Divoké štafety biatlonistek ovládly Bělorusky. České kvarteto po čtyřech trestných kolech 12.

22. února, 2018

Nebývale dramatický průběh měl štafetový závod žen na 4x 6 km XXIII. olympijských her v korejském Pchjongčchangu, k tomu do značné míry pomohlo sněžení a nárazový vítr. Pořadí se neustále přelévalo. Po prvním úseky vedly Italky (v cíli nakonec 9.), po druhém Finky (15.) a po třetím Polky (7.) Český tým startující ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková byl vidět v popředí až do počátku čtvrté z osmi položek. Pak se dokonce propadl až na předposlední 17. místo, odkud už nedokázal vystoupat mezi elitu. Výsledkem bylo 12. místo. Vyhrály Bělorusky, před Švédkami a Francouzkami.

Eva Puskarčíková na prvním úseku rozjela štafetu velmi slušně. Dobíjela jednou vleže a dvakrát vstoje. „Na stojce jsem chytila dobrý rytmus. První tři rány jsem v pohodě trefila, ale pak se něco pokazilo. Hodně se mi ulevilo, když jsem v tom větru dokázala trefit dva terče dvěma náhradními náboji.“ Ze střelnice vybíhala sedmá, na předávku přiběhla šestá v kontaktu s pátou Francií a přibližně s dostupem půlminuty na vedoucí Itálii.

Na prvním úseku Evy Puskarčíkové to s ambicemi české štafety ještě vypadalo dobře…

Jessica Jislová zvládla bez zaváhání ležku a posunula českou štafetu na pátou pozici. Krizovou se pro ni stala stojka. Vítr hodně zesílil, s čímž bojovala většina startovního pole. Zkušenější závodnice, a že jich na II. úseku bylo (!), si s náročnými podmínkami poradily alespoň tak, že nemusely na trestné kolo. Jessiku Jislovou čekala hned dvě. A navíc ji v posledním kole došly síly. Dosáhla až 16. času a ztrátu se prohloubila na 1:55,3 minuty. „Opravdu hodně nám foukalo,“ vysvětlovala v rozhovoru pro Českou televizi. „Čekala jsem, až se zlepší podmínky, ale trvalo to moc dlouho, úplně jsem vytuhla, tělo se mi začalo klepat a bylo pro mě hodně obtížné zamířit a terče trefovat.“

Druhá půlka druhého úseku Jessice Jislové nesedla…

Markéta Davidová tak na trať vyběhla jako 14. v pořadí. Běžela výborně, vleže se nemýlila a posunula štafetu na desáté místo s odstupem „jen“ 1:10 minuty na první Italky. Až za námi tehdy byly Švédky, jež nakonec braly stříbro… Opravdu divoký závod! Pak ovšem přišla stojka, ze které česká juniorka „vytěžila“ dvě trestná kola. „Strašně mě mrzí, že jsem stojku nezvládla, protože v danou chvíli nebyly podmínky určitě horší, než při nástřelu. Mrzí mě to kvůli holkám, kvůli týmu, kvůli všem.“ Z naděje, kterou Markéta vykřesala po ležce, byl najednou tvrdý pád až na sedmnácté místo po šesté střelecké položce závodu.

Stojka, to byla trápení napříč celým českým kvartetem. Zde v podání Markéty Davidové

Veronika Vítková vyrazila do finiše z patnácté pozice. Ležku zvládla stylem „pět na pět“, vstoje dvakrát dobíjela. Výsledkem bylo konečné 12. místo. „Závod se mi těžko hodnotí, protože ztráta, se kterou jsem vybíhala na trať, byla velká. Na druhou stranu jsem byla přesvědčená, že je stále ještě o co bojovat, protože větrné podmínky závod hodně dramatizovaly. Ale zrovna na posledním úseku to tak strašné nebylo a už jsem se tak moc posunout kupředu nedokázala,“ vysvětlila bronzová medailistka ze sprintu.

Finišmanka Veronika Vítková výsledek ještě kosmeticky upravila… Ale osmé místo (favorizované Němky) zůstalo více než minutu před námi

Český tým měl několik tváří. Tu nejradostnější ukázal ve střelbě vleže. Tam pouze jednou dobíjela Eva Puskarčíková, ostatní děvčata střílela bezchybně! Výsledek tedy 0+1 😊. Naopak nejsmutněji se české biatlonistky tvářily po stojkách, kde měly celkovou bilanci 4+10 (!) ☹. Po dvou trestných kolech běžely Jessica Jislová a Markéta Davidová. Možná daň mládí? I na trati podaly české biatlonistky slušné výkony. Šestého běžeckého času dosáhla Markéta Davidové, sedmé časy na svých úsecích měly Eva Puskarčíková a Veroniky Vítková. U Veroniky je to samozřejmě zkreslené tím, že už nebyla nucena finišovat. Jinak by to bylo ještě o poznání lepší… Rozhodujícím se ukázal výkon Jessiky Jislové, jež v součtu střeleckého a běžeckého výkonu na svém úseku dosáhla posledního 18. času. S jejím odstupem z druhé předávky 1:55,3 min. pak vlastně doběhla česká štafeta i do cíle.

 

PCHJONGČHANG – výsledky štafet žen na 4x 6 km

PCHJONGČHANG – analytické výsledky štafet žen na 4x 6 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Pavel Lebeda, olympic.cz