Čeští dorostenci vybojovali v estonském mrazu a větru štafetové stříbro z MSJ&D!

28. února, 2018

Štafeta dorostenců startující ve složení Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska a Mikuláš Karlík vybojovala titul vicemistrů světa v závodě na 3x 7,5 km! V estonském Otepää předvedli mladí Češi nejlepší střelbu ve startovním poli 0+7, kterou navíc podpořili skvělým běžeckým výkonem. Na trati byli třetí nejrychlejší za vítěznými Rusy a třetími Nory. Jaké bylo další pořadí ve větrném a mrazivém závodě, jehož start musel být kvůli povětrnostní podmínkám posunutý? Čtvrtí doběhli Italové, pátí Slovinci a šestí Finové. V kategorii dorostenek obsadila v závodě na 3x 6 km trojice Petra Suchá, Karolína Dusilová a Tereza Voborníková krásné páté místo. Vyhrály Švédky, před Finkami a Norkami, čtvrté místo obsadily Rusky. Blahopřejeme!!!   

Na druhou příčku se české trio dorostenců dostalo po druhé střelecké položce závodu zásluhou Vítězslava Horniga (dvě dobíjení vleže) na prvním úseku, a poté už na ni nikoho nepustilo. Ve střelbě byl nejlepší nejmladší člen štafety Tomáš Mikyska, který dobíjel pouze jednou vstoje. Finišman Mikuláš Karlík dobíjel jednou vleže a třikrát vstoje a soupeřům nedal šanci se k české štafetě přiblížit.

„Za střelbu musím kluky obzvlášť pochválit. I přes drsné podmínky na střelnici předvedli excelentní výkon,“ začal s hodnocením trenér Vlastimil Vávra. „Teplotu 18 stupňů pod nulou doprovázel silný vítr, který byl na otevřeném stadionu strašně nepříjemný a mnozí to prostě neustáli. Kromě nás a Litevců musely ostatní týmy minimálně na jedno trestné kolo.“   

Co stálo za výsledkem dále? „Nikdo fatálně nechyboval, všichni tři byli koncentrovaní. My jsme věděli, že máme silný tým, protože kluci, ač věkem ještě dorostenci, se už dokáží prosadit i v závodech Junior IBU Cupu. O medaili jsme tajně snili, ale snít a mít ji, jsou dvě rozdílné věci. Jsem rád, že jsme bojovali vyrovnaně v porovnání s Nory, Italy a dalšími. Rusové jsou opravdu někde jinde. Počínají si jako stroje…“ Důležitá pak byla práce celého týmu: “Dnešní výsledek opět představoval souhru více okolností, do které přesně zapadla i výborná práce našeho servisu pod vedením Mildy Faltuse,” zdůraznil Vlastimil Vávra. 

Vítězslav Hornig při rozjezdu stříbrné štafety

Vítězslav Hornig opět ukázal, že je mladým mužem velkých závodů. Po vítězství na EYOF 2017, po třetím místě ve sprintu na MEJ 2018, nyní odstartoval českou cestu za štafetovým stříbrem na MSJ&D. „Z prvního úseku nemám moc zkušeností, ale snad jsem to zvládl. I když dvě dobíjení vleže mě mrzí, protože tam jsem nezareagoval na vítr,“ byl sám k sobě kritický. S napětím pak sledoval počínání svých kolegů. „Byly to nervy až do poslední rány. Člověk nemám ve štafetách odpovědnost jen za svůj výkon, a v tom jsou asi nejobtížnější.“ Po 12. místě z pondělního vytrvalostního závodu by rád při MSJ&D přidal do své sbírky další pěkný individuální výsledek. „Moc rád bych se podíval do elitní desítky.“        

Tomáše Mikysku čekal na druhém úseku vůbec první start na šampionátu v Estonsku. „Ne, nervózní jsem nebyl. Během tréninků se mi tady střelba dařila, a tak jsem věřil, že to přenesu i do závodu.“ A jak řekl, tak udělal. Jedno dobíjení drželo českou štafetu daleko před třetími Nory.  

Tomáš Mikyska během své premiéry na letošním MSJ&D

Finišman Mikuláš Karlík měl na třetím úseku zdánlivě snadný úkol. Soupeři byli daleko vpředu i daleko vzadu… Ale když se jede o medaili, není to nikdy jednoduché. A za větru a mrazu to platí zvláště. „Věděl jsem, že musím udržet koncentraci, což se mi povedlo vleže, ale už méně vstoje. Tam jsem trefil pátý terč až poslední osmou ránou,“ dodal s úlevou v hlase. Na trati se  závěrečném kole nemusel vydat ze všech sil, protože Rusové byli hodně vpředu a Norové hodně vzadu. „Snad jsem alespoň ušetřil nějaké síly do pátečního sprintu.“     

Všichni tři medailisté mají ambice na sobě dále pracovat. “Něco se nám teď povedlo v dorostu. Ale před námi je juniorská kategorie, a také tam budeme chtít uspět,“ dodal za všechny Mikuláš Karlík. 

Český tým žene Mikuláše Karlíka do cíle!

I trenér Vlastimil Vávra, který už v juniorském věku vedl Jaroslava Soukupa, Michala Šlesingra, Ondřeje Moravce, poté Michala Krčmáře, Adama Václavíka a další, nyní cítí, že má v rukou další silnou generací biatlonistů. „Celá dorostenecká štafeta, nebo junior Jakub Štvrtecký, to jsou opravdu perspektivní závodníci s mimořádnými předpoklady. Věřím proto, že jim vydrží odhodlání i pokora, protože cesta mezi dospělé je ještě dlouhá a bolavá. Za nimi navíc rostou další mladí nadějní kluci,” těší zkušeného kouče.

    

OTEPÄÄ – výsledky štafet dorostenců na 3x 7,5 km MSJ&D

OTEPÄÄ – výsledky štafet dorostenek na 3x 6 km MSJ&D

 

Tomáš Hermann

Za foto díky: Jiří V. Novotný