Ve švýcarském Lenzerheide pokračuje IBU Cup šestým kolem

23. ledna, 2019

Vedle Světového poháru běží naplno i závody IBU Cupu. Švýcarské Lenzerheide bude hostit už VI. kolo. Na programu jsou od čtvrtka do neděle sprinty, stíhací závody a smíšené štafety – singly i mixy. Základ české výpravy tvoří šestice reprezentantů: Lída Horká, juniorka Eliška Svobodová, Anna Tkadlecová, Michal Šlesingr, David Tolar a Milan Žemlička. Naopak v domácích podmínkách se připravují Ondřej Hošek či Tereza Vinklárková.

Na východě Švýcarska v kantonu Graubünden panují idylické podmínky. „Počasí je po ránu mrazivé, ale jinak svítí po celé dny slunce, nefouká a předpověď na další dny na tom nic nemění,“ říká trenér žen v IBU Cupu Tomáš Kašpar. Jeho kolega od týmu mužů Aleš Ligaun pak dodává: „Znamená to, že všichni sportovci by měli mít stejné podmínky. Očekávám proto spravedlivé závody.”

Idyla v Lenzerheide

Trenéři a servismani českého týmu bydlí přímo na stadionu. Sportovci mají ubytování vzdálené asi deset minut chůze. „Z pohledu logistiky jsme na tom opravdu dobře. Sportovci buď přijedou autem, nebo se prostě jen projdou. To některé další týmy dojíždějí desítky minut. V tom určitě máme výhodu,“ poznamenává Aleš Ligaun.

Tomáš Kašpar věří, že Anna Tkadlecová a Lída Horká se dostanou do lepší střelecké pohody než tomu bylo v Arberu. „Anna tady absolvovala parádní tréninky, kdy nulovala takřka jeden terč vedle druhého. Věřím, že se jí vrátila střelecká jistota. S Lídou se snažíme pracovat na tom, aby i v závodě dělala na střelnici to, co zná z tréninku, protože tam to dělá dobře. Eliška je v pohodě. Měla trochu jiný tréninkový program. V jejím případě se snažíme držet plánu Aleše Lejska.“

Servisní tým v permanenci

Velice pestré složení má tým mužů. Po zranění zad pracuje na návratu do Světového poháru Michal Šlesingr, Milan Žemlička věří, že se přiblíží formě minulé zimy, a David Tolar směřuje výkonnost k co nejlepší kondici pro Světovou Univerziádu. „Kluci jsou zdraví. To je nejdůležitější,“ říká Aleš Ligaun. „Současně doufám, že se jim podařilo rychle adaptovat na zdejší nadmořskou výšku.“ Stadion v Lenzerheide leží 1390 metrů nad mořem.

Milan Žemlička věří, že bude lépe…

 

Ženy odstartují do sprintu ve čtvrtek v 10:00 hodin, muži se vydají na trať ve 13:30.

Startovní listina sprintu žen na 7,5 km

Startovní listina sprintu mužů na 10 km

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný