Světový pohár v Novém Městě na Moravě – předzávodní přehled

19. prosince, 2018

Jeden z vrcholů sezóny je tady. Do Nového Města na Moravě se po dvou letech sjeli ti nejlepší biatlonisté světa, aby uzavřeli úvodní trimestr Světového poháru. První dárky v podobě medailí se budou nadělovat už ve čtvrtek ve sprintu mužů, program pak uzavřou v neděli před Štědrým dnem letošní premiérové hromadné starty. Ty jsou nepochybně vysněnou metou pro devítku českých reprezentantů.

Stalo se před Novým Městem na Moravě

  • Dobrá zpráva! Laura Dahlmeierová se dala do pořádku a zazávodí si tak v oblíbeném Novém Městě na Moravě. Svou formu prokázala minulý týden na IBU Cupu, kde spolu s Romanem Reesem skončila druhá ve smíšených dvojicích.
  • A trochu horší zpráva. Michala Šlesingra trápí bolesti zad a zatím není jisté, zda nastoupí do čtvrtečního sprintu. Podle trenéra mužů Zdeňka Vítka je to 50 na 50.
  • Stejné potíže nepustí na start Němce Erika Lessera. Nahradí ho výše zmíněný Roman Rees.
  • Štafeta v Hochfilzenu byla posledním závodem v kariéře pro Kanaďana Nathana Smitha. Vicemistr světa z roku 2015 doplatil na vleklé zdravotní problémy.
  • Rusové povolali zpět do Světového poháru Antona Babikova, který zvítězil a dvakrát skončil druhý v druholigovém IBU Cupu.

Laura Dahlmeierová je zpět na místě činu.

Krátce o Novém Městě na Moravě

Historie Nové Města na Moravě byla nejprve spojena se vznikem Žďárského kláštera v polovině 13. století. První zmínka o obci pochází z roku 1267. Latinský název místa Nova Civitas se poprvé objevuje na listině krále Václava II. z roku 1293. Přesuňme se až do 20. století, roku 1906 získává Nové Město přívlastek „na Moravě“, aby se odlišilo od ostatních Nových Měst.

V té době už je významným centrem výroby lyží, jež započala kolem roku 1896 v rodině Slonkových. Dnes v NMNM působí známý výrobce Sporten. První lyžařské závody pak místní uspořádali v roce 1910. Nové Město na Moravě mělo k lyžování vždy blízko. A důvod je prozaický. Nadmořská výška 600 metrů a drsné podmínky Vysočiny k tomu přímo vybízely.

Slavné závody o Zlatou lyži Českomoravské Vysočiny, které byly dlouho součástí Světového poháru, začaly psát svoji tradici v roce 1973. Dnes však Nové Město na Moravě dýchá v rytmu výstřelů z malorážky.

Biatlon dodal regionu zcela nový rozměr. Byla vybudována legendární Vysočina Arena, která se stala centrem celého světového biatlonu a hostí závody s tou nejúžasnější diváckou kulisou. Zahraniční média dokonce píší o biatlonovém SuperBowlu.

Gladiátor Martin Fourcade vjíždí do Vysočina Areny.

Nové Město na Moravě očima Veroniky Vítkové

„Tratě ve Vysočina Areně mi vždycky seděly, i ty letošní změny mi přijdou fajn. Myslím, že zdejší okruhy patří mezi ty těžší. Jsou tu táhlá stoupání, to nad tubusy je i dost prudké. Mně ale podobný profil vyhovuje víc než rovinaté tratě, na kterých se tolik nechytám.

Výhodou pro nás může být velká podpora fanoušků, zvlášť na trati vás to vyburcuje. Nesmí to ale dopadnout tak, že se necháte unést už v prvním kole a pak vám dojdou síly. Musí to být pod kontrolou. Stejně tak na střelnici. Tam si vůbec nepřipouštím, že je za mnou několik tisíc lidí. Snažím se zavřít do sebe a dělat to, co dělám normálně.

Střelnice v Novém Městě podle mě patří k těm těžším. Příjezd je sice po rovině, ale většinou proti větru. Musíte jet naplno a nemůžete pošetřit síly. Navíc tu dost často fouká.“

V roce 2015 se Veronika Vítková v NMNM radovala ze třetího místa ve sprintu.

Češi v Novém Městě na Moravě

  • Jedinou českou vítězkou v Novém Městě na Moravě je Gabriela Koukalová, která triumfovala v hromadném startu v sezóně 2016/17.
  • Vedle ní získala individuální medaili ještě Veronika Vítková, která se zase prosadila na třetí místo ve sprintu v sezóně 2014/15.
  • Vítkové Vysočina Arena svědčí. V 11 z 12 individuálních startů skončila do 21. místa.
  • Velmi dobrou bilanci má rovněž Eva Puskarčíková. Ta se v pěti startech seřadila od 14. do 26. příčky.
  • Sběratelem čtvrtých míst z NMNM je Ondřej Moravec. Tato pozice mu patřila už třikrát, z toho dvakrát na Mistrovství světa v roce 2013.
  • Elitní desítku ochutnali vedle Moravce na domácí půdě i v roce 2015 pátý Michal Šlesingr a v roce 2016 desátý Michal Krčmář.
  • Úspěšnou českou disciplínou v NMNM je smíšená štafeta. Jela se dvakrát a v obou případech z toho byla medaile. V roce 2015 stříbro, o dva roky dříve na Mistrovství světa bronz.

Česká nominace

  • Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík
  • Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Start Michala Šlesingra je zatím s otazníkem.

Program závodů

20. 12. – 17:30 – sprint mužů

21. 12. – 17:30 – sprint žen

22. 12. – 15:00 – stíhací závod mužů

22. 12. – 17:00 – stíhací závod žen

23. 12. – 11:45 – závod s hromadným startem mužů

23. 12. – 14:30 – závod s hromadným startem žen

Užitečné odkazy

 

Tomáš Hermann, Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík