Český tým na předolympijské přípravě v Almaty: boxerské centrum, kopr i vlastní řidič

31. ledna, 2018

Almaty. Kazachstán. To je dočasný domov české biatlonové reprezentace. Město s více než milionem obyvatel je známou základnou zimních sportů. Například před rokem hostilo Světovou zimní Univerziádu, předtím neúspěšně kandidovalo na pořadatelství ZOH 2022, uspěl Peking. Na úpatí pohoří Ťan-šan nyní ladí olympijskou formu devět českých reprezentantů.

Kdo se v Kazachstánu připravuje?
Ženy: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková
Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Adam Václavík
Další členka olympijského týmu Veronika Zvařičová startovala na Otevřeném ME v italské Ridnaunu, kde se například podílela na 5. místě smíšené štafety, a do dějiště ZOH 2018 odletí ve čtvrtek 1. února z Prahy. Lea Johanidesová je v roli necestující náhradnice a v následujících dnech se zúčastní IBU Cupu v Itálii.

Biatlonová střelnice

Biatlonová střelnice

Vraťme se však do Kazachstánu. Proč si český tým vybral pro přípravu tuto netradiční destinaci? Vychází ze zkušeností a poznání šéftrenéra Ondřeje Rybáře, který před rokem během Světové Univerziády zodpovídal za biatlonové soutěže. „Určitě to byla jedna z těch věcí, která přispěla k tomu, že jsme zvolili tuto formu přípravy. Dalším myšlenkou byla snaha eliminovat velký časový posun mezi Prahou a Soulem,“ vysvětluje Ondřej Rybář. Časový rozdíl činí osm hodin. Mezi Prahou a Almaty je to pět hodin.

V Almaty přivítal český tým krutý mráz. Teploměr dokonce klesl až na -28°C. „Ani místní si nepamatovali, že by tu za posledních dvacet let bylo tak chladno,“ říká šéftrenér české reprezentace. Všichni závodníci přečkali mrazy ve zdraví. A během pár dnů naštěstí teploty vystoupaly do „normálu“. „Třeba dnes je tu přímo nádherně, slunečno, jasno, tři stupně pod nulou. Zkrátka ideální podmínky,“ hlásil se z biatlonového areálu nad Almaty ve středu po poledni tamního času šéftrenér reprezentace.

Stadion pro biatlon a běh na lyžích

Stadion pro biatlon a běh na lyžích

Areál, který se nachází v průměrné nadmořské výšce 1460 metrů, propojuje dva stadiony – biatlonový a lyžařský. „Nyní tu navíc probíhají závody FIS, takže je tu upraveno asi 15 kilometrů tratí různých profilů.“

Tým našel útočiště v centru Světové boxerské akademie (AIBA World Boxing Academy) , jejíž součástí je i hotel. „Z hotelu vidíme přímo na střelnici, ale do areálu vede cesta asi čtyřkilometrovou oklikou, přes rozsáhlé jabloňové sady, takže využíváme dopravu,“ upřesňuje šéftrenér. Reprezentace má každý den k dispozici mikrobus i s řidičem. Centrum Almaty je vzdáleno asi 30 kilometrů.
Malým oříškem byla zpočátku rozdílná kuchyně. „Jsme ve střední Asii, nikoliv v kontinentální Evropě. Vaří se tu prostě jinak. Schází vepřové maso, přebývá kopr, ale jídla jsou chutná, pestrá a každý si vybere.“

Sportovní zázemí Světového boxerského centra

Sportovní zázemí Světového boxerského centra

Zázemí Světové boxerské akademie je skvělé. „K dispozici máme bazén, špičkově vybavenou posilovnu, tělocvičny…“
Avšak o moc více než hotel, stadion a letiště čeští biatlonisté z Kazachstánu nepoznají. „Jsme na předolympijské přípravě. Věnujeme se především tréninku a rehabilitaci.” S týmem je v Almaty i masérka Petra Sedláčková, fyzioterapeut Roman Karpíšek či lékař Vladimír Dobeš. „Na další aktivity tak není čas a nezbývá na ně ani sil,“ upozorňuje šéftrenér. „Pouze jeden volný půlden jsme zavítali do nedalekého obchodního centra zakoupit si nějaké pamlsky, nebo něco na památku.“

Do dějiště Zimních olympijských her 2018 odletí česká reprezentace v sobotu 3. února přímou linkou Almaty – Soul. Biatlonové soutěže startují o týden později, tedy 10. 2. sprintem žen.

Centrum Almaty český tým nenavštíví

Centrum Almaty český tým nenavštíví…

 

Tomáš Hermann

Foto: Ondřej Rybář, Astana Air, HoRa2000.de