Běžecká renesance. Krčmář s Krupčíkem měli na lyžích opět dobrý pocit

25. ledna, 2019

Po ne úplně povedeném Ruhpoldingu si Michal Krčmář a Tomáš Krupčík zvedli ve sprintu v italské Anterselvě sebevědomí. Oba udělali jednu chybu, což bylo v porovnání se zbytkem pole velmi dobré, ale hlavně šli oproti předešlým závodům výrazně nahoru po běžecké stránce. Na trati se cítili dobře a oporu našli i v lyžích.

Žádný problém s aklimatizací

Pokud byste hledali specialistu na velké nadmořské výšky, tak zajděte za Tomášem Krupčíkem. Z pěti nejlepších výsledků ve Světovém poháru dosáhl na tři v nejvýše položené Anterselvě, v dalším vysokohorském středisku Ridnaun se zase stal vicemistrem Evropy.

Sám to přičítá hlavně své genetické výbavě. „Nadmořská výška mi nedělá problémy. Dokážu se rychle adaptovat a většinou se mi daří zajet pěkné výsledky,“ říká Krupčík. Konkrétně dnešní 23. místo je pro něj třetím nejpěknějším výsledkem ve Světovém poháru v kariéře.

Křupas asi ocenil, že Anterselva získala Mistrovství světa pro rok 2020

S areálem nacházejícím se v 1634 metrech nemá problém ani Michal Krčmář. „Za ty roky, co sem jezdím, jsem asi jen jednou měl problém s aklimatizací. Jinak se mi dařilo připravit se na závody dobře a to platilo i o dnešku,“ komentoval český reprezentant 13. příčku, kterou si vyrovnal druhý nejlepší výsledek v italském středisku. Před dvěma lety byl ve vytrvalostním závodě ještě o 5 pozic výš.

Takže se českým biatlonistům jelo pocitově dobře? „Samozřejmě je to pro každého v té výšce trochu těžší, ale vyrovnal jsem se s tím dobře a jsem spokojený s tím, jak se mi jelo,“ těšilo Krupčíka. Krčmář s ním souhlasil. „Těžší to je, ale nijak se to nepodepsalo na mém výkonu. Jelo se mi dobře.“

Go, go, go! Anders Bratli žene do kopce Michala Krčmáře

Jelo to biatlonistům i lyžím

Při pohledu na statistiky by se mohlo zdát, že Zdeněk Vítek dal před závodem svým svěřencům jasný pokyn: Začněte zvolna a pak zrychlujte. Ale tak to úplně nebylo.

Michal Krčmář měl v prvním kole 32. čas, ve druhém kole 20. a v tom závěrečném dokonce 9. „Nebyl to úplně můj plán, ale tempo se mi podařilo vystupňovat. Přiblížil jsem se tomu, jak jsem zvyklý jezdit. Za to jsem rád,“ měl Bimbo důvod k úsměvu.

Podobně na tom byl Tomáš Krupčík. Odstartoval 46. časem v úvodním kole, v tom druhém byl 23. nejrychlejší a na závěr se blýskl 20. časem. „Ale také to nebyl záměr,“ přiznává Křupas. „V prvním kole jsem se necítil úplně dobře, pak se to zlepšovalo. Ve druhém kole se mi jelo líp a v posledním úplně nejlíp. To se mi většinou nestává. Možná je i tou výškou, že jsem se trochu rozjížděl.“

Běžel, až se z něj kouřilo. Ale do zítra ho opravíme

Kromě výborných běžeckých výkonů českých reprezentantů tu byl ještě jeden faktor – velmi dobře připravené lyže. „Byly výborné, jak pocitově, tak co se týká rychlosti. Myslím, že jsme měli jedny z těch lepších lyží ve startovním poli,“ hodnotil Krupčík pozitivně práci českých servismanů.

Dobrý dojem udělaly lyže i na Krčmáře. „Dnes se nám to povedlo a myslím, že jsme přišli i na příčinu toho, proč nám to v některých závodech tolik nejelo. Doufám, že to potvrdíme i v dalších dnech,“ říká s nadějí v hlase 14. muž hodnocení Světového poháru.

S čím jdou Češi do stíhačky?

Zatím tu opěvujeme hlavně běh obou českých biatlonistů, ale oni i dobře zastříleli. Michal Krčmář minul jeden terč na ležce, Tomáš Krupčík si svou chybu vybral na stojce. To má na náročné střelnici v Anterselvě svou váhu.

„Když se tu někomu povede nula, tak je to opravdu skvělý výsledek. Takže jedničku beru, zvlášť po tom, jak jsem se tady na tréninku se střelbou pral,“ byl spokojený Krupčík. „S tím, jaké v té výšce máte problémy s dechem, patří střelba za jedna k tomu lepšímu,“ dodal Krčmář.

Dnes si Bimbo o trochu vylepšil svou 86% úspěšnost střelby

A s čím půjde čerstvě 28letý biatlonista do sobotního stíhacího závodu? „Uvidím, jak se vyspím a jak se budu cítit. Díval jsem se, že kolem mě jsou docela rychlíci, tak bych se chtěl aspoň v prvním kole trochu vyvážet. První střelba to trochu rozhodí a pak se uvidí, s kým a jak budu schopný jet.“

Pro Krupčíka bude mít stíhačka zvláštní náboj. Momentálně ho dělí 6 bodů od Lotyše Rastorgujevse, který drží poslední vstupenku do hromadného startu.

„Kluci se o tom už bavili, ale já na to nechci myslet. Jdu do zítřejšího závodu tak, jako by žádný hromaďák nebyl. Budu se snažit o co nejlepší výsledek a uvidíme, jak to dopadne,“ říká k možné premiérové účasti v elitním závodě s hromadným startem 31letý rodák z Jablonce nad Nisou.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík