Zlepšené výkony reprezentantů se promítly i do průběžné klasifikace SP… a jiné statistiky

06. ledna, 2018

Víte, že Michal Krčmář byl jediným českým biatlonistou, který se v sobotních stíhacích závodech dokázal zlepšit? Byť to bylo jen o jednu příčku… Co dalšího prozradily statistiky po sobotních stíhacích závodech? Jak své výkony hodnotí někteří čeští reprezentanti? A zaznamenali jste, že Martin Fourcade už vyhrál svůj 67. individuální závod Světového poháru a Anastázia Kuzminová ze Slovenska startovala v devíti z 10 individuálních závodů SP z toho čtyři vyhrála?

Martin Fourcade a oslava jeho vítězství s pořadovým číslem 67

Martin Fourcade a oslava jeho vítězství s pořadovým číslem 67

 

České zajímavosti v (a po) oberhofských stíhacích závodech:
Veronika Vítková, nezakřikněme to, dokázala bodovat ve všech letošních deseti individuálních závodech! Z toho 8x skončila v první dvacítce. Nejlepším jejím nejlepším výsledkem je 3. místo ze sprintu v Oberhofu, nejhorším 38. příčka ze stíhačky v Le Grand Bornard. V součtu to znamená parádní osmé místo v průběžné klasifikaci SP se ziskem 255 bodů!
Eva Puskarčíková je vynikající střelkyní. A to jak v přesnosti, tak rychlosti střelby. Když se zaměříme na rychlost, tak v Le Greand Bornard byla například nejrychlejší z celého startovního pole závodu s hromadným startem… Ve stíhačce v Oberhofu to v obou ležkách potvrdila 6. resp. 8. časem. Stojky jí však vůbec nevyšly (viz níže). Dosáhla v nich 41. resp. 50. času.
Michal Krčmář dosáhl dnešním osmým místem svého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru od vytrvalostního závodu na mistrovství světa v Hochfilzenu v únoru 2017, kde skončil šestý!
Kromě Michala Krčmáře, jenž se posunul z 9. na 8. místo, nikdo další z českých reprezentantů ve stíhacích závodech své postavení vůči sprintu nevylepšil. Na první pohled se to sice povedlo Tomáši Krupčíkovi (58. ve sprintu), který byl v cíli stíhačky 56., ale i on vlastně jedno místo ztratil. Tři závodníci v pořadí sprintu před ním (34. Schempp, 43. Sjemakov a 53. Tyščenko) na 12,5 km dlouhou trať totiž nenastoupili.
Zlepšené výkony Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce ve sprintu a stíhačce v Oberhofu znamenaly i jejich výrazný posun v průběžném pořadí SP. Po prvním trimestru byl Michal Krčmář 36., nyní je 26. Ondřej Moravec se krčil na 46. pozici, teď mu patří 31. místo.

Veronika a Kaisa, vlastně obráceně...

Veronika a Kaisa, vlastně obráceně…

OBERHOF, ženy – stíhací závod na 10 km
Veronika Vítková
14. (3.) místo, odstup 2:06,5 min., střelba – 1-1-1-0, 23. běh (+1:13,3), 16. střelba (+26,0)
„Přestože na střelnici byly ideální podmínky, jedniček jsem se nevyvarovala. O to více jsem ráda za tu poslední nulu. Myšlenky na pódium mě nesvazovaly, jednoduše jsem vždy chybovala, a to rozhodlo.“

Eva Puskarčíková a její kritická závěrečná položka. Tři chyby, 450 metrů navíc a Top Ten je pryč

Eva Puskarčíková a její kritická závěrečná položka. Tři chyby, 450 metrů navíc a Top Ten je pryč

Eva Puskarčíková
23. (10. na startu) místo, odstup 2:50,7 min., střelba – 0-0-0-3, 29. běh (+1:24,5), 24. střelba (+34,0)
„Už na první stojce se mi stalo, že mi první dvě rány nevystřelily, ale ještě jsem to dokázala udržet. A na té poslední, rozhodující se k tomu ještě přidala únava. A navíc jsem opět špatně manipulovala se závěrem. Třetí rána mi nevyšla, a to mě rozhodilo úplně. Ani běžecky to dnes nebylo ideální. Na druhou stranu oproti prvnímu trimestru cítím posun, a doufám, že to tak bude pokračovat.“

Jessica Jislová
48. (43.) místo, odstup 5:10,5 min., střelba – 0-1-2-1, 45. běh (+2:20,0), 10. střelba (+20,0)

 

Analytické výsledky stíhacího závodu žen na 10 km

 

Přestože sám se Michal Krčmář za finiš nepochválil, v cíli měl z výsledku radost!

Přestože sám se Michal Krčmář za finiš nepochválil, v cíli měl z výsledku radost!

OBERHOF, muži – stíhací závod na 12,5 km
Michal Krčmář
8. (9.) místo, odstup 1:21,9 min., střelba – 0-1-0-0, 11. běh (+45,2), 54. střelba (+43,0)
„Ten finiš byla trochu moje taktická chyby. Snažil jsem se nastoupit v kopci a dostal jsem se na čelo skupiny. Bohužel už jsem ale neměla na to, abych ostatním ujel. Ve sjezdu pak šli Hofer a Weger přede mě, a pak už je nebylo skoro kudy předjet. Trať se mimo stopu dost bořila nebo tam byly ledové plotny… Na druhou stranu jsem podruhé za sebou v první desítce a z toho mám radost. Cítil jsem už ve Francii, že forma jde nahoru a tady se to potvrzuje. Stále mě však tlačí bota v rychlosti střelby. Na tréninku se mi daří střílet rychle, ale přijde závod a hlava prostě moc chce. Jsem svázaný, neuvolněný, a pak tam jsou ty vteřinky navíc. Dobře o tom vím, ale nedaří se mi to prolomit.“

Ondřej Moravec
13. (11.) místo, odstup 1:43,6 min., střelba – 1-1-1-0, 4. běh (+35,3), 32. střelba (+25,0)
„Výsledkově jsem se sprintem o stíhačkou ohromně spokojený. Ale ty dnešní jedničky, zvláště vleže, mě hodně mrzí. Jsou to moje zbytečné chyby. Hlavu prostě na ležku ještě nemám tam, kde bych ji mít potřeboval. Věřím, že do vytrvalostního závodu v Ruhpoldingu se to změní, protože tam by mě každý netrefný terč hodně mrzel. Na přípravě v Hochfilzenu jsem vleže neminul snad žádný terč, a tak doufám, že ta pohoda se mi nejpozději s příjezdem do Alp zase vrátí. Jsou to však jen čtyři dny…“

Závěrečnou položku Ondřej Moravec zvládl bez chyby, a to se počítá!

Závěrečnou položku Ondřej Moravec zvládl bez chyby, a to se počítá!

Jaroslav Soukup
52. (25.) místo, odstup 5:10,2 min., střelba – 1-1-0-3, 52. běh (+2:17,6), 35. střelba (+30,0)

Tomáš Krupčík
56. (58.) místo, odstup 4:34,9 min., střelba – 0-1-3-2, 45. běh (+1:47,4), 22. střelba (+20,0)

 

Analytické výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km

 

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík