Hruška blíže k tělu. Tak bude Gabriela Koukalová střílet v olympijské sezóně

15. června, 2017

I během dovolené udržovala Gabriela Koukalová svůj „fyzický motor“ v běhu. „Po loňské sezóně jsem na šest týdnů úplně vypnula, nehnula jsem ani prstem a pak jsem se k tréninkům těžce vracela. Neskutečně to bolelo,“ jen nerada vzpomíná. Loňským mukám se proto nyní chtěla vyhnout. „Opravdový odpočinek jsem měla snad jen pět dnů, jinak jsem se snažila i během dovolené být hodně aktivní. Fyzicky se teď cítím opravdu dobře,“ říká trojnásobná medailistka ze světového šampionátu 2017 po pěti týdnech intenzivního tréninku.

V sobotu bude v Jablonci nad Nisou obhajovat mistrovský titul v biatlonu na horských kolech.

Gabriela Koukalová na kola nejen ráda závodí, ale i trénuje

Gabriela Koukalová na kola nejen ráda závodí, ale i trénuje

„Kolo mám ráda. Je to jeden z prostředků, který dělá naši přípravu pestřejší. To mě na biatlonu hodně baví. Běháme, střílíme, jezdíme na kolečkových lyžích, posilujeme… Neumím si představit být třeba plavkyní a každý den se pohybovat mezi stejnými stěnami bazénu. Tu monotónnost bych nezvládla,“ přemýšlí nahlas během cyklistického soustředění v Hnanicích na Znojemsku.

 

Ještě mnohem raději než pestrý trénink má ale závodění. „Období bez sněhu a závodního rytmu je hodně dlouhé, a proto vítám každé měření sil. Jsem prostě závoďák,“ směje se. Mistrovství České republiky v biatlonu na horských kolech vnímá jako střípek do mozaiky zvané „motivace“. „Ukáže nám to, zdali je trénink efektivní, jak zvládáme nové prvky a psychiku, na čem máme ještě pracovat. Jednoduše je každý závod pozitivní v mnoha směrech,“ podotýká druhá žena celkové klasifikace Světového poháru 2016/17.

Stupně vítězek MČR v biatlonu na horských kolech 2016. Gabriela Koukalová má po pravici Veroniku Vítkovou a po levici Leu Johanidesovou.

Stupně vítězek MČR v biatlonu na horských kolech 2016. Gabriela Koukalová má po pravici Veroniku Vítkovou a po levici Leu Johanidesovou.

Gabriela Koukalová, stejně jako Ondřej Moravec, vstoupila do přípravy na olympijskou sezónu s novou pažbou. Proč? „Chci zlepšit svoje skóre ve střelbě vstoje,“ vysvětluje. Jestliže vleže byla její úspěšnost v uplynulé sezóně 90%, tak vstoje dosáhla 84%. V čem je nová pažba jiná? „Zásadní změnou je posun opěrky pro střelbu vstoje – hrušky – o několik centimetrů blíže k tělu. Měla bych tak dosáhnout stabilnější polohy,“ popisuje. „Novou pažbu mám teprve pár dnů, ale věřím, že se s ní rychle sžiji a bude mi dobře sedět.“

 

Jak se to Gabriele Koukalové daří, ukáže právě nadcházející český šampionát v biatlonu na horských kolech. Ten v areálu SKP Kornspitz „Mšeno – Břízky“ startuje v sobotu 17. června už v 10:00 hodin.

 

Tomáš Hermann

Foto: Miloš Lubas