Pecka v Letohradu! I v supersprintu se bude bojovat o mistrovské tituly!

06. srpna, 2017

Tradičně počátkem září hostí Letohrad domácí šampionát v biatlonu na kolečkových lyžích. Stejně tomu tak bude i v tomto roce, kdy domácí elita zamíří na východ Čech 8. – 10. září. Závodníky i fanoušky ale čeká velká novinka. Ba doslova „pecka“! Jaká? Populární večerní exhibice v supersprintu totiž poprvé nabídne i souboj o mistrovské tituly, čímž se zařadí na roveň tradičních klání, tedy sprintu a stíhacího závodu! Znamená to, že v Letohradu se bude bojovat hned o další sadu mistrovských medailí!

Jessica Jislová představuje novou generaci české reprentace

Jessica Jislová představuje novou generaci české reprentace

A proč bude původně exhibiční supersprint mistrovským závodem? „Dlouhodobě se jedná o nejsledovanější disciplínu domácího šampionátu, proto jsme přesvědčeni, že boj o mistrovské tituly mu bude slušet,“ doplňuje Vlastimil Jakeš. Specifikem supersprintu je skutečnost, že na jedné startovní čáře se potkávají dospělí, junioři a dorostenci, přičemž totéž platí i pro něžné pohlaví. „Jedná se o zajímavé měření sil napříč kategoriemi, ale tituly udělíme jen dva – pro ženu a muže. To ovšem nevylučuje překvapivé vítězství dorostenky nebo třeba juniora,“ podotýká ředitel závodů.

Jestliže pravidla sprintu a stíhacího závodu není nutné připomínat, neplatí to o supersprintu. Proč? Ten totiž začíná netradičně střelbou! Závodníci si mohou dokonce vybrat, zdali budou úvodní položku střílet vstoje nebo vleže. A co víc, všechny položky – tedy i následující ležka a stojka – se střílí štafetově, s možností tří jednotlivých dobíjení. Do finále supersprintu postoupí automaticky 5 prvních mužů a 5 žen, 3 junioři a 3 juniorky a 1. starší dorostenec a 1. starší dorostenka z předchozích sprintů. Ostatní budou muset bojovat v kvalifikaci.

Michal Krčmář bude určitě patřit ke spolufavoritům MČR. Tratě v Šedivském lomu dobře zná. Vyrůstal na nich!_

Michal Krčmář bude určitě patřit ke spolufavoritům MČR. Tratě v Šedivském lomu dobře zná. Vždyť na nich vyrůstal!

Jak vypadá pořad šampionátu? V pátek jsou od 15:00 hodin na programu tréninky. Po oba závodní dny se bude startovat už v 9:30 hodin dopoledne. Přičemž sobotní večerní program zahájí vyhlášení výsledků sprintů od 19:00 hodin. Pořadatelé zachovávají sled kategorií z uplynulých let, který se osvědčil. „Mistrovské závody nám budou gradovat. Začneme vždy dorosteneckými kategoriemi a dospělí, včetně našich reprezentantů a zahraničních závodníků, budou startovat na závěr jednotlivých bloků,“ vysvětluje ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

Díky mobilním tribunám se areál Šedivského lomu opět rozroste na několikatisícovou kapacitu! V harmonogramu Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích nebude scházet ani oblíbený doprovodný program.

Český šampionát představí také talenty z dorosteneckých a juniorských kategorií

Český šampionát představí také talenty z dorosteneckých a juniorských kategorií

 

PROGRAM MČR V BIATLONU NA KOLEČKOVÝCH LYŽÍCH V LETOHRADU
Pátek 8. 9. 2017
oficiální trénink 15:00 – 18:00

Sobota 9. 9. 2017
Sprinty od 9:30 hodin
Doprovodný program od cca 16:30 hodin
Večerní program od 19:00 hodin

Zakončení sobotního bloku MČR ohňostrojem (cca 22:30)

Neděle 10. 9. 2017
Stíhací závody od 9:30 hodin

 

PROPOZICE MČR V BIATLONU NA KOLEČKOVÝCH LYŽÍCH

Na trati v areálu Šedivského lomu

Na trati v areálu Šedivského lomu…

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík