Junior Jakub Štvrtecký si v neděli odbude štafetovou premiéru ve Světovém poháru

15. prosince, 2018

Trenér mužů Zdeněk Vítek dá v nedělní štafetě Světového poháru v Hochfilzenu šanci mladému Jakubu Štvrteckému. U žen byla nominace jasná po tom, co onemocněla Jessica Jislová.

Devatenáctiletý Jakub Štvrtecký se představí ve třetím závodě Světového poháru v kariéřu, poprvé ovšem půjde o štafetu. „Kuba jel ve čtvrtek velmi dobře smíšenou štafetu na IBU Cupu v Ridnaun. Navíc byl i ve sprintu lepší než Adam. Chceme ho vyzkoušet,“ vysvětlil Zdeněk Vítek zařazení juniora do první letošní štafety.

Štvrtecký dostane na starosti druhý úsek. Na tom prvním se bude pohybovat Michal Šlesingr, druhou polovinu závodu pojedou Michal Krčmář a Ondřej Moravec.

Proč toto rozložení? „U Michala Šlesingr kalkulujeme s tím, že může v úvodu trochu pošetřit síly. Kubu Štvrteckého jsme nasadili na druhý úsek, na ten třetí zase Michala Krčmáře, aby si mohl vyzkoušet rychlejší střelbu. Čtvrtý úsek už vás trochu svazuje, případné zaváhání nemá kdo napravit. Pozice finišmana zbyla na Ondru Moravce, který tady střílí stabilně,“ říká Vítek.

U tohoto muže to zítra začne.

Starosti se zdravotním stavem svých svěřenek mají Egil Gjelland a Jiří Holubec. „Eva Puskarčíková s Markétou Davidovou jsou trochu nakřápnuté, ale během dneška se z toho snad dostanou a zítra budou připravené. Další biatlonistku totiž v Hochfilzenu nemáme po tom, co odjela nemocná Jessica,“ doufá ve zlepšení Holubec.

Štafetu rozjede Eva Puskarčíková, následovat budou Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Veronika Vítková. „Zvažovali jsme s Egilem i jiné rozložení štafety, ale nakonec jsme vsadili na tuto osvědčenou variantu,“ poznamenal asistent trenéra českých žen.

Potvrdí Veronika Vítková roustoucí formu i ve štafetě?

Česká nominace pro štafety v Hochfilzenu

Ženy: 1. Eva Puskarčíková, 2. Lucie Charvátová, 3. Markéta Davidová, 4. Veronika Vítková

Muži: 1. Michal Šlesingr, 2. Jakub Štvrtecký, 3. Michal Krčmář, 4. Ondřej Moravec

 

Startovní listiny: ŽenyMuži

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík