Po nemoci měl odpočívat, ale musel do akce. Nebylo to zlé, říká Šlesingr

02. prosince, 2018

Plán Zdeňka Vítka pro úvodní závody v Pokljuce byl jasný. Michala Šlesingra nechá po nemoci ještě odpočívat a nasadí ho až do individuálních závodů. Žaludeční potíže Ondřeje Moravce však nakonec rozhodly jinak. Michal Šlesingr tak musel naskočit spolu s Evou Puskarčíkovou do závodu smíšených dvojic. A nedopadlo to zle.

Viróza z Finska

Co vlastně Michala Šlesingra krátce před sezónou trápilo? „Na konci soustředění v Imatře a pak i doma jsem doléčoval menší virózu. Proto jsem se snažil tělo trochu šetřit.“

Odpočinek měl pokračovat i dnes v Pokljuce, nakonec však Šlesingr musel do akce. Společně s Evou Puskarčíkovou absolvoval závod smíšených dvojic.

„Nejelo se mi úplně zle, ale k tomu, co bych si přál, to mělo daleko,“ řekl Šlesingr po závodě. První úsek mu vyšel o poznání lépe, zajel v něm šestý běžecký čas. Ve druhém kole byl třináctý nejrychlejší.

Kromě tréninkového manka viděl český reprezentant ještě jeden důvod pro to, že se na trati necítil úplně ideálně. „Nejsem zvyklý jezdit závody, kde máte prostoj mezi úseky. Nezdá se to, ale vzhledem k tomu, že se jede ve velkém tempu, tak můžete v té pauze i pěkně vytuhnout.“

Po tréninkovém výpadku Michala Šlesingra úvodní závod sezóny bolel.

Škoda jedné položky

Nejkritičtější moment závodu přišel na třetí střelecké položce, kde se Šlesingr až díky třem náhradním nábojům vyhnul trestnému kolu. „Měl jsem nastřeleno na bezvětří. Při té třetí střelbě se to trochu otočilo doprava, ale nepřišlo mi, že by šlo o něco zásadního. Spíš jsem se rozhodl trochu zariskovat. Včera na tréninku mi padalo všechno, i nástřel byl fajn. Věřil jsem si a chtěl jsem nahnat na ostatní sekundy, když to na trati tak neodjíždělo.“

Čeští reprezentanti se po závodě trochu usmívali nad tím, že 10. místem vlastně vyrovnali druhý nejlepší výsledek v této disciplíně. Důvod k juchání to ale nebyl.

„Nemůžeme říkat, že jsme s 10. místem spokojení. Mohli jsme bojovat o vyšší příčky. Na druhou stranu to není ani žádný výbuch. Drželi jsme se kolem šestého místa a nepovedla se jen jedna položka,“ bilancuje vstup do sezóny Michal Šlesingr.


Pochvala pro Puskarčíkovou

Úvodní závod smíšených dvojic zastihl ve velmi dobrém rozpoložení Evu Puskarčíkovou, která zaběhla na svých úsecích 6. a 10. čas, střílela celkem svižně a navíc jen dvakrát dobíjela.

„Řekl bych, že Eva zvládla běh i střelbu tak trochu nad očekávání, i když víme, čeho je schopná. V létě měla nějaké zdravotní problémy, ale start do sezóny zvládla skvěle,“ těšilo asistenta trenéra žen Jiřího Holubce.

Eva Puskarčíková se postarala zřejmě o český výkon dne.

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík