Dobře střílející Krčmář a Moravec berou ze stíhačky v Pokljuce 17. a 23. místo

09. prosince, 2018

Odstříleli za jedna, resp. za nula, ale stejně nebyli se svým výkonem úplně spokojeni. Michal Krčmář dojel ve stíhacím závodě v Pokljuce 17., Ondřej Moravec 23.

Závod ve zkratce

Do stíhacího závodu odstartoval jako první z Čechů ve sprintu desátý Michal Krčmář. Už na první střelbě ho ale potkaly obtíže, když si nejprve zahákl poutko od hůlky o lauf a následně musel kvůli zaseknutému náboji opět ručně dobíjet. Přesto zvládl první položku čistě, podobně jako další dvě. Chybu udělal až na té poslední, což ho stálo propad na 17. místo.

Tradičně náročný Michal Krčmář nebyl se svým dnešním výkonem spokojen.

To Ondřej Moravec udržel čisté konto na všech střelbách, ale zase poztrácel podobně jako Martin Fourcade hromadu času v tlačenicích při příjezdu na střelnici. Fourcade nakonec závod po čtyřech chybách vzdal, Moravec dojel do cíle jako 23. Podobně jako Krčmářovi mu to totiž moc nechutnalo na trati. Tomáš Krupčík zopakoval po třech chybách 50. místo ze sprintu.

I přes zdravotní problémy nakonec Ondřej Moravec rozjel Světový pohár slušně.

Dlouho to vypadalo na další suverénní výhru Johannese Thingnese Bøho, ale po dvou chybách se k němu dotáhli Alexandr Loginov a Quentin Filllon Maillet. Francouz nakonec podlehl Norovi o pouhou jednu desetinu, Rus bral po pádu v závěrečném stoupání třetí místo.

V čele celkového hodnocení je po Pokljuce Johannes Thingnes Bø, druhý Simon Eder ztrácí 33 bodů. Michal Krčmář je devátý.

Takhle těsný finiš jsme dnes viděli.

Zajímavá čísla

  • Johannes Thingnes Bø vyhrál 23. závod Světového poháru v kariéře, Quentin Fillon Maillet zase potřetí v kariéře skončil druhý. Na premiérovou výhru stále čeká.
  • Po odečtení rozestupů ze sprintu byl dnes nejlepší Quentin Fillon Maillet. Druhý Julian Eberhard za ním zaostal o 16,9 sekundy. Michal Krčmář byl 25. se ztrátou minuty a 37 sekund, o dvě příčky a sekundy za ním figuroval Ondřej Moravec.
  • Největší postup zaznamenal mladý Francouz Émilien Jacquelin, který si polepšil z 36. na 16. příčku.
  • Technické potíže na první položce stály Michala Krčmáře velkou porci času. Střílel o 31 sekund pomaleji než tradiční rychlík Simon Eder a o 25 sekund pomaleji než Ondřej Moravec s Tomášem Krupčíkem.
  • Zatímco úvodní ležka Krčmářovi zabrala 54 sekund, tak další střelby zvládl za 30, 27 a 28 sekund. I tak zůstal nejpomalejším střelcem závodu.
  • Michal Krčmář a Ondřej Moravec začali závod shodně 26. běžeckým časem v prvním kole, pak ale ztráceli tempo. V běžeckém pořadí skončili na 36., resp. 45 příčce.

Výsledkový servis

Příští závod

Muži už mají v Pokljuce splněno. Další závod absolvují v pátek 14. 12., a to sprint v rakouském Hochfilzenu. Ženy uzavřou své účinkování ve Slovinsku dnes ve 14:45 stíhacím závodem.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík