Ruhpolding: vrací se Michal Šlesingr, zůstává Ondřej Hošek, v horečkách Jaroslav Soukup

09. ledna, 2018

Ruhpolding, který každoročně hostí V. kolo Světového poháru, současně vždy uzavírá první polovinu sezóny. Tentokrát je program jihovýchodě Německa natažen do pěti závodních dnů. Začíná se už ve středu vytrvalostními závody mužů na 20 km, ženy čeká patnáctikilometrová trať ve čtvrtek. Jaká další klání budou v Chiemgau Areně k vidění? V pátek se poběží štafety mužů, v sobotu štafety žen a neděle je vyhrazena závodů s hromadným startem.

Jaká je nominace českého výběru pro Světový pohár?
Ve středu se odpoledne nastoupí (dle abecedy): Ondřej Hošek, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík. „Bohužel Jaroslav Soukup onemocněl. A to není dobrá zpráva jak z pohledu slušné formy, ve které se minulý týden prezentoval, tak pro něho může mít i fatální následky s blížící se olympijskou nominací,“ připomíná šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Neveselý příběh Jaroslava Soukupa: místo startu v Ruhpoldingu horečky a antibiotika

Neveselý příběh Jaroslava Soukupa: místo startu v Ruhpoldingu horečky a antibiotika

Sám historicky první český olympijský medailista k tomu říká: „Odnesl jsem mokré počasí, které v Oberhofu panovalo. Ucpaly se mi dutiny a od nich se rozjela nemoc. V noci na úterý mně teplota vyskočila až na čtyřicítku. Takové horečky jsem nikdy předtím neměl,“ povzdychl si Jaroslav Soukup, který užívá antibiotika. Uvědomuje si, že není v jednoduché pozici. Přesto věří, že se uzdraví rychle. „Jsem zvědav, jak to dopadne, ale udělám maximu, abych se mohl vrátit už v Anterselvě. O olympiádu chci ještě zabojovat.“ Právě po Světovém poháru v Anterselvě se bude olympijská nominace uzavírat.

 

Po bolestech kolene se poprvé od sprintu v Le Grand Bornard  (15. 12.) vrátí k závodění Michal Šlesingr

Po bolestech kolene se poprvé od sprintu v Le Grand Bornard (15. 12.) vrátí k závodění Michal Šlesingr

Další účastník Světového poháru Tomáš Krupčík se přidá k „B“ týmu a nastoupí v IBU Cupu, jehož V. kolo hostí od čtvrtka Arber na německé straně Šumavy. Naopak se vrací Michal Šlesingr, kterému už odezněly potíže s bolavým kolenem. V uplynulých dnech se připravoval v Novém Městě na Moravě pod vedením Michaela Málka.  “Nemám velká očekávání, čtyři týdny jsem nezávodil. Bude to pro mě vlastně druhý začátek sezóny, takový můj soukromý Oestersund. Určitě se však těším.” 

Ženy ve čtvrtek poběží v sestavě: Lucie Charvátová, Jesssica Jislová, Lea Johanidesová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Veronika Zvařičová. „S Markétou Davidovou opět počítáme do závodu štafet,“ podotýká na adresu talentované juniorky Ondřej Rybář.

Nominace pro IBU Cup, V. kolo – muži: Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáš Krupčík, Tomáš Vojík, Milan Žemlička. Ženy: Ludmila Horká, Anna Tkadlecová. V Arberu jsou ve čtvrtek na programu vytrvalostní závody a v sobotu sprinty.

Ondřej Hošek už si Světový pohár vyzkoušel při  mlhou zahalených štafetách v  Oberhofu. Ve středu ho v Ruhpoldingu čeká premiéra v individuálním závodě.

Ondřej Hošek už si Světový pohár vyzkoušel při mlhou zahalených štafetách v Oberhofu. Ve středu ho v Ruhpoldingu čeká premiéra v individuálním závodě

Z výše uvedeného je zřejmé, že nominace na V. kolo Světového poháru má úzkou vazbu i na V. kolo IBU Cupu. Český tým se tak bude do značné míry prolínat. „Chceme, aby naši sportovci co nejvíce závodili a současně se poměřili mezi sebou,“ vysvětluje šéftrenér. Z jeho slov tak vyplývá, že kdo v Ruhpoldingu nepojede štafetu a nebude mít ani naději zúčastnit se závodu s hromadným startem, zamíří na sobotní sprinty IBU Cupu na Šumavě.

Nominace na VI. kolo Světového poháru v Anterselvě vyplyne z výsledků českých reprezentantů v Ruhpoldingu a Arberu.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík