Světový pohár v Anterselvě – předzávodní přehled

23. ledna, 2019

Tradiční lednový trojblok závodů Světového poháru zakončí italská Anterselva. Po ne úplně povedeném Ruhpoldingu budou chtít čeští reprezentanti navázat třeba na to, co v nejvýše položeném středisku v elitním seriálu předvedli loni. To Veronika Vítková brala třetí místo ve sprintu, Ondřej Moravec nakoukl do elitní desítky a Jessica Jislová si zajela životní maximum. Co přinese obvykle sluncem zalitá Anterselva letos?

Stalo se před Anterselvou

  • Adam Václavík se vrací z druhé ligy zpět do té první. Naopak Světový pohár opouští Jakub Štvrtecký, který míří na Mistrovství světa juniorů do slovenského Osrblie.
  • Švýcarka Selina Gasparinová se vrací po tom, co v říjnu porodila druhou dceru. Pro svůj návrat si zvolila druholigový IBU Cup v domovském Lenzerheide.
  • Martin Fourcade se nechal slyšet, že zřejmě obětuje celkové umístění ve Světovém poháru úspěchu na Mistrovství světa a vynechá některou ze zastávek elitního seriálu.
  • Renomovaný německý trenér Wolfgang Pichler, který stojí za vzestupem švédského biatlonu, ohlásil, že po sezóně odejde do trenérského důchodu.
  • Anton Šipulin oznámil vstup do politiky. Chce se ucházet o místo ve Státní dumě za stranu Jednotné Rusko, jejíž členem je Vladimir Putin.
  • Rusové si podle norské televize NRK stěžovali u etické komise IBU na kritizování Alexandra Loginova kvůli jeho dopingové minulosti, ale funkcionáři smetli tuto stížnost ze stolu.

Krátce o Anterselvě

Někdo jezdí do „Anterselvy“, druhý do „Antholzu“. Šesté kolo Světového poháru se totiž odehraje na severu Itálie, logicky tedy v Jižním Tyrolsku.  Celý název zní Rasen-Antholz, což je německy, hned pod tím je však napsáno Rasun Anterselva, a to je italsky. Němčina je v Jižním Tyrolsku na prvním místě. A proč? Území bylo součástí historické země Tyrolsko. Ovšem mírová smlouva ze Saint-Germain 1919 odtrhla Jižní Tyrolsko od Rakouska a připojila ho k Itálii. Ciao Italia!

Celá oblast, která leží slabou hodinku jízdy od K. H. Borovskému důvěrně známého Brixenu (Bressanone), zaujímá plochu 121 km2. Žije tam necelých 3000 obyvatel a skládá z několika menších sídel: Antholz Niedertal (Anterselva di Sotto), Antholz Mittertal (Anterselva di Mezzo), Antholz Obertal (Anterselva di Sopra), Neunhäusern (Nove Case), Niederrasen (Rasun di Sotto) a Oberrasen (Rasun di Sopra). Bezprostředně u biatlonového areálu se rozprostírá okouzlující jezero Antholzer See/Lago di Anterselva a nad ním průsmyk Staller Sattel/Passo Stalle (2050 m nad mořem), který tvoří hranici mezi Itálií a Rakouskem. V zimě je však průsmyk sjízdný jen pro běžkaře nebo skialpinisty.

Ještě se divíte, že je Anterselva pro mnoho biatlonistů nejoblíbenější zastávkou Světového poháru?

Pro biatlonisty představuje Antolz/Anterselva jednu z nejpříjemnějších zastávek, protože se závodí v nádherných přírodních kulisách hlavního alpského hřebenu, Dolomitům na dohled, kde známe lyžařské středisko Kronplatz vytváří vstupní bránu. Minusem je vysoká nadmořská výška 1650 m.

Antolz/Anterselva je tradiční zastávkou Světového poháru. Do sportovního povědomí vstoupila počátkem 70. let, kdy v údolí založil biatlonovou tradici Paul Zingerle. Itálii pak Antholz/Anterselva už dala desítky reprezentantů. Nejzářivější hvězdou současnosti je Dorothea Wiererová, v kategorii mužů závodí Dominik Windisch.

