Čeští muži se rozloučili s Hochfilzenem dobrým 7. místem ve štafetě

16. prosince, 2018

Úspěchem by bylo 8. místo, říkal před štafetou mužů v Hochfilzenu kouč Zdeněk Vítek. Čeští biatlonisté se nakonec probojovali ještě o příčku výše a postarali tak o pozitivní tečku za druhým dílem Světového poháru.

Závod ve zkratce

O slušný základ české štafety se na prvním úseku postaral Michal Šlesingr. Dobíjel jen jednou, při střelbě vestoje, a předával jako devátý, v kontaktu s medailovými pozicemi.

Michal Šlesingr na prvním úseku prodal své zkušenosti.

Velmi sympatický výkon následně při své štafetové premiéře podal Jakub Štvrtecký. Po čisté ležce sice třikrát dobíjel vestoje, ale vyhnul se trestnému kolu. Českému týmu patřila po polovině závodu 11. příčka.

Junior Jakub Štvrtecký se mezi velkými jmény neztratil.

Michala Krčmáře na první položce zdrželo dvojí dobíjení. Druhá střelecká položka už ovšem byla excelentní a lídr české reprezentace tak dorazil na předávku jako 10.

Rychlého Michala Krčmáře mrzely nepřesnosti na ležce.

Finišman Ondřej Moravec dobře střílel i běžel. Na ležce sice jednou minul, ale vše napravil nejrychlejší stojkou. Do cíle dorazil na pěkné 7. příčce.

Ondřej Moravec mohl mít v cíli radost z dobře odvedené práce.

Z vítězství se radovali především díky skvělé střelbě olympijští vítězové ze Švédska. I přes absenci Johannese Thingnese Bøho skončili druzí Norové a třetí příčka patřila Němcům.

Vítězný tým: Zleva Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling a Torstein Stenersen

Zajímavá čísla

  • Vítězní Švédové byli nejrychlejší na střelnici. Na druhé Nory, kteří potřebovali o dva náhradní náboje víc, získali 31 sekund.
  • Švédy zdobila také vyrovnanost. Všichni byli na svých úsecích do čtvtého místa.
  • Sedmí Češi dobíjeli 7krát, stejně jako šestí Italové. Při střelbě byli čeští biatlonisté o 13 sekund pomalejší, v cíli přitom za italským kvartetem zaostali o 9 sekund.
  • Celkově nejrychlejší běžecký čas měli Němci, o 5 sekund za nimi byli Francouzi. Obě štafety ale musely absolvovat trestné kolo, Francie dokonce dvě.
  • Čeští reprezentanti zaznamenali osmý nejlepší běžecký čas ze ztrátou lehce přes minutu.
  • Jakub Štvrtecký zajel na svém úseku 13. běžecký čas, přičemž za nejrychlejším Jakovek Fakem zaostal pouze o 20 sekund.
  • Třetí nejrychlejší běh zdobil ve třetím kole Michala Krčmáře. Celkově byl na svém úseku šestý nejrychlejší.
  • Mezi jednotlivci byl nejlepší Vetle Christiansen, který nastřádal 2,5 sekundy na Benedikta Dolla. Půl minuty ztratil 11. Ondřej Moravec.
  • Češi se dnes blýskli několika skvělými střeleckými pokožkami. Michal Šlesingr (26 s) byl na své ležce šestý nejrychlejší, Jakub Štvrtecký (29 s) třetí nejrychlejší, Michal Krčmář (27 s) na stojce čtvrtý nejrychlejší a Ondřej Moravec (24 s) dokonce na závěrečné položce kraloval.
  • Čeští muži zajeli nejlepší výsledek ve štafetě Světového poháru od Ruhpoldingu 2017, kdy skončili pátí.

Výsledkový servis

Příští závod

Štafeta mužů uzavřela druhý podnik Světového poháru v Hochfilzenu. Pokračovat se bude ve čtvrtek 20. prosince v Novém Městě na Moravě. Na programu je od 17:30 sprint mužů.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík