České premiéry ve smíšených štafetách. Mixy mají prioritu před singly

25. listopadu, 2017

Závody mnoha premiér budou pro české reprezentanty smíšené štafety – singly a mixy, které v neděli odstartují sezónu Světového poháru. Singly jsou na programu od 14:15 hodin, mixy odstartují v 17:10 hodin. Premiéra v singlu čeká na Jessiku Jislovou i na zkušeného harcovníka Michala Šlesingra. V mixech spolu poprvé nastoupí Eva Puskarčíková a Veronika Vítková, které doplní Ondřej Moravec s Michalem Krčmářem.

Jak trenéři vysvětlují nominaci?
V případě smíšených dvojic se Zdeněk Vítek rozhodoval mezi Leou Johanidesovou a právě Jessikou Jislovou, protože Lucie Charvátová se na štafety zatím necítí… „Obě holky jsou výkonnostně vyrovnané. A pro Jess rozhodla prostě skutečnost, že rozhodnutí jsme udělat museli,“ vysvětlil trenér. Jessica Jislová se loni například podílela na třetím místě ženské štafety VII. kola SP v Koreji, nebo čtvrtém místě na MS v Hochfilzenu. Nyní ji bude čekat premiéra v této stále relativně mladé disciplíně. Naopak Lea Johanidesová minulou sezónu obsadila třetí místo v singlech v rámci IBU Cupu společně s Tomášem Vojíkem…

Zdeněk Vítek sleduje pozorně střelecké výkony svých svěřenkyň. Co uvidí během smíšených štafet?

Zdeněk Vítek sleduje pozorně střelecké výkony svých svěřenkyň. Co uvidí během smíšených štafet?

Eva Puskarčíková i Veronika Vítková jsou zvyklé štafety rozjíždět. Proč na prvním úseku dostala důvěra mladší z této dvojice? „Po zranění ramene Eva ještě není ve stoprocentní běžecké formě. Vsadili jsem tedy na to, že první kolo závodu se nejezdí v tak ostrém tempu,“ upřesnil Zdeněk Vítek. A tím současně prozradil, že: „Veronika Vítková je na tom momentálně běžecky lépe.“

Nad startem Michala Šlesingra visel dlouho otazník. Kontrolní závody ve finském středisku Imatra, přestože pro něho samotného neměly nominační charakter, mu nesedly. „Z týmu si v nich vedl dokonce nejhůře,“ podotkl trenér Michael Málek. „Na druhou stranu Michal dlouhodobě patří mezi tři naše nejlepší závodníky. Start v singlu pro něho může být jednak novou a dobrou zkušeností, navíc mu umožní se rozzávodit před vytrvalostními závody,“  vysvětlil trenér mužů proč trojnásobný medailista z MS dostal důvěru před Tomášem Krupčíkem. Posledně jmenovaný zůstává náhradníkem pro obě štafety.

Tak září naše nová "hračka" během zimního severského dnes. Jak budou "zářit" v závodech naši sportovci? "Men in black" budou v neděli na startu

Tak září naše nová “hračka” během zimního severského dnes. Jak budou “zářit” v závodech naši sportovci? “Men in black” budou v neděli na startu!

O nominaci Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře do závodu smíšených štafet pak nebylo pochyb. „Sportovce jsme nasadili do závodů tak, že mixy jsou pro nás stále prioritní disciplínou,“ upřesnil Michael Málek. Koneckonců ve smíšených štafetách jsou Češi mistry světa z roku 2015, kdežto v singlech je jejich maximem šesté místo ze SP v Kontiolahti 2017, o které se po sérii mnoha nezdarů zasloužila dvojice Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec.

Nominace do smíšených štafet:
Singly – Jessica Jislová/Michal Šlesingr
Mixy – Eva Puskarčíková, Veronika Vítková/Ondřej Moravec, Michal Krčmář

Veroniku Vítkovou zdobí před startem Světového poháru úsměv, a to je dobré znamení :-)

Veroniku Vítkovou zdobí před startem Světového poháru úsměv, a to je dobré znamení 🙂

Co dalšího zajímavého nabízí pohled do startovní listiny?
Například potvrzuje skutečnost, že zmiňované mixy jsou prioritou také pro Němce (Preussová, Hammerschmidtová/Doll, Peiffer), Nory (Tandrevoldová, Eckhoffová/J. Boe, Svendsen), Rusy (Podchufarovová, Jurlovová¬-Perchtová/Cvětkov, Šipulin), Italy (Vittozziová, Wiererová/Windisch, Hofer), Ukrajince (Valj Seměrenková, Pidrušná/Seměnov, Pryma) či Slováky (Fialková, Kuzminová/Hasilla, Kazár). Naopak příležitost v singlech vidí Francouzi (Dorinová-Habertová/M. Fourcade) nebo Rakušané (Hauserová/Eder).

V mixech se body do Poháru národů pro každou kategorii půlí, v singlech jsou čtvrtinové.

 

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík