Pozitiva Michala Krčmáře ze stíhačky: "Už jsem se na pár minut podíval dopředu!"

09. prosince, 2017

Sněhová vánice už nejednou přinesla českým barvám v Hochfilzenu štěstí, dnes ve stíhačce mužů to zcela neplatilo. I když drobné pokroky tam byly. Michal Krčmář si polepšil z 26. na 25. příčku, Michal Šlesingr po 46. místě ve sprintu vydřel jeden bod za 40. pozici. Adam Václavík si z 59. postavení na startu doběhl pro 47. místo… Pouze Ondřej Moravec klesl po pěti chybách z 34. příčky na konečné 43. pozici. Češi tak letos nenapodobili jízdu Romana Dostála ze sezóny 2003/2004. Pozdější mistr světa, shodou okolností opět ze zachumeleného Hochfilzenu, tehdy postoupil o plných 45 míst (!), když ho v cíli mohla těšit 14. příčka.
Dnešní 12,5 km dlouhý závod rozhodla závěrečná položka. Martin Fourcade ukázal, že i mistr tesař se může utnout a k triumfu pustil Johannese Thingnese Boe z Norska, druhý doběhl Slovinec Jakov Fak a Fourcade bral nakonec třetí místo. Zastavme se ještě u Slovince Faka. Ten se vrátil po roční pauze, neběhá v oslnivé formě, ale trefuje terče. A právě to by mohla být i inspirace pro český tým…

Tam někde startuje J.T. Boe. za takových podmínek se odehrála stíhačka mužů v Hochfilzenu

Tam někde startuje J.T. Boe., za takových podmínek se odehrála stíhačka mužů v Hochfilzenu

Michal Krčmář vletěl do závodu jako kometa. První bezchybná položka a chyby soupeřů jej katapultovaly na desáté místo! Po druhé a opět bezchybné položce běžel třináctý. „První půlka mi vyšla, ale hned potom přišlo trápení,“ zalitoval. Nejprve dvě chyby na úvodní stojce a poté i zaváhání při závěrečné položce. „Bohužel jsem hodně bojoval s fyzickými silami, a právě proto jsem to na střelnici nezvládl,“ vysvětloval. „U třetí čtvrté rány už jsem se dost klepal a nebyl jsem ve stabilní poloze. Nechci se na to vymlouvat, ale dnes mi moc nepomohly ani lyže, a tak mě to na trati stálo o dost sil navíc.“ Přesto na svém výkonu našel pozitiva. „Už jsem se na pár minut podíval dopředu,“ dodal s úsměvem.

Michal Krčmář poprvé, byť jen na chvíli, nahlédl do první desítky...

Michal Krčmář poprvé, byť jen na chvíli, nahlédl do první desítky…

Do dobře rozjetého závodu Ondřeje Moravce zasáhl větrný poryv. „Přijal jsem na střelnici a přede mnou dal právě nulu Rakušana Eberhard. Jenže než jsem poprvé vystřelil, přišel větrný poryv a dost mě to rozhodilo… na druhou stranu ten vítr nebyl takový, abych musel udělat tři chyby,“ litoval svého zaváhání, po kterém se propadl až na průběžné 44. místo. A Eberhard? Ten nakonec skončil jedenáctý!

O osudu Ondřeje Moravce v dnešní stíhačce rozhodly tři chyby na třetí polože

O osudu Ondřeje Moravce v dnešní stíhačce rozhodly tři chyby na třetí polože

Unavený Michal Šlesingr si ulevil. „Tolik dřiny a je z toho pouhý jeden bod! Během první ležky jsem rány přenášel, při druhé se mi zdálo, že fouká méně, proto jsem střílel normálně. Bohužel se to nepovedlo. Ta dvě kola, to pro mě byla rozhodující ztráta, protože na trati jsem se dost trápil a myslím, že dnes i moje lyže. Z kopce jsem se soupeřů sotva držel.“ Dojmy Michala Šlesingr potvrdil i pohled do statistik. Celkově 37. čas byl nejhorší z českého kvarteta.

Michal Šlesingr vydřel alespoň jeden bod...

Michal Šlesingr vydřel alespoň jeden bod…

Naopak Adam Václavík byl se svým běžeckým výkonem spokojenější. „Poprvé v této sezóně jsem cítil, že mohu s tempem pracovat, že když potřebuji, dokáži si zrychlit. Odjíždělo mi to, a lyže mi v tom hodně pomohly.“ Přitom na trati měl i smůlu. “Na občerstvovačce mi Ital kopl do hůlky a musel jsem asi půl kilometru jet o jedné holi… To však ale nebyl takový problém, jako moje střelba, zejména ta mě stála body,“ řekl o kontě svých sedmi trestných kol.

Adam Václavík dělá po zlomenině nohy drobné pokroky...

Adam Václavík dělá po zlomenině nohy drobné pokroky…

HOCHFLZEN, muži – stíhací závod na 12,5 km
Michal Krčmář
25. (26.) místo, odstup 2:36,3 min., střelba – 0-0-2-1, 26. běh (+58,7), 49. střelba (+43,0)

Michal Šlesingr
40. (46.) místo, odstup 3:35,8 min., střelba – 0-2-0-1, 37. běh (+1:15,6), 40. střelba (+35,0)

Ondřej Moravec
43. (34.) místo, odstup 3:56,0 min., střelba – 0-1-3-1, 34. běh (+1:08,9), 39. střelba (+34,0)

Adam Václavík
59. (47.) místo, odstup 5:06,4 min., střelba – 2-1-3-1, 32. běh (+1:06,7), 13. střelba (+20,0)

 

HOCHFILZEN,výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km

HOCHFILZEN, průběžná klasifikace SP po 5 z 22 závodů

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík