Vrcholí sezóna Světového poháru. V Oslu v pátek startují finálová klání!

16. března, 2017

V norském Oslu, na tratích slavného Holmenkollenu, vyvrcholí finálovými závody Světový pohár v biatlonu pro sezónu 2016/2017. Od pátku do neděle jsou na programu postupně sprinty, stíhací závody a závody s hromadným startem. Teploty se v norském metropoli pohybují na nulou a počasí má už spíše jarní charakter. I když pozor! O víkendu má mrznout. V sobotu po ránu, v neděli už víceméně po celý den.

„Zatím jsme ti měli mlhu, silný nárazový vítr a teplo,“ hlásí s Holmenkollenu šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. „Během tréninku se sportovci boří po kotníky do sněhu. Mnozí se tak místo lyžování šli raději proklusnout.“ Pořadatelé přislíbili, že trať bude na závody v pořádku – tvrdá, prosolená. Další problém se vyskytuje na střelnici. „Stahuje se tam voda,“ vysvětluje Ondřej Rybář, který další vývoj povětrnostních podmínek pozorně sleduje. „Ve čtvrtek před 18. hodinou se uzavírá nasazení do skupin pro losování sprintu. Budeme postupovat podle předpovědi počasí.“ Dobrá resp. špatná volba skupiny může ovlivnit všechny závody.

Vítejte v "Hrabanicích"

Vítejte v “Hrabanicích”

 

O co bude desítka českých reprezentantů při finálovém kole SP sezóny 2016/2017 bojovat?

Pohár národů
Zbývá poslední závod, který se započítává do pořadí Poháru národů, a tím je sprint. Do Poháru národů, pokud nehovoříme o štafetách, se započítávají vždy výsledky tří nejlepších biatlonistů dané země v konkrétním závodě (sprint, vytrvalostní závod).
Muži jsou aktuálně pevně usazeni na sedmé příčce. Mají malou naději se posunout na šestou pozici. Ukrajinci mají před nimi náskok 105 bodů, po odečtech 92 body. Co to znamená? Ukrajinci by museli absolvovat sprint na hranici svého nejhoršího výsledku ve sprintu – 296 bodů v Hochfilzenu, kdežto naopak čeští biatlonisté by museli atakovat svůj nejlepší výsledek – 400 bodů v Oberhofu. Jisté je, že za rok se čeští biatlonisté představí v závodech Světového poháru s pěti muži. Rozdíl mezi 6. a 7. místem je však 2000 EUR.
Ženám zatím patří čtvrtá příčka. Páté Italky však českým biatlonistkám dýchají na záda. Oba týmy dělí jen 59 bodů, při aktuálních odečtech pouze 32 body! Tady bude rozhodovat každá sekunda, každý (ne)sestřelený terč, každé pořadí. Oba týmy mají jisté, že za rok budou moci startovat se šesti závodnicemi. Bojuje se však tak o finanční odměnu a rozdíl mezi 4. a 5. místem je 5000 Eur.

Čtyři princezny - Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Veronika Vítková budou společně s "královnou českého biatlonu" Gabrielou Koukalovou hájit čtvrté místo v Poháru národů

Čtyři princezny – Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Veronika Vítková budou společně s “královnou českého biatlonu” Gabrielou Koukalovou hájit čtvrté místo v Poháru národů

 

Světový pohár – individuální pořadí
Gabriela Koukalová drží jistě druhé místo s náskokem 87 bodů před Kaisou Maekaeraeinenovou. A přestože ve hře jsou ještě odečty, měla by mistryně světa svůj náskok při „standardním výkonu“ udržet. Samozřejmě svoji roli může sehrát únava, ale ta se už na konci týká každého člena světové špičky, protože ti mají za sebou obyčejně nejvíce závodů. V zajímavé pozici je Gabriela Koukalová v průběžné klasifikaci závodu s hromadným startem. V této disciplíně ztrácí pouhých 11 bodů na Lauru Dahlmeierovou. Malý křišťálový glóbus získá, pokud Němku porazí o 12 bodů. To je například rozdíl mezi 1. a 3. místem.

Gabriela Koukalová při tréninku v Oslu. Trojnásobná medailistka z MS 2017 drží druhé místo ve SP a může pomýšlet na malý křišťálový glóbus za závody s hromadným startem

Gabriela Koukalová při tréninku v Oslu. Trojnásobná medailistka z MS 2017 drží druhé místo ve SP a může pomýšlet na malý křišťálový glóbus za závody s hromadným startem

Eva Puskarčíková opustila minulý týden elitní desítku, protože v Kontiolahti nepostoupila ze sprintu do stíhačky. Desátou Američanku Susan Dunkleeovou má před sebou o 43 body. Desáté místo je zajímavé z pohledu Prize Money.
Desítku na dohled má také Ondřej Moravec, který je aktuálně ve Světovém poháru na 12. pozici. „Světový pohár není v této sezóně soutěží, na kterou bych se zaměřoval. V Oslu chci začít dobrým sprintem, a pak se uvidí,“ říká k tomu sám aktér, pro něhož je Oslo jediným místem, kde vyhrál individuální závod SP – hromadný start v sezóně 2012/2013. Na desátého Nora Emila Hegle Svendsena mu však schází 65 bodů. Navíc by musel přeskočit Němce Benedikta Dolla, na kterého po odečtech ztrácí 14 bodů.

 

Závody s hromadným startem
Vše souvisí se vším. Sprint bude v Oslu disciplínou, která dokáže ovlivnit na závěr sezóny řadu soutěží, nejen Pohár národů. Čeští biatlonisté by se rádi ze sprintu odrazili do stíhacích závodů. „Naším cílem je mít v sobotu na startovním roštu maximální zastoupení,“ podotýká Ondřej Rybář. Dobrý výsledek ve sprintu potažmo ve stíhačce může navíc otevřít dveře do nedělního závodu s hromadným startem. V něm nastoupí první pětadvacítka pořadí SP a dalších pět nejlépe umístěných závodníků ze sprintu a právě ze stíhacího závodu v Oslu. Velmi se to dotýká Michala Šlesingra, který je v SP průběžně 24., a Veroniky Vítkové, jíž patří 26. příčka. Současně to však znamená, že o hromadný závod mohou usilovat i Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Jaroslav Soukup či Adam Václavík. V tuto chvíli je zřejmé, že v neděli uvidíme na startu minimálně čtyři české reprezentanty Gabrielu Koukalovou, Evu Puskarčíkovou, Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře.

Adam Václavík v této sezóně poprvé bodovala ve Světovém poháru, a to opakovaně. Jakou má pro zimu 2016/2017 připravenou rozlučku?

Adam Václavík v této sezóně poprvé bodovala ve Světovém poháru, a to opakovaně. Jakou má pro zimu 2016/2017 připravenou rozlučku?

Úspěch zaručený

Ať už dopadnou finálové závody v Oslu jakkoliv, čeští biatlonisté se mohou za vrcholící sezónou hrdě ohlédnout. Na kontě mají 15 medailí ze závodů Světového poháru a k tomu navrch čtyři cenné kovy z mistrovství světa v Hochfilzenu! Současně už deset kol Světového poháru, včetně Chanty -Mansijsku 2015/2016, navlékají na šňůru medailové úspěchy!

 

Program finálového kola SP

Pátek 17. 3. 2017
14:00 – sprint žen
16:30 – sprint mužů

Sobota 18. 3. 2017
12:45 – stíhací závod žen
15:00 – stíhací závod mužů

Neděle 19. 3. 2017
11:15 – závod s hromadným startem žen
13:30 – závod s hromadným startem mužů

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík