Ondřej Moravec vyhrál vytrvalostní závod IBU Cupu v Kontiolahti

02. března, 2017

Po osmi letech se Ondřej Moravec představil v IBU Cupu a hned z toho bylo vítězství! Stříbrný medailista z vytrvalostního závodu mistrovství světa v Hochfilzenu dnes ve finském Kontiolahti vyhrál stejnou disciplínu. Na 20 kilometrové trati skončil druhý Rus Alexej Volkov a třetí Rakušan Daniel Mesotisch. Všichni tři zvládli závod bezchybně.

Český biatlonista se zúčastnil IBU Cupu naposledy v sezóně 2008/2009. Tehdy ve slovenském Osrblí skončil ve vytrvalostním závodě druhý a ve sprintu třetí. Shodou okolností právě před osmi lety se Ondřej Moravec nenominoval na MS do Korejské republiky, nyní však v Pchjongčangu schází dobrovolně. „S aklimatizací mám problémy, a takový „výlet“ na pár dnů by mně vůbec neprospěl. S Ondrou Rybářem jsem se tak domluvili už dlouho před sezónou,“ vysvětluje.

Ondrův typický projev radosti nemohl chybět ani v Kontiolahti

Ondrův typický projev radosti nemohl chybět ani v Kontiolahti

Ondřej Moravec si uvědomoval, že na start nastupoval v roli favorita. „Byly to takové zvláštní a příjemné pocity. Připadal jsem si tak trochu jako Martin Fourcade, když nastupuje s námi ve Světovém poháru. Taky je vždy favorit a jen on si to může pokazit,“ usmívá se letohradský biatlonista. Proto je rád, že svůj závod zvládl bez jediného zaváhání. „V úterý i ve středu nám tady hodně foukalo. Ale dnes bylo totální bezvětří. Praporky jen zplihle visely dolů. Věděl jsem, že když minu terč, bude to jen mojí chybou, nikoliv podmínkami. A tak jsem se na každou položku maximálně soustředil. Za ty čtyři nuly jsem moc rád. Koneckonců bez nich bych ani nevyhrál.“ Vítězství, přestože bylo v IBU Cupu si vychutnal. “Už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy nějaký závod vyhrál. Možná nějaký český šampionát, takže radost mám obrovskou. První místo je prostě první místo.”  

Připustil však, že měl i velké štěstí. „Předposlední rána, to byl kalibr jako hrom. Terč se stále ještě líně sklápěl, zatímco už jsem spustil další výstřel,“ popisuje okamžiky, které mu definitivně zajistily vítězství. „Na trati to bylo čtyři kola hodně dobré. Čerstvý sníh se umydlil a docela to jelo. V posledním okruhu už jsem toho ale měl docela dost, a tak jsem úplně netlačil na pilu, protože jsem měl informace o tom, jak si stojím.“ Vedle vítězství ho těší i další věc. „Konečně jsem se tady na severu zbavil rýmy. A to je, řeknu vám, po těch týdnech velká úleva.“

Ondřej Moravec a trenér Marek Lejsek

Ondřej Moravec a trenér Marek Lejsek

Jak si vedli další čeští reprezentanti? Matěj Krupčík obsadil 21. místo, Ondřej Hošek se stal na 41. pozici prvním nebodujícím, Lukáš Kristejn skončil 43. a Tomáš Vojík byl klasifikován na 54. místě mezi 75 startujícími.

V kategorii žen se dařilo Lee Johanidesové, které se už popáté v této sezóně umístila v první desítce. Nyní na patnáctikilometrové trati doběhla devátá, když minula jen dva terče, a to v úvodní a závěrečné položce. V průběžném pořadí IBU Cupu je dvanácté s reálnou nadějí na Top Ten. Svůj nejlepší letošní výsledek si zajela také Veronika Zvařičová. Jediný terč minula až při poslední stojce a vybojovala pěkné 12. místo. Kristýna Černá obsadila 30. příčku a Ludmila Horká doběhla 44. v pořadí.

Lea Johanidesová (vlevo) a Kristýna Černá v cíli vytrvalostního závodu

Lea Johanidesová (vlevo) a Kristýna Černá v cíli vytrvalostního závodu

 

Výsledky vytrvalostního závodu mužů na 20 km IBU Cupu v Kontiolahti

Výsledky vytrvalostního závodu žen na 15 km IBU Cupu v Kontiolahti

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha