Otevřené mistrovství Evropy završil český mix pěkným pátým místem

28. ledna, 2018

Pátým místem smíšené štafety (mixy) završili dnes čeští biatlonisté Otevřené mistrovství Evropy v italské Ridanně/Ridnaunu. Výsledek z roku 2017 zopakovala čtveřice Veronika Zvařičová, Lucie Charvátová, Matěj Krupčík a Tomáš Krupčík. Ještě předtím doběhla dvojice Lea Johanidesová a Lukáš Kristejn ve smíšených štafetách dvojic (singly) na 11. pozici. Klasické smíšené štafety vyhráli Ukrajinci, ve dvojicích dosáhli na zlato Norové.

V singlech byl tahounem českého páru Lukáš Kristejn, který dobíjel pouze dvakrát. Lea Johanidesová celkem pětkrát. „Lea bohužel i déle střílela. Singly jsou rychlým závodem a sportovci v nich překračují svůj obvyklý práh. Proto vždy Lea musela déle odpočinout, než začala střílet. To je fakt, nikoliv omluva,“ podotkl trenér žen Marian Málek. „Na druhou stranu se mi na trati líbila už mnohem více, než třeba ve sprintu.“

Důležitým momentem mixů byly výkony Veronika Zvařičové a Lucie Charvátové, které zvládly první polovinu štafetového závodu bez trestného kola. Veronika Zvařičová nemusela ani jednou dobíjet a předávala sedmá, jen s odstupem 22 sekund na čelo startovního pole. Lucie Charvátová dobíjela pětkrát, Kritickou situaci vstoje však zvládla a Matěje Krupčíka vyslala na trať z osmého místa a odstupem 47. sekund na průběžně vedoucí Švédsko. „Těším mě, že dnes děvčata hodila za hlavu velmi špatné výsledky z individuálních závodů a dokázala být konkurenceschopnými,“ ulevilo se Marianu Málkovi.

Matěj Krupčík dnes dobře zabojoval v české smíšené štafetě. Výsledkem bylo páté místo

Tomáš Krupčík dnes opět dobře zabojoval  a pomohl české smíšené štafetě. Výsledkem bylo páté místo

Matěj Krupčík následně vrátil český mix na sedmou pozici. A jeho starší bratr Tomáš ještě předstihl Němce i Švéda a vyšvihl český kvartet na páté místo. „Mám radost, že jsme navázaly na polské Duszniky a obhájily v mixu loňské páté místo. Holky tentokráte mile překvapily a kluci odvedli vysoký standard, který prokazovali v průběhu celého šampionátu,“ doplnil trenér mužů Marek Lejsek.

Z Otevřeného ME si český tým odváží následující úspěchy:
2. místo – Tomáš Krupčík, vytrvalostní závod na 20 km
5. místo – Tomáš Krupčík, stíhací závod na 12,5 km
5. místo – V. Zvařičová, L. Charvátová, M. Krupčík, T. Krupčík, smíšená štafeta
9. místo – L. Kristejn, stíhací závod na 12,5 km
10. místo – Tomáš Krupčík, sprint na 10 km

Český „B tým“ se nyní přesune z Ridnanunu do jiného jihotyrolského střediska Martellu, kde v pátek a v sobotu pokračuje IBU Cup svým šestým kolem. Na programu jsou sprinty a stíhací závody. Sprinty jsou součástí soutěže o Pohár národů, která určuje kvóty startujících v následující sezóně. Muži jsou po dnešních štafetách pátí s náskokem 301 bodu na šesté Ukrajince. Pokud pátou pozici udrží, budou moci příští sezónu startovat v šesti. Ženám patří 10. místo, jejich náskok před 11. Kanadou činí 296 bodů. Pokud toto umístění udrží budou mít moci  v sezóně 2018/19 startovat v pěti.

Do Martellu cestují – muži: Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáš Krupčík a Milan Žemlička. Ženy: Ludmila Horká, Lucie Charvátová, Lea Johanidesová a Anna Tkadlecová.

Veronika Zvařičová odlétá 1. 2, na olympijské hry do Korejské republiky a Tomáš Vojík bude dále trénovat v domácích podmínkách.

 

RIDNAUN/RIDANNA – výsledky závodu smíšených dvojic – singly – OME

RIDNAUN/RIDANNA – výsledky závodu smíšených štafet – mixy – OME

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří V. Novotný