VI. kolo Světového poháru - Antholz-Anterselva - předzávodní přehled

18. ledna, 2018

Světový pohár se posunul ke své šesté zastávce v italské Anterselvě a my vám přinášíme další pokračování naší pravidelné rubriky shrnující důležité zdroje informací pro VI. kolo Světového poháru včetně odkazů na výsledkový servis, Tv přenosy na internetu a další užitečné zdroje. Máme před sebou čtyři dny závodů v malebném prostředí jihotyrolských Alp a pro zapálené fandy jsme se znovu pokusili shrnout užitečné informace související s aktuálním kolem Světového poháru olympijské sezóny 2017/18.

 

ANTHOLZ-ANTERSELVA – na pomezí dvou světů

Někdo jezdí do „Anterselvy“, druhý do „Antholzu“. VI. kolo Světového poháru se totiž odehraje na severu Itálie, logicky tedy v Jižním Tyrolsku 😊.  Celý název zní Rasen-Antholz, což je německy, hned pod tím je však napsáno Rasun Anterselva, a to je italsky. Němčina je v Jižním Tyrolsku na prvním místě. A proč? Území bylo součástí historické země Tyrolsko. Ovšem mírová smlouva ze Saint-Germain 1919 odtrhla celé území od Rakouska a připojila ho k Itálii. Ciao Italia!

Celá oblast, která leží slabou hodinku jízdy od K. H. Borovskému důvěrně známému Brixenu (Bressanone), zaujímá plochu 121 km2. Žije tam necelých 3000 obyvatel a skládá z několika menších sídel: Antholz Niedertal (Anterselva di Sotto), Antholz Mittertal (Anterselva di Mezzo), Antholz Obertal (Anterselva di Sopra), Neunhäusern (Nove Case), Niederrasen (Rasun di Sotto) a Oberrasen (Rasun di Sopra).

Pro biatlonisty představuje Antolz/Anterselva jednu z nejpříjemnějších zastávek v roce, protože se závodí v nádherných přírodních kulisách hlavního alpského hřebenu, Dolomitům na dohled, kde známe lyžařské středisko Kronplatz vytváří vstupní bránu. Minusem je vysoká nadmořská výška 1650 m.

Antolz/Anterselva je tradiční zastávkou Světového poháru. Do sportovního povědomí vstoupila počátkem 70. let, kdy v údolí založil biatlonovou tradici Paul Zingerle. Itálii pak Antholz/Anterselva už dala desítky reprezentantů. Nejzářivější hvězdou současnosti je Dorothea Wiererová, v kategorii mužů bojuje Dominik Windisch.

 

 

Program VI. kola SP – Antholz-Anterselva / ITA

topibubarUžitečné zdroje informací pro SP Antholz-Anterselva

 

 

Česká stopa v Jižním Tyrolsku

V sezóně 2000/2001, kdy byl v Evropě nedostatek sněhu, dokonce Antholz/Anterselva hostila tři kola Světového poháru v řadě! A právě během těchto zastávek zde současný trenér žen Zdeněk Vítek vybojoval své jediné individuální vítězství ve Světovém poháru a následně oblékl žluté startovní číslo vedoucího závodníka SP! Excelovaly zde tehdy i štafety mužů. Češi nejprve vyhráli, a poté doběhli druzí! Psal se prosinec 2000.

 

Do historie českého biatlonu je Antolz/Anterselva zapsána medailovým písmem také v rámci mistrovství světa. Během světového šampionátu 1995 zde v závodě hlídek, tato disciplína již zmizela z programu MS i SP, vybojovala česká čtveřice Roman Dostál, Petr Garabík, Jiří Holubec a Ivan Masařík stříbrné medaile. O dvanáct let později, tedy roku 2007, v Anterselvě exceloval Michal Šlesingr, který překvapil stříbrem ve sprintu, doběhl třetí ve vytrvalostním závodě, čtvrté místo bral v závodě stíhacím a finišoval pátý s českou štafetou!

 

A protože jsme v olympijské sezóně, je na místě si připomenout příhodu čtyři roky starou (mladou). Sprint absolvovala Gabriela (S)Koukalová se žlutým startovním číslem vedoucí závodnice průběžného pořadí Světového poháru. Smůla se jí lepila na paty. Nejprve se jí rozpadl závěr, následně při přebírání náhradní zbraně porušila bezpečnostní pravidla a byla diskvalifikována. Neúčast ve stíhacím závodě pak znamenala ztrátu „žlutého čísla“… A když jsme u Anterselvy a Gabriely Koukalové. Během své kariéry vyhrávala Sportovkyně roku České republiky 2017 „kde se dalo“. V Anterselvě se na stupně vítězů ale prosadila až loni, kdy doběhla třetí v závodě s hromadným startem.

 

Stříbrnou medailovou stopu však v Anterselvě zanechala štafeta žen, a to hned dvakrát. V sezóně 2014/15 doběhla druhá čtveřice Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková. O rok později obsadila ve větrném závodě stejnou pozici sestava: Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Koukalová a Veronika Vítková.

Michal Šlesingr při dojezdu stíhacího závodu na úspěšném MS v Antholzi 2007.

Michal Šlesingr při dojezdu stíhacího závodu na úspěšném MS v Antholzi 2007.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík