Tomáš Krupčík 5. a Lukáš Kristejn 9. ve stíhačce ME v Itálii!

27. ledna, 2018

Dalších výborných výsledků dnes dosáhli čeští reprezentanti ve stíhacích závodech Otevřeného mistrovství Evropy v italském Ridnaunu/Ridanně. Na 12,5 km dlouhé trati vybojoval desátý muž sprintu Tomáš Krupčík páté místo, Lukáš Kristejn si polepšil ze 16. na 9. pozici, Matěj Krupčík po sprintu 24., doběhl na 15. místě a Tomáš Vojík byl klasifikována 34. příčce, když na trať vyběhl s číslem 56. Vyhrál Alexander Loginov z Ruska, před Bulharem Krasimirem Aněvem a dalším ruským biatlonistou Jevgenijem Garaničevem. Stíhací závod, jenž se musel obejít bez české účasti, vyhrála bezchybně střílející Chloe Chevalierová z Francie.

Vyčerpaný ale spokojený Tomáš Krupčík

Vyčerpaný ale spokojený Tomáš Krupčík

„Musím říci, že celý tým má opravdu velkou radost, nejen sportovci, ale i servisáci, trenéři a všichni další, kteří tu jsou s námi,“ těšilo trenéra Marka Lejska. „Kluci dokázali plně využít svého dobrého postavení po sprintu a všichni opravdu skvěle stříleli. Oba Krupčíci minuli každý jen jeden terč, Lukáš a Tomáš pak udělali pouze dvě chyby.“

Marek Lejsek ocenil i počínání svých svěřenců na trati. „Kluci jeli takticky, dokázali si dobře rozložit síly a v závěru zrychlovali.“ V posledním okruhu se Tomáš Krupčík posunul ze šestého místa po závěrečné položce na páté v cíli. Lukáš Kristejn pak předběhl dokonce čtyři soupeře a ze 13. pozice poskočil na konečné deváté pořadí! V posledním kole měl čtvrtý nejrychlejší běžecký čas! Své nejlepší časy si ve finiši zajeli i Matěj Krupčík (20. čas) a Tomáš Vojík (19.).

Lukáš Kristejn na trati stíhacího závodu OME před Matějem Krupčíkem

Lukáš Kristejn na trati stíhacího závodu OME před Matějem Krupčíkem

Po třech individuálních závodech ME má Tomáš Krupčík skvostnou bilanci, ještě ani jednou nechyběl v elitní desítce: 2. na 20 km, 10. ve sprintu, 5. ve stíhačce! Každým závodem se pak zlepšoval Lukáš Kristejn 21. – 16. – 9.(!), který už je v průběžné klasifikaci IBU Cupu na 10. místě! Stabilitu pak prokazoval Matěj Krupčík 22. – 24. – 15.

Po pátečním propadáku ve sprintu měli dnes české ženy volno. V neděli se však tři představí ve štafetách. „Věřím, že páteční sprint byl pro holky pohlavkem, po kterém přistoupí ke štafetám zodpovědně. Nebudou závodit jen sami za sebe, ale za tým a navíc v obou kategoriích potřebujeme body do Poháru národů,“ podotkl Marek Lejsek. Muži hájí páté místo, pokud jej udrží do konce sezóny, budou za rok moci v IBU Cupu startovat v šesti. Ženy zatím „zuby-nehty“ hájí desátou příčku. V případě, že by spadly na 11. pozici, snížily by svoji startovní kvótu na čtyři místa. To znamená, že by ohrozili i svoji biatlonovou budoucnost.

Radost české výpravy po stíhacích závodech OME v Itálii

Radost české výpravy po stíhacích závodech OME v Itálii

 

Česká nominace do nedělní smíšených štafet OME
Singly: Lea Johanidesová/Lukáš Kristejn
Mixy: Veronika Zvařičová/Lucie Charvátová/Matěj Krupčík/Tomáš Krupčík

 

RIDNAUN/RIDANNA – výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km OME

RIDNAUN/RIDANNA – analytické výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km OME

RIDNAUN/RIDANNA – průběžná klasifikace IBU Cupu po 13 z 20 závodů

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha a Jiří V. Novotný