A ještě jedna perlička: Přímo na biatlonovém stadionu je letos 29. 5. dojezd 17. etapy Giro d´Italia z Commezzadura (180 km)!

Vysoko položená střelnice může pozlobit

Anterselva očima Jessicy Jislové

„Anterselvu mám ráda, jde o jedno z mých nejoblíbenějších středisek. Jednak kvůli tomu, jak to tu vypadá, areál je obklopen krásnou přírodou. A pak se mi líbí i tratě, i když je letos pořadatelé trochu změnili. Jsou tu rovinatější okruhy, s dlouhými úseky, na kterých si vůbec neodpočinete. To mi vyhovuje určitě víc než areály, kde je to pořád z kopce do kopce.

Výzvou je nadmořská výška, se kterou se ale dá docela dobře srovnat. Letos jsme s holkami přijely brzo, už v neděli, takže si myslím, že to bude v pohodě. Mně osobně závodění ve vyšších polohách nevadí.

Střelnice je tady na první pohled jednoduchá, ale jak je vysoko položená, tak přijedete mnohem unavenější a zadýchanější. Nedá se dopředu říct, co se stane. Vždycky záleží na tom, v jakém rozpoložení na střelbu dorazíte.“

Takhle vypadala loňská životní jízda Jessicy Jislové v Anterselvě

Češi v Anterselvě

  • Anterselva je spojená s fantastickým představením Michala Šlesingra na Mistrovství světa 2007, kdy skončil druhý ve sprintu, třetí ve vytrvalostním závodě, čtvrtý ve stíhačce a pátý se štafetou.
  • O výborný počin se v sezóně 2000/01 postaral současný trenér českých mužů Zdeněk Vítek, když zde vyhrál svůj jediný individuální závod Světového poháru a oblékl se do žlutého trikotu.
  • Naopak Ondřej Moravec v Anterselvě ještě nedosáhl na lepší než 10. místo (ve sprintech v letech 2015 a 2018), a to už tu absolvoval 26 závodů.
  • Maximem Michala Krčmáře je 8. místo z vytrvalostního závodu v roce 2017.
  • V Anterselvě se poměrně daří Tomáši Krupčíkovi, který tu byl 25. ve sprintu v roce 2014 a ve stíhacím závodě v roce 2016.
  • Na pátý pokus se loni v Anterselvě dočkal bodů i Adam Václavík, když dojel 34. ve stíhacím závodě.

Michal Krčmář před dvěma lety v Anterselvě předvedl, jak se bojuje o elitní desítku

  • O největší úspěchy českých žen se v Anterselvě postaraly v roce 1990 vítězná Jiřina Pelcová a v roce 2004 druhá Kateřina Holubcová Jakešová.
  • Jeden bronz v Anterselvě získaly Gabriely Koukalová v hromadném startu v roce 2017 a Veronika Vítková loni ve sprintu.
  • Eva Puskarčková se šestkrát v řadě v Anterselvě vešla do 30. místo, nejlépe byla v roce 2017 13. ve vytrvalostním závodě.
  • Kariérní maximum Jessicy Jislové ve Světovém poháru se urodilo právě v Anterselvě. Před rokem si tu ve sprintu vyjela 15. příčku.
  • Jaké je to bodovat v Anterselvě, ví i Lucie Charvátová (32. místo z roku 2017) a Markéta Davidová (39. místo z roku 2018).

Veronika Vítková měla loni v Antholzi bronzový důvod k úsměvu

  • Až do roku 2017 se v Antholzi pravidelně jezdily štafety. České biatlonistky v nich v letech 2015 a 2016 skončily druhé, biatlonisté dokonce v roce 2001 vyhráli a k tomu přidali druhé místo.
  • V roce 1995 tu získala stříbro na Mistrovství světa hlídka mužů, ještě o dva roky zpátky byla štafeta žen v závodě Světového poháru třetí.

Česká nominace

  • Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Adam Václavík
  • Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Program závodů

24. 1. – 14:30 – sprint žen

25. 1. – 14:30 – sprint mužů

26. 1. – 13:30 – stíhací závod žen

26. 1. – 15:30 – stíhací závod mužů

27. 1. – 12:45 – závod s hromadným startem žen

27. 1. – 15:30 – zavod s hromadným startem mužů

Užitečné odkazy

 

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík