Muži při sprintu v Hochfilzenu ukázali zlepšení, ale ke spokojenosti mají ještě daleko

08. prosince, 2017

Drobné zlepšení. Tak by se dalo charakterizovat vystoupení českých biatlonistů v úvodním závodě II. kola Světového poháru v rakouském Hochfilzenu, kterým byl sprint mužů na 10 km. Michal Krčmář obsadil po bezchybné střelbě 26. místo, Ondřej Moravec doběhl na 34. pozici, Michal Šlesingr skončil 46. a do sobotní stíhačky postoupil také 59. v pořadí Adam Václavík. Mimo další individuální start zůstal 70. Tomáš Krupčík. Oproti Oestersundu získali Češi o 16 bodů více do Poháru národů. Přesto průběžné 11. místo není tím pořadím, kde by se dlouho chtěli vidět. Další zlepšení musí následovat. Vyhrál Johannes Thingnes Boe před Martine Fourcadem a Jakovem Fakem.

„Oba Michalové i Ondra podali v běžecké části slušné výkony,“ začal s hodnocením svých závodníků trenér Michael Málek. Šlesingr měl 25. čas, Krčmář 35. a Moravec skončil s odstupem půl sekundy hned za ním. „Bohužel dvě respektive tři chyby jsou ve dvou položkovém závodě moc,“ řekl trenér na adresu Ondřeje Moravec a Michala Šlesingra. Mrzelo ho i zaváhání Michala Krčmáře při přebíjení vleže. „Tam ztratil určitě patnáct, možná i dvacet sekund…“ Tuto skutečnost podtrhuje i celkově 107. místo ze 108 startujících Michala Krčmáře ve střelbě. Český reprezentant se tak chybou připravil o patnácté, šestnácté místo.

Michal Krčmář bojoval až do posledních metrů. Škody chyby při přebíjení

Michal Krčmář bojoval až do posledních metrů. Škody chyby při přebíjení

„Nejprve mi odskočil závěr, pak jsem špatně přebil a náboj mi vyletěl. Bylo to v mém podání naprosto katastrofální a jsem na sebe hodně naštvaný,“ uvědomoval si Michal Krčmář skutečnost, že lepší výsledek si prostě proležel. „Potom jsem snažil soustředit na bezchybnou střelbu, protože to pro mě už byla jediná cesta, jak si vytvořit slušnou pozici do stíhačky.“ Se svým dosavadním působením v Světovém poháru není příliš spokojený. „Nepovažuji to za úplný průšvih, ale není to ani spokojenost. Abych se podíval do špičky, ještě mně něco schází. Budu dál bojovat a uvidí se. “

Ondřej Moravec ví, že každý další závodu mu jen a jen pomůže

Ondřej Moravec ví, že každý další závodu mu jen a jen pomůže

Ondřej Moravec chyboval jednou v každé položce. „Jedna-jedna, to je ve sprintu dobrý, takže za tři,“ dal si sám střelecké vysvědčení. „Mrzí mě ležák a rána byla strašně dole, vůbec sem ji neměl spustit.“ Cítí, že krůček po krůčku se zlepšuje. „Potřebuji ještě hodně závodů a tréninků, které bolí, to mi přes léto kvůli mým problémům chybělo. Proto zatím ani nedokážu prodat to, čemu jsem se věnoval při střelecké přípravě. A hlava všechno nezvládne,“ přemýšlel nahlas o své aktuální situaci.

V nejlepší běžecké formě se z českého týmu zatím prezentuje opakovaně Michal Šlesingr. „Běželo se mi dobře, ale tři trestná kola to je prostě strašný,“ uvědomoval si. „Střelnice tady není jednoduchá, příjezd je do kopce, k tomu vyšší nadmořský výška… ale to mě neomlouvá, mnozí jiní to zvládli lépe. Se střelbou se peru a je na čase to změnit. Příště budu mít další šanci a půjdu po ní.“

Michal Šlesingr byl dnes na trati 25. nejrychlejší...

Michal Šlesingr byl dnes na trati 25. nejrychlejší…

Adam Václavík splnil svůj předstartovní cíl a postoupil do stíhacího závodu. „To je fakt, který mě opravdu těší. Vím, že po zlomenině nohy závodit potřebuji. Bohužel jsem ale nezvládl stojku ani běh. Trápil jsem nohy mi neodjížděly. Snad to bude ve stíhačce lepší,” přál si do soboty.

 

HOCHFILZEN – výsledky českých reprezentantů ve statistikách
Michal Krčmář
26. místo, odstup 1:41,7 min., střelba – 0-0, 35. běh (+1:15,9), 107. střelba (+37,0)

Ondřej Moravec
34. místo, odstup 2:04,3 min., střelba – 1-1, 36. běh (+1:16,42), 29. střelba (+12,0)

Michal Šlesingr
46. místo, odstup 2:25,8 min., střelba – 0-1, 25. běh (1:05,3), 95. střelba (+26,0)

Adam Václavík
59. místo, odstup 2:42,3 min., střelba – 0-2, 60. běh (+1:44,2), 58. střelba (+18,0)

Tomáš Krupčík
70. místo, odstup 2:56,4 min., střelba – 0-1, 94. běh (+2:25,7), 50. střelba (+16,0)

I Čeští fanoušci pomohli Adamu Václavíkovi do sobotní stíhačky

I Čeští fanoušci pomohli Adamu Václavíkovi do sobotní stíhačky

 

Hochfilzen – výsledky sprintu mužů na 10 km

Hochfilzen – průběžná klasifikace Světového poháru po čtyřech z 22 závodů

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík