Nejlepší střelci mezi dorostenci jsou Veronika Gallová a Jan Dubský

30. března, 2017

Nedávno skončený seriál biatlonových závodů Český pohár sezóny 2016/2017 přinesl také vítěze
 3. ročníku ceny Hamé o nejlepší střelkyni a střelce v kategorii dorostu. Vítězství v konkurenci více než 70 dorostenek z celé země si vystřílela Veronika Gallová z letohradského klubu, mezi dorostenci zvítězil Jan Dubský z klubu SKP Kornspitz. Novinkou letošního ročníku byl speciální závodní trikot červené barvy, který měl právo nosit jen průběžně vedoucí závodník celé soutěže.

„Mám radost, nečekala jsem to. Ještě před posledním závodem jsem se pohybovala kolem šestého místa,“ okomentovala svůj úspěch Veronika Gallová, šestnáctiletá studentka gymnázia v Letohradě. „Kromě pondělí a čtvrtka trénuji každý den, přijdu večer, najím se a usnu nad učením,“ popsala Veronika s úsměvem  náročnost kloubení špičkového sportu se studiem.

Veronika Gallová v akci na střelnci při MČR v  NMNM

Veronika Gallová v akci na střelnci při MČR v NMNM

Druhý vítěz Jan Dubský začal dělat biatlon v 7. třídě, do té doby se věnoval klasickému lyžování. „Když jsem biatlon tehdy poprvé viděl v televizi, zaujala mě kombinace střelby s během na lyžích, tak jsem to chtěl vyzkoušet. Kvalitní střelba hraje obrovskou roli, protože biatlon je hlavně o střelbě a až po té rozhoduje běh,“ vysvětlil Jan Dubský, který se do čela dostal již po 2. kole. A co udělá s výhrou? „Jelikož mám pořád hlad, tak většinu výhry sním a se zbytkem se rád podělím s kamarády,“ směje se sedmnáctiletý student Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou.

Jan Dubský míří za další bezchybnou střelbou

Jan Dubský míří za další bezchybnou střelbou…

Oba vítězové se mohou těšit na odměnu v podobě roční zásoby produktů od Hamé – od paštik, pomazánek, přes džemy, dětskou výživu, ovocné snacky až po zeleninové a rajčatové výrobky, včetně produktů, které v reklamách v současnosti propagují hvězdy seniorské biatlonové reprezentace. Oba vítězové budou slavnostně vyhlášeni a oceněni na květnovém slavnostním vyhlášení biatlonisty roku v Praze.

„Zatímco mezi dorostenci vítěz držel vedení již po druhém závodě, mezi dorostenkami to bylo napínavější a vítězka byla známá až po finálním závodě sezóny. Oba jsou z tradičních bašt českého biatlonu. Potěšující je, že oproti loňsku došlo k celkovému zlepšení střelecké úspěšnosti v obou kategoriích, což napovídá o významu této soutěže,“ komentoval konečné výsledky ambasador soutěže Vlastimil Vávra – předseda komise mládeže Českého svazu biatlonu. „Věřím, že tato střelecká soutěž napomůže našim mladým talentům k maximální koncentraci při střelbě pod psychickým tlakem v závodech, kde máme stále u mládeže částečné rezervy. Především bezchybná střelba je jedním z hlavních předpokladů, aby jednou mohli úspěšně reprezentovat na vrcholných světových soutěžích a olympiádách, stejně jako naši současní nejlepší sportovci. Právě ti jsou pro ně určitě velikými vzory a dostatečnou motivací,“ dodal Vávra.

Veronika Gallová

Veronika Gallová

„Super střelec“ Jan Dubský zvítězil, protože hned u poloviny z celkem 24 střeleckých položek v průběhu celé sezóny ani jednou neminul a u dalších 7 položek udělal jen jednu chybu. Veronika Gallová byla stoprocentně úspěšná u 9 položek a ve 12 případech udělala jednu jedinou chybu, což ve finále rozhodlo.

„Jsme hlavními partnery nejen seniorské biatlonové reprezentace, ale celého českého biatlonu. Chceme tedy dlouhodobě pomáhat s výchovou nových talentů, které jednou navážou na současné skvělé úspěchy třeba Gábiny Koukalové nebo Ondřeje Moravce. Proto rozvíjíme i tuto soutěž, která by měla pomoci ještě více motivovat mladé perspektivní české biatlonisty,“ popsal filosofii celého projektu generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

 

Kompletní výsledky soutěže  a její pravidla

 

Připravil: Tomáš Hermann

Zdroj: TZ Hamé