 56. běh (+1:46,5 min), 66. střelba (+18,0 s)

Lucie Charvátová
70. místo, odstup 3:27,0 min., střelba – 3-2, 31. běh (+1:17,0 s), 26. střelba (+9,9 s)

 

Výsledky sprintu žen na 7,5 km VII. kola SP 2016/2017

Průběžné pořadí Světového poháru 2016/2017 po 20 z 26 závodů

 

Ruští fanoušci z Dálného východu

Ruští fanoušci z Dálného východu a pár domácích…

 

Tomáš Hermann

s částečným využitím hlasů stanice Radiožurnál Českého rozhlasu

Foto: Petr Slavík