Michal Šlesingr má zlomený obratel a v NMNM nepoběží. „Bolí to na těle i na duši.“

20. prosince, 2018

Po zdravotní stránce neprožívá Michal Šlesingr šťastný rok. Mononukleóza jej na jaře a v létě vyřadila ze značné části přípravy. A když měl na dosah první vrchol sezóny Světový pohár v Novém Městě na Moravě, přišla další stopka. Magnetická rezonance prokázala zlomeninu příčného výběžku druhého bederního obratle. Ve Vysočina Areně se tak nejzkušenější člen českého výběru nepředstaví, přestože byl do čtvrtečního sprintu ještě nalosován s číslem 96. Jak se vše seběhlo? Vlastně nevinně.

„Už před dvěma týdny ve slovinské Pokljuce jsem upadl tvrdě na ledu… Ale vůbec jsem netušil, že by se mohl jednat o zlomeninu. Naražené místo mě bolelo, ale nijak neomezovalo v trénincích nebo závodech,“ popisuje Michal Šlesingr a dodává: „Mám posunutý práh bolesti, a ta dost dlouho trvalo, než jsem zjistil, že mám vážnější problém. Kolem zlomeniny se totiž vytvořil zánět.“ První krize přišla během štafet v Hochfilzenu. „Svůj úsek jsem dokončil pouze kvůli klukům.“

Bolest se pak naplno rozvinula během úterního tréninku ve Vysočina Areně, který musel předčasně ukončit. „Už mě to prostě limituje. Nejsem si schopen ani obout ponožky nebo se ohnout pro hole,“ povzdychne si.  Dále ale zůstává s týmem v Novém Městě na Moravě. „Je tady o mě dobře postaráno. Máme zde lékaře Vláďu Dobeše, fyzioterepeuta Romana Karpíška… Chci co nejvíce pokročit s léčbou,“ plánuje Šlesingr.

Snaží se zůstat nad věcí. „Co tě nezabije, to tě posílí,“ říká, ale… „Je to hodně bolestivé, na těle i na duši,“ dodá smutně smolař, kterého nemoc skolila i v NMNM i během mistrovství světa 2013.

Zranění Michala Šlesingra pohledem reprezentačního lékaře MUDr. Vladimíra Dobeše:

„Klasický rentgen zlomeninu neprokázal. Potvrdila ji až magnetická rezonance ve čtvrtek ráno v novoměstské nemocnici. Dobrou zprávou je, že zlomenina příčného výběžku druhého bederního obratle není dislokovaná. Michala nyní především omezuje bolest měkkých tkání kolem zlomeniny. Léčba bude symptomatická s podporou analgetik. Dobu léčení nelze odhadnout, ale řádově se bavíme o týdnech. Rozhodující budou Michalovy subjektivní pocity. Věřím, že na vrchol sezóny v podobě mistrovství světa bude připraven.“

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík