Na úvod MSJ&D v Estonsku doběhl Mikuláš Karlík 10. ve vytrvalostním závodě dorostenců

26. února, 2018

Desáté místo Mikuláše Karlíka je nejlepším výsledkem český dorostenců v úvodních vytrvalostních závodech  Mistrovství světa juniorů dorostu, které ode dneška hostí estonské Otepää. Vítězslav Hornig obsadil v 12,5 km dlouhém závodě dorostenců 12. místo. Jakub Kocián doběhl 19. a nejmladší člen českého výběru Jonáš Mareček skončil na 58. pozici. V kategorii děvčat dosáhla nejlepšího výsledku 28. Petra Suchá, hned za ní doběhla Tereza Voborníková. Karolína Dusilová poté, co zaspala start, byla klasifikována jako 46. v pořadí a Ivě Křižovičové patří 70. pozice. V kategorii dorostenek vyhrála mladší sestra olympijské vítězky Hanny Oebergové Elvira Karin, mezi dorostenci byl nejlepší Michail Pervušin z Ruska.

Mikuláš Karlík v akci na MSJD, vytrvalostní závod dorostenců, na trati byl druhým nejrychlejším…

„Pocity mám trochu smíšené. Na jedné straně jsou dobré výkony i výsledky kluků, na straně druhé skutečnost, že Mikuláš i Víťa se při poslední položce připravili o medaili,“ povzdychl si trenér Vlastimil Vávra. Jak Karlík, tak Hornig minuli ve čtvrté položce dva terče. Mikuláš Karlík, jenž nasbíral celkem čtyři trestné minuty, opět prokázal, že ve stopě patří k nejlepším. Dosáhl druhého běžeckého času. „Mikuláš bojoval, po střelbě byl třináctý, ale parádní běžecký výkon ho vrátil do první desítky,“ podotkl Vlastimil Vávra.

Vítězslav Hornig během vytrvalostního závodu dorostenců v Estonsku

Nejlepšího střeleckého výsledku dosáhl Jakub Kocian, který chyboval pouze jednou. „Ale na trati měl ze závodu asi příliš velký respekt,“ doplnil trenér. Jonáš Mareček (ročník 2001), doplatil na třetí položku, ve které minul čtyři terče. „Zaujal špatnou polohu, hlídal si vítr, ale přitom mel všechny rány dole na šest hodin.“

Trenér Jindřich Šikola očekával od dorostenek lepší výsledky. „Je tam trošku zklamání u mě i u nich samotných. Děvčata vyloženou chybu neudělala, ale na víc , než na trochu lepší průměr to bohužel nestačilo,“ řekl trenér na adresu Petry Suché a Terezy Voborníkové. „Myslím, že v jejich silách je skončit do patnáctého, osmnáctého místa.” Daň nezkušenosti a nervozity si vybrala Karolína Dusilová, které o více než tři čtvrtě minuty zaspala start. „Jsem přesvědčený, že podruhé ve své kariéře už takovou chybu neudělá,“ dodal Jindřich Šikola. Iva Křižovičová ztratila závod na střelnici. „Osm chyb je prostě moc,“ pokrčil rameny trenér.

Petra Suchá byl ve vytrvalostním závodě MSJD nejlepší českou dorostenkou

Úterní program MSJ&D, který byl kvůli příliš mrazivému počasí změněn, obstarají juniorské štafety na 3x 6 km resp. 4x 7,5 km. Juniorky poběží v sestavě (bez pořadí na úseku): Natálie JurčováTereza Vinklárková, Iva Křižovičová. „Markétu Davidovou jsme teprve ve dvě hodiny v noci přivezli z letiště po dlouhé cestě z olympiády. Ani mě nenapadlo, že by v úterý startovala. Sama chce už běžet ve čtvrtek, ale i to je z mého pohledu příliš brzy. Uvidíme, bude to otázkou dohody,“ vysvětlil Jindřich Šikola.
Trenér Vlastimil Vávra pak dvojici juniorů Dominik Štulík, Jakub Štvrtecký doplní o dorostence Jonáše Marečka a Jakuba Kociána. „Junioři závod rozjedou, a uvidí se. Oba dorostenci však mají dobrou výkonnost běžeckou i střeleckou. Navíc každá zkušenost startu v mezinárodním poli je pro ně cenná.“

 

OTEPÄÄ – výsledky vytrvalostního závodu dorostenek na 10 km

OTEPÄÄ – výsledky vytrvalostního závodu dorostenců na 12,5 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří V. Novotný a Igor Lána