Výborná střelba, ale pomalý běh. Češi byli po sprintu v Ruhpoldingu rozpačití

17. ledna, 2019

Osm střeleckých položek a sedm z nich čistých. Střelba českých mužů v dnešním sprintu v Ruhpoldingu by mohla avizovat velmi dobré výsledky, ale opak byl pravdou. Pro nejlepší výsledek si dojel 25. Michal Krčmář, na bodech ho doplnil ještě 31. Ondřej Moravec. Jakub Štvrtecký dojel 44. a Tomáš Krupčík 77. Čili nic, co by potěšilo trenéra Zdeňka Vítka.

Dobrá zpráva: Kvalitní střelba

Začněme u toho pozitivního: Krčmář, Moravec a Štvrtecký prošly závodem bez trestného kola.

„Obě položky jsem si dnes pohlídal, rány vypracoval. S tím jsem spokojený,“ hodnotil svou střelbu Michal Krčmář. „Na střelnici to bylo bílé, takže dobré,“ smál se zase po závodě Jakub Štvrtecký.

Kuba dnes terč hezky vybílil

Ondřej Moravec připomněl zrádnost na první pohled velmi klidné střelnice v Ruhpoldingu. „Dvě nuly jsou dobré, s tím jsem do závodu šel. Přijde mi, že v Ruhpoldingu vždycky dojde k podcenění těch na dobrých podmínek ke střelbě a pak je hodně jedniček nebo dvojek.“ Kromě trojice Čechů odstřílelo čistě ještě 18 biatlonistů.

Po dvou chybách vleže mezi nimi nebyl Tomáš Krupčík. „Vůbec nevím, co se při ležce stalo. Pocitě mi to připadalo stejné jako při všech ležkách v tréninků, ale prostě to tam nespadlo,“ těžce hledal český reprezentant vysvětlení svého nezdaru.

Se střelbou mohl být Zdeněk Vítek spokojen

Špatná zpráva: Pomalý běh

Co české reprezentanty vůbec nepotěšilo, bylo pořadí běžeckých časů: 40. Krčmář, 58. Moravec, 67. Štvrtecký a 69. Krupčík.

„Myslím si, že lyže nás dnes úplně nepodržely. Ale to se teď těžko hodnotí, musíme si na to s kluky ze servisu sednout,“ narazil na jednu z možných příčin horších časů Michal Krčmář. „Jsem ze závodu trochu rozpačitý. Necítil jsem se na lyžích úplně špatně, ale zase ani nijak špičkově. Myslím, že můj výkon dnes neodpovídal umístění ve třetí desítce,“ doplnil 16. muž celkové klasifikace Světového poháru s tím, že minutu a 23 sekund samozřejmě neztratil jen kvůli horšímu materiálu.

Michal Krčmář ví, že běžecká forma není ideální

„Lyže asi nebyly tak skvělé jako ve štafetě v Oberhofu,“ souhlasil Jakub Štvrtecký a zároveň připomněl, že naopak v nedělní štafetě v Oberhofu Češi právě díky perfektní práci servisu bojovali o nejvyšší příčky. „S čistou střelbou mohl být ten výsledek veselejší, ale jsem spokojený. Poprvé v životě jsem odstřílel se dvěma nulami,“ byl po závodě dobře naladěný český junior.

Co říkal svému běhu Tomáš Krupčík? „Neměl jsem na trati porovnání, takže lyže hodnotit nebudu. Ale co se týká běhu, tak jsem se trochu vrátil tam, kde jsem byl ve sprintu v Oberhofu. Byl to z mé strany utrápený, utahaný výkon,“ mrzelo Krupčíka, že nenavázal na velmi dobré představení v oberhofské štafetě.

Tomáš Krupčík zůstal daleko za výkonem ze štafety v Oberhofu

Ondřeje Moravce, který část vánoční pauzy promarodil, sprint v Ruhpoldingu hodně vyčerpal. „V cíli jsem ležel mrtvý, myslel jsem, že mi upadnou nohy,“ řekl nejzkušenější z českého týmu a poté zhodnotil svůj běžecký výkon. „Na trati je to pořád průměrné a moc nevím, co s tím. Říkal jsem naší masérce Péti, že ještě tak dva závody a přestane mě to bavit.“

Nezbývá tedy doufat, že se směrem k vrcholu sezóny dostaví zlepšení. „Pořád věřím že se to může zlomit. Asi ne v Antholzi, kde se mi obvykle příliš nedaří. Do Mistrovství světa ale ještě zbývá relativně dost času. Nepanikařím a neskládám zbraně,“ ujistil fanoušky Moravec.

Ondřej Moravec už několikrát ukázal, že se umí připravit na velké akce

 

Karel Halberštádt

Foto: Jaroslav Svoboda