Odstartovalo ME juniorů v Pokljuce. Český singl čtvrtý, mix sedmý

31. ledna, 2018

Čtvrté místo singlu a sedmé místo mixu, to jsou výsledky českých smíšených štafet v úvodní den Mistrovství Evropy juniorů, které hostí slovinská Pokljuka až do neděle 4. února. Singl startoval ve složení Tereza Vinklárková, Jakub Štvrtecký. V mixu reprezentovali dorostenci Petra Suchá, Eliška Svobodová, Mikuláš Karlík, Vítězslav Hornig. V singlech byli nejlepší reprezentanti Finska, v mixech vybojovali evropské zlato Rusové.

Tereza Vinklárková

Tereza Vinklárková

Českému singlu scházelo nakonec k medaili 16 sekund. „Původně Terka s Kubou skončili pátí, ale Francouzi byli diskvalifikování, protože Emilien Claude dobíjel čtyřikrát,“ vysvětlil trenér juniorů Vlastimil Vávra. Česká dvojice držela dlouho na šestém místě. Jakub Štvrtecký, ale musel po závěrečné položce na trestné kolo a na trať se vrátil sedmý. Výborným finišem, ale nejen předstihl Ukrajince, ale na cílové čáře i zaskočeného Itala. „Ještě při nájezdu do cílové rovinky ztrácel Kuba na Itala snad 10 metrů, ale dokázal neuvěřitelně zrychlit a v pravý moment vykopnout nohu do cíle.“ A to rozhodlo, Češi byli o jednu desetinu rychlejší! „Myslím, že čtvrté místo je parádní. Terka se držela střelecky a Kuba exceloval v běhu. Jeho finiš byl velkým zážitkem,“ přidal se trenér juniorek Jindřich Šikola.

Jakub Štvrtecký

Jakub Štvrtecký

 

Ve smíšených štafetách bylo poznat, že český kvartet se mezi účastníky řadil k nejmladším. Všichni členové české štafety patří věkově ještě do dorostenecké kategorie. „V běhu holky ztrácely, ale za střelbu je musím pochválit. S nevyzpytatelnými podmínkami si poradily dobře a terče, které netrefily na pět ran, vždy rychle dostřelily náhradními náboji,“ hodnotil prvnímu polovinu závodu Jindřich Šikola.

Chlapecká část štafety byla jako černá a bílá. „Mikuláš Karlík byla na svém úseku nejrychlejším běžcem, ale bohužel na střelnici se trápil. Vleže nezareagoval na měnící se vítr a vyplynulo z toho trestné kolo, a také vstoje musel třikrát dobíjet,“ pokrčil rameny Vlastimil Vávra. Naopak excelentně si na palebné čáře počínal Vítězslav Hornig. „Víťa nemusel využít žádný náhradní náboj, ale na trati to nebyl úplně on. Špatně se mu dýchalo a jeho běžecký výkon to tak poznamenalo. Dokázal však naši štafetu vrátit na sedmé místo, které jsme drželi po prvním úseku.“

Trenér Jindřich Šikola sedmé místo bral. „Každé pořadí do osmé příčky je cenné, což platí i v juniorské kategorii a u našeho mladého týmu je o to cennější.“

Ve čtvrtek pokračuje ME vytrvalostními závody.

 

POKLJUKA – výsledky smíšených štafet dvojici – singly

POKLJUKA – analytické výsledky smíšených štafet dvojici – singly

POKLJUKA – výsledky smíšených štafet – mixy

POKLJUKA – analytické výsledky smíšených štafet dvojici – singly

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Miloš Lubas