Jak čeští biatlonisté porazili v hromadném startu virózu

24. prosince, 2018

Nejen se soupeři bojovali čeští biatlonisté během domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Velkou část týmu skolila nebo aspoň trochu pozlobila viróza. Výjimkou nebyli ani Ondřej Moravec a Michal Krčmář, kteří se ale nepříjemnostem postavili čelem a zakončili první trimestr umístěním v elitní desítce.

Od servismanů přes trenéry až po závodníky

Viróza se postupně šířila celým českým týmem. Dostihla servismany Tomáše Žídka a Šimona Kubinu, ale také norské trenéry Egila Gjellanda a Anderse Bratliho. Zdravotním komplikacím se bohužel nevyhnuli ani závodníci.

„Závod jsem dokončil silou vůle. Přepadly mě žaludeční potíže a čtvrté i páté kolo jsem se opravdu hodně trápil,“ hlásil po stíhačce Ondřej Moravec.

I tak se ale propracoval z 23. místa na 18. a zajistil si tím účast v hromadném startu.  Na ten ale těsně po dojezdu nemyslel, spíš hledal nejrychlejší cestu na toaletu. Od doktora českého týmu Vladimíra Dobeše posléze dostal léky a večer už mu bylo líp. Ráno si šel zaběhat a usoudil, že hromadný start absolvuje.

Hůř skončila Veronika Vítková. Ta dokonce během stíhacího závodu zvracela a na začátku čtvrtého okruhu musela vzdát. Přišla tak o možnost zabojovat o závod s hromadným startem.

Došlo i na Krčmáře a Puskarčíkovou

Seznam marodů se rozšířil i v neděli. „V noci jsem se zpotil, nebylo mi úplně hej, ale prostě jsem se sebral. Říkal jsem si, že si to chci užít a když ti lidi za námi přijeli, tak nemůžu nepřijít,“ postavil se k zdravotním potížím čelem Michal Krčmář.

Už doma v neděli řešila obdobné nepříjemnosti Eva Puskarčíková. Výhodou bylo, že už ji nečekal žádný závod. Nevýhodou, že kvůli dietě a riziku nákazy nemohla ochutnávat ani připravovat bramborový salát. Věřme, že si ho dá na Štědrý večer a nezůstane na současné suché housce.

To Ondřej Moravec s ohledem na závod s hromadným startem žádný dietní režim nedodržoval. „Kdybych šel do toho závodu oslabený, kdybych nejedl, nemělo by tam cenu ani lézt. Takže jsem to bral hop a nebo trop. A dopadlo to dobře.“

Michal Krčmář tedy přišel, viděl a slyšel skvělé fanoušky.

Předzávodní drama

Ondřej Moravec i Michal Krčmář nakonec do nedělního masáku nastoupili. Co nastoupili, oni patřili mezi jeho hlavní aktéry.

Napínavý boj s časem začal už před samotným startem. Moravec totiž málem nestihl výstřel z pistole ředitele závodů Boruta Nunara, který předvánoční závody startoval stylově v santovské čepičce.

Zkušený český reprezentant si nezapomněl ani lyže, ani číslo. „Zkrátka jsem byl na záchodě, ale nic se nedělo. V cíli jsem měl křeče, ale to není nic. Na výkon to vliv nemělo,“ nechtěl se po závodě na nic vymlouvat Moravec.

Ani neměl proč. Po dvou chybách na úvodní střelbě už ani jednou neminul, v závěrečném kole si díky třetímu běžeckému času připsal cenný skalp Martina Fourcada a skončil osmý. Nejlíp v sezóně.

„Dneska jsem se cítil dobře. Na to, co se dělo v sobotu, tak jsem prakticky v každém kole mohl jet s kýmkoliv, kdo tam zrovna byl,“ těšilo českého biatlonistu.

Tohle si Ondřej Moravec nemohl nechat ujít.

Není to jen o viróze

Jen o dvě příčky za Moravcem dorazil do cíle Michal Krčmář, který mohl být ještě o kus výš nebýt jedné nepřesnosti při poslední střelecké zastávce. Před závodem to s Krčmářem přitom nevypadalo vůbec dobře. „Kdyby to nebylo tady, tak bych to asi nejel,“ přiznává. I on si vyzkoušel pozávodní sprint na toaletu.

A také nehledal výmluvy. „Nechtěl bych to tady házet na virózu. U snídaně jsme se o tom bavili s Ondrou, ono je strašně těžké po závodě hodnotit, jestli je to nějaká viroza, nebo toho organismus má jen dost…,“ přemítá Krčmář.

S desátým místem byl každopádně spokojený. „Já v sobotu říkal, že si to lidi nezaslouží, ale teď jak Ondrovo osmé, tak moje desáté místo, kdy jsem do poslední položky střílel o velké pódium, je snad trochu zahřálo po sobotním mém výbuchu.“

Sváteční plány

Aktuálně není jasné, zda za virózami českého týmu stojí třeba jídlo, voda nebo únava. To už teď ale nehraje takovou roli. Důležité je dát se do pořádku a připravit se na lednové pokračování Světového poháru. Delší pauza přišla vhod.

Ondřej Moravec bude přes svátky trénovat v Novém Městě na Moravě, Michala Krčmáře zase 29. ledna prosince čeká start na prestižní World Team Challenge na fotbalovém stadionu v německém Gelsenkirchenu. Snad se tam objeví v plné formě, stejně jako jeho parťačka Veronika Vítková.

 

Karel Halberštádt

Foto: Václav Mudra, Petr Slavík