Biatlonové léto vyvrcholilo v Bystřici p/H. Hvězdou 3x zlatá Tereza Voborníková

01. října, 2017

Slunečné a relativně teplé počasí orámovalo Mistrovství České republiky v letním biatlonu dorostu a dospělých, kterým v Bystřici pod Hostýnem vyvrcholila sezóna roku 2017. Během dvou víkendových dnů byly na programu tři závody. Sobota patřila sprintu a supersprintu, nedělní pořad obstaraly závody s hromadným startem. Největší hvězdou šampionátu se stala Tereza Voborníková z Jilemnice, která v kategorii starších dorostenek dokázala vyhrát všechny tři výše uvedené disciplíny!

Tereza Voborníková z Jilemnice. Třikrát na startu, třikrát v cíli a vždy ZLÁTÁ!!!

Tereza Voborníková z Jilemnice. Třikrát na startu, třikrát v cíli a vždy ZLATÁ!!! Na snímku ve zrádné “klopence”

Dalších pět sportovců dosáhlo na dva mistrovské tituly. Podařilo se to Zuzaně Doležalové z Třebíče v kategorii dorostenek mladších (A), Luďku Abrahámovi z Letohradu mezi dorostenci A, dvakrát úspěšný byl také junior Lukáš Majer z Kapslovny, Pavla Schorná ze Starého Města pod Landštejnem v kategorii žen A či Tomáš Fúsek z Jilového mezi muži C.

Pavla Schorná ze Starého Města p/L je už legendou českého letního biatlonu (a také běhů do vrchu a dalších disciplín...)

Pavla Schorná ze Starého Města p/L je už legendou českého letního biatlonu (a také běhů do vrchu a dalších běžeckých disciplín…)

Nelze ani opomenout závodníky, kteří získali medaile všech třech disciplínách. Mezi takové se zařadil jilemnický Marek Grusz (dorostenci B), který vyhrál supersprint a skončil třetí ve sprintu i hromadném startu nebo se zcela shodnou bilancí Petr Kolář z Blanska v kategorii mužů B. Z pohledu „cenných kovů“ ještě nad oběma čněl David Tolar z SKP Kornspitz, jenž byl nejlepší ve sprintu a stříbro bral v supersprintu i hromadném startu. Pravdou je, že v supersprintu doběhl „až“ třetí, ale vítězný Paul Boettner z Německa neměl na „české zlato“ nárok.

Mezizávodní relax. Sobota byla náročná dopoledne sprint, odpoledne supersprint a mezi tím chvilka pauzy na "podložkách"

Mezizávodní relax. Sobota byla náročná: dopoledne sprint, odpoledne supersprint a mezi tím chvilka pauzy na “podložkách”

Jestliže sprint a závod s hromadným startem můžeme zařadit už mezi klasické disciplíny, tak supersprint je stále odvětvím novým. A jeho aktéři naplno poznali jeho záludnost. Ta spočívá zejména ve střelbě, protože supersprint chyby neodpouští. První – startovní – položka vleže se střílela na pět ran, přičemž každý netrefený terč znamenal jedno trestné kolo. Potud klasika. Následující ležka a stojka se pak střílely štafetovým způsobem na osm ran. Ovšem pozor! Kdo na osm ran netrefil pět terčů ze závodu vypadl.

Start supersprintu. Poloha vleže na úvod...

Start supersprintu. Poloha vleže na úvod… a napětí za zády

A jak to dopadlo? V kategorii mladších dorostenců proběhl cílem pouze Jáchym Kaplan ze Starého Města pod Landštejnem, mezi ženami C viděly cílovou metu pouze dvě Markéta Schejbalová (KB Trefa) a Lenka Bečvářová z Berouna. V kategoriích dorostenek A, žen A a B pak zvládly závody vždy jen medailistky… Tlak a stres dokáží divy, až se hlava diví.

Atmosféra v areálu "Bedlina" byla perfektní

Atmosféra v areálu “Bedlina” byla perfektní

„Velkou radost mám z toho, že šampionát proběhl bez chyb. Také diskvalifikací, pokud pominu specifika supersprintu, nebo přirážek bylo málo,“ začíná s hodnocením Mistrovství České republiky Vojtěch Zicháček, ředitel závodu a viceprezident ČSB pro letní biatlon. „Potěšila mě také účast. Do sprintu nastoupilo 256 z 258 registrovaných závodníků, což je nový rekord šampionátu. Děkuji všem za účast, výbornou atmosféru a našim pořadatelům za spolupráci… a tomu nahoře i za počasí, vyslyšel nás 😊.“

Tomáš Bystřický z Elánu Zruč umí! I když David Tolar měl letos "malinko" navrch

Tomáš Bystřický z Elánu Zruč umí! I když David Tolar měl letos “malinko” navrch, v hromadném startu to neplatilo

Výsledky MČR v letním biatlonu 2017 – sprint
Výsledky MČR v letním biatlonu 2017 – supersprint
Výsledky MČR v letním biatlonu 2017 – závod s hromadným startem

Bez ohledu na výsledek, každý z účastníků šampionátu nechal na trati všechny síly, všechen um

Bez ohledu na výsledek, každý z účastníků šampionátu nechal na trati všechny síly, všechen um

 

Tomáš Hermann
Foto: Michal Zicháček a Tomáš Hermann