Na třetí místo z Oberhofu nenavázaly. Češky dojely ve štafetě v Ruhpoldingu deváté

19. ledna, 2019

V Hochfilzenu skončily české biatlonistky ve štafetě deváté, v Oberhofu třetí a v Ruhpoldingu opět deváté. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková patřilo k těm nejpřesnějším, ale ztrácelo v rychlosti střelby a běhu.

 

Závod ve zkratce

Eva Puskarčíková se vrátila na první úsek štafety ve velkém stylu. Využila jediný náhradní náboj, při střelbě vestoje, a na odjezdu do posledního kola se zařadila na páté místo, za čtyři bezchybné závodnice. Na trati se jí posléze podařilo předjet Ukrajinku, a tak předávala jako čtvrtá se ztrátou 20 sekund na čelo.

Na tahle záda se dnes dívalo hodně soupeřek

Na druhém úseku začala Jessica Jislová nulou vleže, díky čemuž ještě na chvíli podržela čtvrté místo. Poté ale začala na trati ztrácet, navíc ji zdrželo dvoje dobíjení vestoje. Jislová se dostala na předávku jako 14, o minutu a 51 sekund po vedoucí Francii.

Na trati Jessica Jislová za soupeřkami hodně zaostávala

Markéta Davidová při střelbě vleže potřebovala všechny náhradní náboje, naštěstí se vyhnula trestnému kolu. Díky čisté stojce a rychlému běhu ale zařídila posun na deváté místo. Ztráta na stále první Francii překročila o 14 sekund hranici 2 minut.

Stojka vyšla Markétě Davidové znamenitě

Na osmé místo se po bezchybné střelbě vleže propracovala finišmanka Veronika Vítková, ale jedno zaváhání vestoje ji poslalo zase o příčku níže. České biatlonistky tak nenavázaly na bronz z Oberhofu a podruhé v sezóně skončily deváté.

Veronika Vítková marně útočila na elitní osmičku

Češky zaostaly o 2 minuty a 22 sekud za vítěznými Francouzkami. Ty se díky velmi přesné střelbě držely po většinu závodu na prvním místě. Druhé dojely Norky a třetí Němky.

Zajímavá čísla

  • Nejlepšího českého výsledku na jednotlivých úsecích dosáhla čtvrtá Eva Puskarčíková. Jen o čtyři desetiny horší byla Veronika Vítková, což v těžké konkurenci na posledním úseku stačilo na osmé místo.
  • České reprezentantky dosáhly celkově na 10. běžecký čas. Na nejrychlejší Němky ztratily minutu a 45 sekund, o 39 sekund zaostaly třeba za Slovenkami a o 6 sekund za Rakušankami.
  • Markéta Davidová zaznamenala na svém úseku druhý nejlepší běžecký čas. Lepší, o 19 sekund, byla jen Norka Eckhoffová.
  • V pořadí střeleckých časů byly Češky až 12. Střílely za 5 minut a 11 sekund, což byl obdobný čas jako u Němek či Švédek, ale Francouzky a Rakušanky strávily na střelnici o minutu kratší dobu.
  • Poměrně svižně střílely Eva Puskarčíková (57 s, 5. čas) a Veronika Vítková (minuta a 2 s, 7. čas).
  • V Poháru národů se Češky přiblížily na rozdíl 59 bodů osmým Ukrajinkám, naopak sedmé Slovenky jsou vzdálené už 71 bodů. Desáté Bělorusky ztrácí na naše biatlonistky 96 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

Pro české biatlonistky již Světový pohár v Ruhpoldingu skončil, jelikož se nekvalifikovaly do nedělního hromadného startu (14:40). Závod pro 30 nejlepších biatlonistů naopak nemine Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce, kteří se spolu s ostatními vydají na trať zítra ve 12:15.

 

Karel Halberštádt

Foto: Jaroslav Svoboda