Střelba se nedařila. Česká smíšená štafeta bere v Pokljuce jen 14. místo

02. prosince, 2018

V dříve výkladní disciplíně se českým reprezentantům aktuálně nedaří. Smíšená štafeta ve složení Vítková, Davidová, Krupčík a Krčmář si ve slovinské Pokljuce dojela pro 14. místo.

Jde ještě o jednu pozici horší start než před rokem v Östersundu. Českým reprezentantům se nedařilo především na střelnici. Vedle 13 dobíjení byla velkým zdržením dvě trestná kola Markéty Davidové.

Z jasného vítězství se radovali olympijští šampioni z Francie. Pro historické maximum si dojelo druhé Švýcarsko a třetí příčka připadla favorizované Itálii.

Průběh závodu

Smíšená štafeta odstartovala nepěknými pády švédské a americké biatlonistky. Susan Dunkleeová dokonce přišla o lyži a ztratila tak velkou porci času.

Komplikace se naštěstí vyhnuly Veronice Vítkové, která vstoupila do sezóny čistým kontem. Na druhé položce sice musela sáhnout po jednom náhradním náboji, ale i tak odjížděla na šestém místě.

Poslední kolo jí tolik nechutnalo, nabrala pár sekund a propadla se na 9. místo. Ztráta na vedoucí Finku Mari Ederovou, která na své poměry skvěle střílela, činila 25,6 sekundy.

Pro tým všechno. Veronika Vítková se v úvodním závodě sezóny vydala ze všech sil.

Velmi rychle vstoupila do druhého úseku Markéta Davidová. Za Kaisou Mäkäräinenovou zaostala v prvním kole jen o 8,6 sekundy. Začala i dobře střílet, jenže po úvodních třech trefách přidala už jen jednu další a čekalo jí jedno trestné kolo.

Markéta nadále pokračovala ve svižné jízdě, drala se vzhůru, ale opět ji srazily chyby na střelnici a druhá návštěva trestného oválu.

Sólo závod si v té chvíli jelo Finsko, v jehož barvách excelovala Mäkäräinenová. Na Italku Wiererovou najela půl minuty. Davidová na 13. místě zaostala o skoro tři minuty.

Se střelnicí si dnes Markéta Davidová bohužel nepotykala.

Kdyby Tomáš Krupčík před startem slyšel, že mu bude na trati dělat společnost Tarjei Bø, tak by byl nejspíš rád. Byl to však česko-norský souboj ve druhé desítce.

Krupčík ho načal poměrně svižnou položkou s jedním dobíjením. Dobře se vyvíjela i stojka, jenže na poslední terč musel český reprezentant dvakrát dobíjet. Tím se propadl na 14. místo.

Na této pozici dorazil i na předávku. Bylo to o tři minuty a 25 sekund po Martinu Fourcadovi, který využil střeleckého zaváhání mladého Fina Tera Seppäläho a dostal Francii do vedení. Na elitní desítku české štafetě chybělo půl minuty.

Tomáš Krupčík má za sebou slušnou premiéru ve smíšené štafetě.

Finišman Michal Krčmář nehodil flintu do žita, naopak s ní na ležce trefil pět z pěti. Stojka už mu však tolik nevyšla, využil všechny tři náhradní náboje a prohrál federální duel se Slovákem Otčenášem o 13. místo.

Češi ztratili na vítěznou Francii 3 minuty a 44,6 sekundy. V dresu olympijských vítězů jeli Anaïs Bescondová, Justine Braisazová, Martin Fourcade a Simon Desthieux. Ztrátu 38,7 sekundy mělo druhé Švýcarsko, o dalších 13 sekund zpět byla třetí Itálie.

Michal Krčmář už toho na posledním úseku příliš nezmohl.

Zajímavá čísla

  • Čeští biatlonisté obstáli, co se týká běhu. Celkově měli sedmý nejrychlejší čas, za nejlepším Finskem zaostali o minutu a 15 sekund.
  • Kámenem urázu byla střelba. Z 19 štafet, které dojely, byli Češi vůbec nejpomalejší. Druhé nejpomalejší Rakousko strávilo na střelnici o 15 sekund kratší dobu. Nejlepší Kanada dokonce střílela o více než 2 minuty rychleji.
  • Nejlepší české položky předvedli Veronika Vítková (ležka za 29 sekund, 8. místo) a Michal Krčmář (ležka za 30 sekund, 4. místo).
  • Běžecky na tom byla z našich nejlíp Markéta Davidová. Na svém úseku zaznamenala sedmý čas a jela na úrovni Wiererové či Braisazové. Zbylí Češi dosáhli shodně na deváté časy.
  • Česká smíšená štafeta dojela na 14. místě stejně jako naposledy v Kontiolahti. Jen třikrát v historii se v této disciplíně urodil horší výsledek.
  • Kdyby se braly individuální časy, tak dnes zvítězil Johannes Thingnes Bø o 9 sekund před Martinem Fourcadem.
  • Mezi ženami kralovaly Finky. První úsek ovládla Mari Ederová a na druhém deklasovala všechny konkurentky Kaisa Mäkäräinenová. Nečekaně přesná Denise Herrmannová na ni ztratila 19 sekund.
  • Pro nejlepší výsledky v historii smíšených štafet si dnes dojeli druzí Švýcaři a také pátí Finové.
  • Italové v této disciplíně zase počtvrté v řadě vystoupali na stupně vítězů, pokud počítáme i olympijské hry.

Výsledkový servis

Ohlasy českých reprezentantů přineseme později.

Příští závod

V Pokljuce jsou nyní na programu dva dny volna. Biatlonisty poté ve středu ve 14:15 čeká vytrvalostní závod, biatlonistky si dají tu samou disciplínu v ten samý čas ve čtvrtek.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík