Muži zatím v IBU Cupu příjemně překvapují. V Poháru národů jsou pátí

08. ledna, 2018

Radostný je zatím pohled na počínání českých mužů v IBU Cupu. Jednak už zaznamenali čtyři umístění v elitní desítce, růžky vystrkují mladí závodníci jako Ondřej Hošek nebo Milan Žemlička a navíc se tým drží na výborném pátém místě v Poháru národů IBU Cupu, byť jen o 67 bodů před šestou Ukrajinou. Stabilní výkony podávají také Lukáš Kristejn a Matěj Krupčík. Ženy zatím zaostávají. Je to jednak dáno tím, že Veronika Zvařičová a juniorka Markéta Davidová byly povolány do „A týmu“ poté, co obě skončily v Top Ten. Kádr je tak velmi úzký a ke všemu Lea Johanidesová a Lída Horká zatím marně vzpomínají na loňskou formu… A Anna Tkadlecová se v IBU Cupu teprve prvním rokem rozkoukává. V Poháru národů IBU Cupu jsou ženy zatím desáté jen 81 bod před 11 Kanadou.

„Ze slovenského Osrblí jsme se vrátili hodně spokojení. Kluci odvedli vysoký standard,“ začal s hodnocením IV. kola IBU Cupu trenér mužů Marek Lejsek. V nedělní sprintu si teprve jedenadvacetiletý Milan Žemlička připsal páté místo, čímž vyrovnal sezónní maximum Ondřeje Hoška z Obertilliachu. „Milan se prezentuje velmi stabilní střelbou. Nechybuje a střílí rychle. Nyní má i výbornou běžeckou formu. Všechny nás příjemně překvapil, jak rychle se z juniorů přeorientoval na mužský styl závodění. Nyní si jen musíme přát, aby mu vydrželo zdraví.“ Rodák z Hlinska nastoupil prozatím k šesti závodům IBU Cupu a v pěti z nich dokázala bodovat. Jeho druhým nejlepším výsledkem je 12. místo z prvního sprintu v Osrblí.

Milan Žemlička slaví páté místo v IBU Cupu na Slovensku

Milan Žemlička slaví páté místo v IBU Cupu na Slovensku

Zkušený Lukáš Kristejn nastoupil ke všem osmi individuálním závodů IBU Cupu a v šesti z nich bodoval.  Sedmým místem v Osrblí kryl záda Milanu Žemličkovi. „Před svátky se Lukáš trápil běžecky i střelecky. Intenzivním tréninkem ale získal střeleckou jistotu, což se pozitivně projevuje i v běhu. Věřím, že i nadále se mu bude dařit jako na Slovensku,“ přeje si Marek Lejsek na adresu zatím nejlépe umístěného českého biatlonisty v IBU Cupu. Lukáši Kristejnovi zatím patří 18. pozice.

Lukáše Kristejna může aktuální forma těšit. Věřme, že ji udrží!

Lukáše Kristejna může aktuální forma těšit. Věřme, že ji udrží!

Pravidelně v IBU Cupu boduje také Matěj Krupčík. Jablonecký biatlonista skončil nejlépe devátý při sprintu v Obertilliachu. „Myslím, že Matěj měl třeba v Osrblí na lepší výsledek než osmnácté místo, ale bohužel se stal obětí vyššího startovního čísla. S číslem 67 už měl trať hodně rozbitou a přestože střílel bezchybně, bylo pro něho obtížené se prosadit.“ Trenérova slova dokládá i pohled do výsledků. Se startovním číslem vyšším než 60 (konkrétně 66) se ve druhém sprintu v Osrblí prosadil na 10. místo jen Nor Roervik.

V IBU Cupu už také nastoupili Jan Buriana, Jakub Procházka nebo Tomáš Vojík, kteří však dosud nebodovali. Na svoji šanci čeká juniorský vicemistr Evropy z loňského roku Ondřej Šantora. A příběh Ondřej Hoška znáte. Ten dokonce už dostal důvěru ve Světovém poháru!

IBU Cup pokračuje 11.-13. ledna V. kolem v Arberu na německé straně Šumavy. Po přípravě v italském Martellu je koncem ledna na programu evropský šampionát v Ridnaunu na severu Itálie. Složení českého výběru bude vycházet jak z aktuální formy, tak i z nominace na olympijské hry.

 

IBU Cup – průběžné výsledky v kategorii mužů

IBU Cup – průběžné výsledky v kategorii žen

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří V. Novotný