Světový poháru v Oberhofu - předzávodní přehled

04. ledna, 2018

Opět Vám přinášíme pokračování naší pravidelné rubriky shrnující veškeré důležité zdroje pro nadcházející kolo Světového poháru včetně odkazů na výsledkový servis, Tv přenosy na internetu a další užitečné zdroje. Ve čtvrtém pokračování se vydáváme do německého Oberhofu, dějiště IV. kola Světového poháru olympijské sezóny 2017/18.

 

Rozporuplný Oberhof. Byl, je a… bude?

Milovaný, nenáviděný, trpěný, proklínaný, uctívaný, rozporuplný. Různé pohledy mají biatlonisté na německý Oberhof, tamní Mekku zimních sportů, turistické i lázeňské centrum. Proč?

Oberhof_vrtochy počasí II

Příčinu představuje počasí, které je odrazem:

a) polohy města na hřebenu Duryňského lesa otevřené od severu, východu i západu;

b) nadmořské výšky 850 metrů;

c) přítomnost dvou nejvyšších vrcholů Duryňska Grossen Beerbergu a Schneekopfe (oba 978 m).

Výsledek? Ročně spadne v oblasti na 1300 mm srážek, průměrná denní teplota je 4,4 °C, přičemž v lednu jsou -4,0 stupně. Od poloviny listopadu do poloviny března bývá město obvykle pod sněhovou přikrývkou.

Šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář to glosuje slovy: „Oberhof? To je pro mě synonymum hnusného počasí.“ Zdeněk Vítek, trenér žen, už kdysi prohlásil. „Ne všechny závody v Oberhofu lze označit slovem regulérní.“

Á propos město… Oberhof, o kterém první zmínky pocházejí z roku 1470, se tímto statusem pyšní teprve od roku 1985! Nic to však nemění na tom, že ve světě sportu je uznávaným centrem s velkorysými sportovními arénami. Opakovaně hostil mistrovství světa v sáňkování, světový šampionát v biatlonu (2004), býval startovním místem Tour de Ski, pořádá Světové poháry ve skoku na lyžích i severské kombinaci a každoročně také v biatlonu samozřejmě.

DKB Arena hostí Světové poháry vždy ve stejném termínu, jako první Světový pohár v novém roce, což znamená IV. kolo SP. Oberhof představuje jeden z pevných bodů trojkoruny (Oberhof, Ruhpolding, Anterselva), s jejichž termíny IBU (Mezinárodní biatlonová unie) nehýbe. Výjimkou je pouze rok, kdy někdo z „trojkoruny“ hostí v dané sezóně mistrovství světa.

V Oberhofu se Světový šampionát uskutečnil naposledy před 14 lety. Ze současného českého kádru se jej aktivně zúčastnil pouze tehdejší junior Michal Šlesingr (letos nestartuje). Jako náhradník byl v týmu i Jaroslav Soukup… S komentováním biatlonu pak začínal Jiří Rejman z České televize…

Vedle jiného je Oberhof také vyhlášeným tréninkovým centrem a sportovní základnou. Místní lyžařský tunel využívají během letní přípravy i čeští reprezentanti. Sportovní gymnázium, zaměřené na zimní sporty a navazující středisko Bundeswehru pak pravidelně rekrutují talenty. Jen v biatlonu zde vyrostly hvězdy jako: Sven Fischer, Frank Luck, Mark Kirchner, Kati Wilhelmová, Andrea Henkelová, či jedna z opor současné německé reprezentace Erik Lesser.

 

Program IV. kola SP – Oberhof/GER
Logo596f5f878d400_1280x1280

4. 1. 2018, 12:30 – sprint žen, 7,5 km
5. 1. 2018, 14:15 – sprint mužů, 10 km
6. 1. 2018, 12:15 – stíhací závod žen, 10 km
6. 1. 2018, 15:00 – stíhací závod mužů, 12,5 km
7. 1. 2018, 11:30 – štafeta žen, 4 x 6 km
7. 1. 2018, 14:30 – štafeta mužů, 4 x 7,5 km

 

Užitečné zdroje informací pro SP Oberhof

 

České úspěchy z Duryňského lesa (a trochu z Alp)

Jak se v Oberhofu daří českým reprezentantům? Na sklonku minulého tisíciletí zde poprvé v kariéře na pódium prorazil už citovaný Zdeněk Vítek. Později se přidala i Kateřina Holubcová-Jakešová.

A jak to bylo v nedávné minulosti? V roce 2011 doběhl ve sprintu třetí Michal Šlesingr. O dva roky později vybojovala Veronika Vítková druhé místo ve stíhačce a Ondřej Moravec doběhl v téže disciplíně třetí.

Památné byly i následující roky. V roce 2015 si Veronika Vítková připsala na konto triumf ve sprintu, druhé místo v „masáku“ a vítězství se štafetou! Před dvěma lety se kvůli nevyhovujícím sněhovým podmínkám závodilo v Ruhpoldingu, ale ani tam se Češi neztratili. Připomeňme si dvě druhá místa Gabriely Koukalová (sprint, stíhací závod), stříbro Ondřeje Moravce v „masáku“ a bronz Michala Šlesingra ve finiši vyrovnané stíhačky.

Loni, po návratu do Oberhofu, Češi excelovali. Výsledkem bylo pět cenných kovů. Dvě první místa Gabriely Koukalové (sprint, masák), dvě druhá místa – Michal Šlesingr (sprint) a Gabriela Koukalová (stíhačka) a vše završil bronz Evy Puskarčíkové v závodě s hromadným startem (masáku).

Medailová bilance českého výběru v uplynulých třech sezónách (včetně nucené zastávky v Ruhpoldingu) tak při IV. kole SP je: 4-6-2!

 

 

Oberhof_štafeta_triumf_15

Triumf české ženské štafety při SP v Oberhofu 2015. Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková (zleva doprava).

 

Česká sestava pro čtvrteční sprint žen

V úvodním sprintu žen na 7,5 km IV. kola SP 2017/18 se představí Jessica Jislová (startovní číslo 13), Veronika Vítková (31), Eva Puskarčíková (35), Lucie Charvátová (53) a Veronika Zvařičová (89). Juniorka Markéta Davidová se k týmu připojí až pro nedělní štafety.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík