Štafety mužů: (ne)regulérní aneb hledání terčů v mlze

07. ledna, 2018

V bílé mlze byly nejvíce vidět žluté a vítězné švédské kombinézy, ale jinak moc dalších vjemů téměř neregulérní štafetový závod mužů na 4x 7,5 km v Oberhofu nenabídl. Český kvartet Tomáš Krupčík, Ondřej Hošek, Ondřej Moravec a Michal Krčmář do cíle nedorazil. Po sedmi položkách měl skóre 6 trestných kol a 15 dobíjení… Za Švédy doběhli druzí Italové, bronz brali Norové. Ještě v půlce závodu vedli senzačně Belgičané, ale i oni se pak ztratili v mlze a skončili třináctí, jako poslední klasifikovaní.

 

Proč českým tým neviděl cíl? Přesně to vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. „Po sedmé položce jsme byli třináctí před Ukrajinou. Jenže v době, kdy k závěrečné položce přijížděl vedoucí Švéd, byl Ukrajinec na trestném kole, kdežto Michal Krčmář se teprve zvedal z podložky, a byl tedy fyzicky švédským závodníkem předjetý. A právě tomuto ´předjetí´ se kroužící Ukrajinec vyhnul.“  Českým biatlonistům tak nakonec připadlo 14. místo.

 

K samotné regulérnosti závodu pak Ondřej Rybář poznamenal. „Kdybych byl členem jury, usiloval bych o zrušení závodu. Problém spočíval v tom, že mlha nebyla stálá, ale její hustota se měnila s větrem. A právě proto vnímám závod jako neregulérní. Někdo měl štěstí a chvíli na terče viděl, někdo musel přerušit střelbu a jiný prostě střílel naslepo.“ Rozhodnutí jury však český lodivod akceptuje. „Ti, co skončili vpředu, jsou šťastní, Ti, kteří jsou vzadu, vidí závod jako neregulérní. To je asi normální.“ A jaké bylo vysvětlení jury proč závod nechala pokračovat? „Sdělili nám, že je to jako s větrnými poryvy. Tam závodníci také musí čekat, nebo se s nimi jinak popasovat cvakáním, či přenášením. Jenže s mlhou takto bojovat nelze,“ dodal Ondřej Rybář.

Šéftrenér také ocenil výkon Ondřeje Hoška, který ve Světovém poháru nastoupil vůbec poprvé. “Upřímně, takovou premiéru jen tak někdo nemá. Ondra však svůj úsek zvládl jak běžecky, tak střelecky. A jedno trestné kolo, které mu zůstalo, nebylo dnes ničím neobvyklým.” Ondřej Hošek zaznamenal na svém druhém úseku solidní 10. čas.

 

OBERHOF – výsledky štafet mužů na 4x 7,5 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík