Jedeš do Hochfilzenu, slyšel ve čtvrtek Štvrtecký. Ve sprintu ukázal duši bojovníka

14. prosince, 2018

Ve čtvrtek závodil v IBU Cupu v italském Ridnaun, v pátek už stál Jakub Štvrtecký na startu sprintu v rámci Světového poháru v rakouském Hochfilzenu. Svůj druhý start mezi elitou zvládl talentovaný biatlonista se ctí.

 

 

Bleskový přesun do Rakouska

Pro Jakuba Štvrteckého začala zima rozporuplně. Na IBU Cupu ve švédském Idre oslnil pátým a šestým běžeckým časem ve sprintech, ze kterých si však odnesl pouze 35. a 39. místo. Důvod? Čtyři, resp. šest chyb na střelnici.

O poznání lepší byl Štvrteckého vstup do dalšího dílu druholigového seriálu v italském Ridnaun. Ve smíšené štafetě ve čtvrtek jen dvakrát dobíjel a na svém úseku byl třetí nejlepší. A když onemocněl Tomáš Krupčík, tak byl 19letý biatlonista jasnou volbou lodivoda českých mužů Zdeňka Vítka.

„Včera po závodě jsem se stihl akorát vyjet a dát si něco k jídlu. Pak jsem si šel na půl hodiny lehnout a to už za mnou přišel trenér Michael Málek a ptal se mě, jestli jsem v pohodě a jestli můžu jet do Hochfilzenu,“ popisuje nenadálou událost Štvrtecký.

Trenérovi nabídku na start mezi elitou samozřejmě odkýval. „Byl jsem moc rád, ale bylo to náročné. Měl jsem po závodě, musel jsem se rychle sbalit a hned jsme jeli.“

Do Hochfilzenu je to naštěstí z Ridnaun jen něco kolem 170 kilometrů, takže za 2,5 hodiny byl Štvrtecký na místě. S Krčmářem a spol. se stihl ještě navečeřet.

Heroické poslední kolo

Premiéru ve Světovém poháru si Jakub Štvrtecký odbyl už v minulé sezóny. Ve sprintu v Oslu skončil s bilancí 1+2 80. Nyní se mu vedlo o kus lépe.

Na trať sprintu v Hochfilzenu se vydal s číslem 100 a začal bez bázně a hany. Možná až příliš rychle, jak se ukázalo při dvojím zaváhání na úvodní ležce. „Nemyslím si, že by byl problém v nervozitě. Spíš jsem na tu ležku přijel rychleji, než jsem měl. U stojky už jsem si to pohlídal,“ říká rodák z Velkých Karlovic.

Stojku zvládl Štvrtecký za svižných 25 sekund a litovat mohl jen jedné těsné minely. Po druhé střelbě mu patřila 72. pozice. A pak začala velká stíhací jízda za stíhacím závodem.

„Hodně jsem se snažil. Hned za střelnicí stál Ondra Rybář a ten mi hlásil, že mám na dohled 60. místo. Dal jsem do toho všechno, ale bohužel to těsně nevyšlo,“ mrzelo 61. muže sprintu v Hochfilzenu.

Kuba běhá dobře, běhá rád.

Od postupu do stíhacího závodu ho dělilo pouze 1,3 sekundy. V závěrečném kole ukázala časomíra Štvrteckému 22. nejlepší čas na úrovni Dominika Windische či Antonina Guigonnata. Celkově z toho byl 35. čas, prakticky totožný s výkonem Michala Krčmáře.

„Před závodem jsem si říkal, že by bylo super, kdyby vyšla právě stíhačka. Takhle je to škoda. Mrzí mě hlavně dvě chyby vleže, to je moc,“ zhodnotil své dnešní účínkování mladý závodník.

Zřetelný posun

Během přípravy i před začátkem zimy opakovaně kouč mužů Zdeněk Vítek chválil Jakuba Štvrteckého, jak dře a snaží se vyrovnat slavnějším krajanům. Biatlonista, který 21. prosince oslaví 20. narozeniny, totiž pendloval mezi áčkem a juniorským výběrem Michaela Málka.

Na výkonnostním progresu se podle Štvrteckého podíleli oba trenéři. „Cítím, že jsem se proti loňsku posunul, jak běžecky, tak střelecky. Na IBU Cupu v Idre se mi střelba sice vůbec nedařila, ale teď věřím, že jsem nabral ten správný směr a půjde to nahoru.“

Nyní je otázkou, zda český talent stráví víkend v pozici diváka, nebo si ještě jednou zazávodí. Svým výkonem ve sprintu si totiž řekl o nominaci do nedělní štafety. Ta bývá pro ne tolik zkušené závodníky často psychicky ještě náročnější než individuální starty. „Pro mě je to závod jako každý jiný,“ říká odhodlaně biatlonista, jehož jméno by v budoucnu mohlo lámat jazyky zahraničních komentátorů.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík