Medailový vstup do evropského šampionátu. Tomáš Krupčík stříbrný na 20 km!

24. ledna, 2018

Tomáš Krupčík se stal v jihotyrolském Ridnaunu vicemistrem Evropy ve vytrvalostním závodě na 20 km! Zkušený český reprezentant minul pouze jeden z 20 terčů, a to ten poslední. Za vítězným Rakušanem Felixem Leitnerem zaostal o 43 sekund. Rodák z Jablonce nad Nisou vybojoval svoji první velkou medaili a dal tak zapomenout na zklamání, když se nevešel do olympijské nominace. Mezi 111 startujícími se v úvodní disciplíně Otevřeného mistrovství Evropy neztratili ani další čeští biatlonisté. Lukáš Kristejn obsadil 20. místo, Matěj Krupčík skončil hned za ním 21. v pořadí a na bodované 32. pozici doběhl nejmladší člen týmu Milan Žemlička. Ondřej Hošek byl klasifikován na 51. příčce, Tomáš Vojík obsadil 66. místo. Ženám se nedařilo, čtěte níže.

Tomáš Krupčík na trati vytrvalostního závodu v Ridnaunu

Tomáš Krupčík na trati vytrvalostního závodu v Ridnaunu

„Máme opravdu obrovskou radost. Nečekali jsme, že bychom do šampionátu hned vstoupili ziskem medaile. Tomáš ale zvládl závod výborně. Na trati byl sedmý nejrychlejší a k titulu mistra Evropy mu scházelo jen půlcentimetru…,“ těšil se z překvapivého výsledku trenér Marek Lejsek.

Tomáš Krupčík, který 8. ledna oslavil 30. narozeniny dosáhl dnešním výsledkem  svého osobního maxima. Zkušený závodník, který se po celou reprezentanční kariéru pohybuje na pomezí A a B týmu, ještě nikdy v individuálním závode na stupně vítězů nepronikl. Loni na OME v polských Dusznikách Zdróji doběhl 6. ve sprintu a 8. ve stíhacím závodě. Ve Světovém poháru je jeho nejlepším výsledkem 19. místo ze sprintu v Pchjongčchangu minulou sezónu.

Povedený závod má za sebou opět celý tým. V klasifikaci pro Poháru národů IBU Cupu čeští biatlonisté dnes dokonce těsně zvítězili před Německem a Rakouskem a v průběžné klasifikaci drží stále páté místo před šestou Ukrajinou (ztrácí 354 body) a sedmý Rakouskem (356). “Obhájit dnešní výsledek pro nás bude ve sprintu těžké, protože řada týmů, právě například Ukrajina, plánuje nasadit v pátek své nejlepší závodníky z ´A týmu´,” vysvětluje Marek Lejsek.

 

RIDNAUN/RIDANNA – výsledky vytrvalostního závodu mužů na 20 km OME 

RIDNAUN/RIDANNA – analytické výsledky vytrvalostní závodu mužů na 20 km OME

RIDNAUN/RIDANNA – průběžné pořadí Poháru národů po 16 z 24 závodů 

 

Na rozdíl od mužů se českým ženám nedařilo. V závodě na 15 km obsadila Lea Johanidesová27. místo, přestože minula pouze jeden terč. Ostatní pak už špatně střílely. Lucie Charvátová obsadila po sedmi chybách 54. místo, Veronika Zvařičová skončila 58., když minula pět terčů a Lída Horká, jež doběhla 61. mezi 90 startujícími zaznamenal také sem chyb…

„Totální zklamání a propadák,“ povzdychl si po závodě zklamaně trenér žen Marian Málek. „Přitom jsem přesvědčený, že příprava se nám povedla. Ale tady už si musí každý ze sportovců sáhnout do svědomí, zdali dělá vše proto, aby uspěl, aby byl nejlepší. Každá z děvčat tady byla pod nějakým tlakem, ale to je přece normální, běžné. Dvě bojují o olympiádu, jedna chce potvrdit oprávněnost nominace, další se chce v sezóně konečně předvést. Ale s tím by už během svých kariér měly umět pracovat.“ Přesto Marian Málek věří, že během sprintů se jeho svěřenkyně zlepší. „Holky natrénované mají, a věřím, že v pátek to ukáží.“            

 

RIDNAUN/RIDANNA – výsledky vytrvalostního závodu žen na 15 km OME 

RIDNAUN/RIDANNA – analytické výsledky vytrvalostního závodu žen na 15 km OME 

RIDNAUN/RIDANNA – průběžné pořadí Poháru národů po 16 z 24 závodů

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha a Jiří V. Novotný