Otevřené mistrovství Evropy juniorů v Pokljuce završily sprinty a stíhací závody

04. února, 2018

Možná po kvalitních výsledcích z vytrvalostních závodů a štafet mysleli čeští junioři a juniorky o něco výše i ve sprintu a stíhacích závodech Otevřeného mistrovství Evropy, než to nakonec dopadlo… Víkend ve slovinské Pokljuce přinesl českému mládí jak zklamání, tak i několik nadějných výsledků. Nejlépe se umístil Jakub Štvrtecký, který ve sprintu vybojoval 13. místo, ve stejné disciplíně pak doběhl Mikuláš Karlík na 16. pozici a bronzový z vytrvalostního závodu Vítězslav Hornig obsadil 21. příčku. Nejvýše z juniorek dosáhla ve sprintu Petra Suchá, která skončila také na 21. pozici. Obecně v sobotu platilo, že českou „brzdou“ byla střelba.

V neděli ve stíhacích závodech však zejména děvčata na střelnici excelovala. Výsledkem bylo 16. místo Terezy Vinklárkové, která se oproti sprintu zlepšila o 31. míst, přičemž neminula ani jeden z dvaceti terčů. Petra Suchá vybojovala 18. místo. A teprve sedmnáctiletá Tereza Voborníková pak předběhla 12 soupeřek a cílem projela na 29. místě. Z juniorů byl nejlepší 17. Mikuláš Karlík. Vítězslav Hornig skončil 22.  a Jakub Štvrtecký 24. v pořadí.  

 

Tereza Vinklárková na cestě do cíle stíhacího závodu, ve kterém předstihla 31 soupeřek!

 

„Přiznám, že v sobotu večer jsem musel trochu zvednout hlas a promluvit děvčatům do duše. A po neděli zaslouží všechny pochvalu. Terka Vinklárková střílela bezchybně. Petra Suchá a Terka Voborníková za dva a žádná z dalších holek neměla střelbu horší než za čtyři,“ ulevilo se evidentně trenérovi juniorek Jindřichu Šikolovi. „Na holkách bylo dnes vidět, že mají z biatlonu opět radost. To mě potěšilo ze všeho nejvíce.“  

Trenér juniorů Vlastimil Vávra byl na jednu stranu částečně spokojený s výsledky ze sprintu. “Myslím, že Jakub Štvrtecký i Mikuláš Karlík předvedli, že v běžecké stopě patří k absolutní špičce,“ připomněl jejich sedmý resp. pátý běžecký čas. Oba však minuli po třech terčích. „Upřímně, s tím se výsledek do elitní desítky zajet nedá. Jedničky a dvojky nikoho nikam neposouvají, protože vždy znamenají ztrátu.“ A bohužel u juniorů se situace opakovala i v neděli… „Kluci se musí ještě mnohem lépe naučit pracovat s koncentrací během střelby. To bude pro ně největší úkol v přípravě na světový šampionát dorostenců a juniorů v Estonsku,“ zdůraznil Vlastimil Vávra.

Biatlonový stadion v Pokljuce pod metrovou peřinou sněhu

Další ztráty českého týmu nebyly už výsledkové, ale materiálové. Juniorům se ztratilo několik párů lyží, holí a dalšího vybavení. “Když jdete na start s tím, že nemáte vybavení, na které jste zvyklí, také to nikomu na pohodě nepřidá,” povzdychl si Vlastimil Vávra.   

 

POKLJUKA – výsledky sprintu juniorek na 7,5 km OMEJ

POKLJUKA – výsledky sprintu juniorů na 10 km OMEJ

POKLJUKA – výsledky stíhacího závodu juniorek na 10 km OMEJ

POKLJUKA – výsledky stíhacího závodu juniorů na 12,5 km OMEJ

 

Tomáš Hermann

Foto: Vlastimil Vávra