Otevřené mistrovství Evropy v biatlonu startuje ve středu v Ridnaunu vytrvalostními závody

23. ledna, 2018

Jedenáct českých reprezentantů se ve středu postaví na start úvodních klání Otevřeného mistrovství Evropy (OME) v biatlonu, které hostí až do neděle jihotyrolský Ridnaun v Itálii. Do dějiště šampionátu přicestoval český tým v neděli z přípravy v jiném jihotyrolském středisku Martellu (1700 metrů nad mořem). V úvodní den OME jsou na programu vytrvalostní závody. Muži vyběhnou na 20 km dlouhou trať v 10:00 hodin, ženy čeká patnáctikilometrový závod se startem v 13:30 hodin.

Lukáš Kristejn se v IBU Cupu prezentuje kvalitnímu výsledky. Potvrdí to na OME?

Lukáš Kristejn se v IBU Cupu prezentuje kvalitnímu výsledky. Potvrdí to na OME?

V době závodu by mělo panovat slunečné počasí. „Krásně slunečno tady mám už nyní,“ hlásil v úterý po poledni trenér mužů Marek Lejsek. „Ale během předchozích dnů zde napadlo přes půlmetru sněhu! Předpokládáme tedy, že trať bude ještě dost měkká.“
Ambicí je elitní desítka, spokojenost by představovalo u umístění mezi nejlepšími patnácti. „Před deseti dny v Arberu obsadili na dvacítku Lukáš Kristejn a Tomáš Krupčík páté a šesté místo, před Vánoci skončil v Obertilliachu ve stejné disciplíně pátý Ondřej Hošek a navíc stabilní střeleckou formu nadále prokazuje Milan Žemlička,“ prozradil Marek Lejsek jména předpokládaných opor týmu.

Milan Žemlička už ví, jak chutná "široké pódium" v IBU Cupu...

Milan Žemlička už ví, jak chutná “široké pódium” v IBU Cupu…

V kategorii žen bude z českého pohledu nejsledovanější duel mezi Leou Johanidesovou a Lucií Charvátovou, které na OME čeká první společný duel o pozici druhé náhradnice pro olympijské hry 2018. „Na startu snad nebude chybět ani Anna Tkadlecová, kterou v závěru přípravy trochu trápily zdravotní potíže,“ doplnil trenér žen Marian Málek.

Lea Johanidesová a Anna Tkadleová v akci během IBU Cupu v Lenzerheide

Lea Johanidesová a Anna Tkadleová v akci během IBU Cupu v Lenzerheide

 

Nominace na OME – ženy (dle abecedy): Ludmila Horká, Lucie Charvátová, Lea Johanidesová, Anna Tkadlecová, Veronika Zvařičová.

Nominace na OME – muži (dle abecedy): Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáš Krupčík, Tomáš Vojík, Milan Žemlička.

Další program OME v Ridnaunu:
Pátek 26. 1. – 11:00 sprint muži 10 km; 14:00 – sprint ženy 7,5 km
Sobota 27. 1. – 13:00 stíhací závod muži 12,5 km; 15:00 – stíhací závod ženy 10 km
Neděle 28. 1. – 13:00 – štafety smíšených dvojic (singly); 15:00 – smíšené štafety (mixy)

Překvapí na OME Lída Horká

Překvapí na OME Lída Horká?

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha a Jiří V. Novotný