Osmé a desáté místo obsadily české smíšené štafety v IBU Cupu

14. prosince, 2018

Vedle II. kola SP se souběžně roztočila kola i druhého pokračování IBU Cupu. V severoitalské Ridanně nebo, chcete-li, v jihotyrolském Ridnaunu byly ve čtvrtek na pořadu nejprve závody smíšených dvojic a poté klasické smíšené štafety. Duo Anna Tkadlecová a Milan Žemlička doběhlo na desátém místě, posléze pak kvartet Petra Suchá, Lída Horká, Jakub Štvrtecký a Ondřej Hošek vybojoval osmou příčku. V singlech vyhráli Rusové Anastázija Morozovová a Sergej Korastylev, a také v mixech byli nejlepší jejich krajané Irina Kazekevičová, Světlana Mironovová, Jurij Šopin a Anton Babikov.

Milan Žemlička na trati singlu

„Trochu nás mrzí celkem deset dobíjení Aničky a Milana. Oba jsou totiž výborní střelci. Ovšem ani jednu položku nezvládli čistě. Střelba měla být jejich oporou, ale spíše ztráceli zbytečné vteřiny,“ shodli se trenéři Aleš Ligaun a Tomáš Kašpar.
V mixech dostala nakonec příležitost teprve devatenáctiletá juniorka Petra Suchá před o rok zkušenější Terezou Vinklárkovou. „Hodně jsem o nasazení děvčat přemýšlel. Nakonec ve prospěch Petry rozhodlo lepší aktuální rozpoložení i skutečnost, že po dlouhých zdravotních potížích během léta jsme se rozhodli Terku šetřit na individuální závody,“ vysvětlil trenér žen Tomáš Kašpar.

Ondřej Hošek nakonec ve finiši Rakušanu Nikolausu Leitingerovi podlehl…

Petra Suchá předávala štafetu mixu třináctá. Lída Horká posunula český výběr na 10. místo. Jakub Štvrtecký předával dokonce šestý a Ondřej Hošek proběhl cílem na osmé pozici. „Petra při své premiéře nezklamala, Lída odvedla skvělou práci na trati, stejně jako Kuba Štvrtecký, jenž i dobře střílel. Ondra Hošek pak po čisté ležce nezvládl stojku a ve finiši nestačil na Rakušana,“ doplnil trenér mužů Aleš Ligaun. Lída Horká měla na svém úseku třetí nejlepší běžecký čas a Jakub Štvrtecký byl na trati dokonce druhý nejrychlejší.

Druhé kolo IBU Cupu pokračuje v sobotu 15. prosince závody ve sprintu obou kategorií.

 

Tomáš Hermann

Foto Jiří Novotný